Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Přestože papírové utěrky jsou docela praktická pomůcka, textilní utěrku na nádobí prostě nahradit nedokážou. To ale nevadí. Přinášíme vám totiž pár tipů, díky nimž budou i vaše textilní utěrky stále krásně čisté, bez skvrn a dalších nedostatků.

Není utěrka jako utěrka

Utěrky se neliší pouze potiskem a barvou. Můžete je rozdělit také podle druhu textilie, z níž jsou ušité. A jak se nazývají?

  • Nejznámější jsou klasické utěrky ze stoprocentní bavlny. Jedná se o příjemný materiál, který je poměrně dost savý, takže se na utírání nádobí hodí. Koupíte je asi za 40 korun. Bohužel se můžete setkat s takovými výrobky, které mají příliš nízkou gramáž (175 gramů na metr čtvereční). Ty jsou skoro průhledné a moc dobrou službu neodvedou. Je proto dobré se zaměřit na vyšší gramáž (230 gramů na metr čtvereční), která je uváděná u bavlněných utěrek pestře tkaných. Poznáte je na první pohled podle károvaného nebo kostičkovaného designu. A také podle ceny. Ta je o něco vyšší – asi 60 korun.
  • Znáte vafle? Tak podobnou strukturou se mohou pochlubit vaflové utěrky. Jejich výhodou je, že jsou nejen savé, ale jsou i pevné, takže dlouho vydrží. Koupíte je asi za 70 korun.
  • Utěrky s velkým podílem bambusových vláken (70 procent bambus, 30 procent bavlna) se nazývají bambusové. Jsou nejen příjemné měkké a vysoce savé, ale bambusové vlákno navíc zabraňuje množení bakterií. Jedna utěrka stojí kolem stovky.
  • Froté utěrky jsou skvělé zvláště na leštění skla, protože nepouštějí žádná drobná vlákna. Na běžné utírání nádobí se ale moc nehodí, protože mají nižší savost a dlouho schnou. Stojí kolem 80 korun.
  • Lněné nebo damaškové utěrky si na každodenní utírání nádobí asi nepořídíte. Používají se spíše při slavnostních příležitostech například na dokonalé vyleštění sklenic, protože na nich nezanechávají žádné viditelné stopy. Len i damašek jsou jemné, savé materiály. Jedna taková utěrka vás vyjde zhruba na 120 korun.

Nikdy nepoužívejte jednu utěrku na všechno

S jednou utěrkou vystačí v kuchyni málokdo. Pokud však patříte k těm jedincům, kteří používají jednu utěrku na ruce, na nádobí i na utírání pracovní desky, tak byste měli zpozornět. Zbytečně tak totiž podporujete šíření bakterií ve své vlastní kuchyni. Proto je lepší jednou utěrkou utírat nádobí, jinou, ideálně froté, používat na ruce, na pracovní desku používat spíš hadřík z mikrovlákna a při manipulaci s horkými hrnci a při vyndávání pekáče z trouby mít na rukou chňapky.

Jak často byste je měli měnit?

Odpověď na to není jednoznačná. Hodně záleží na tom, jestli vaříte několikrát denně, nebo třeba jen o víkendu. Obecně však platí, že byste měli utěrky v kuchyni vyměnit alespoň dvakrát týdně. Čím častěji to uděláte, tím je to samozřejmě lepší. Například utěrku potřísněnou šťávou ze syrového masa byste měli dát okamžitě do špinavého prádla. Hrozí totiž, že se ve vlhké utěrce namnoží nejen bakterie, ale i plísně.

Na kolik stupňů je vyprat?

Ptáte se, na kolik stupňů prát kuchyňské utěrky? Nejspolehlivější odpověď vám poskytne výrobce, který to uvádí na každém svém výrobku. Pokud to zobecníme, tak se dá říci, že bavlněné, lněné a damaškové utěrky by se měly prát na 60 stupňů Celsia, zatímco bambusovým a froté většinou stačí 40 stupňů Celsia. Na aviváž raději zapomeňte. Utěrkám totiž nesvědčí. Kvůli ní postupně ztrácejí potřebnou savost. Pak je nejlepší je dát uschnout na čerstvý vzduch. Používáte-li sušičku, měli byste ji raději nastavit na nízkou, výjimečně střední teplotu.

Vyzkoušejte domácí bělicí prostředek

Na bělení utěrek můžete samozřejmě použít chemické bělidlo zakoupené v obchodě. Existuje ale i jiný způsob. Bělicí přípravek si zkuste vyrobit sami. Do tří litrů teplé vody přidejte tři polévkové lžíce jedlé sody, tři lžíce tekutého mýdla a tři kávové lžičky kuchyňské soli. Roztok důkladně promíchejte a namočte do něj utěrky alespoň na hodinu. Pak je důkladně vymáchejte a vyperte na doporučenou teplotu v pračce.

Na fleky použijte tablety do myčky

Pokud se vám nedaří zbavit utěrky skvrn od jídla, vyperte je v pračce. Místo prášku nebo gelu však vložte do bubnu dvě tablety určené pro mytí nádobí v myčce a pusťte program pro bavlnu s teplotou na 60 stupňů Celsia. Skvělé je, že si použitím těchto tablet zároveň skvěle vyčistíte pračku.

Metoda našich babiček: žlučové mýdlo

Pořád to není ono? Pokud vám připadá, že utěrky dostatečně „neprokoukly“, vyzkoušejte léty prověřené praní pomocí žlučového mýdla. Jednoduše ho vetřete z obou stran do utěrek, a ty necháte namočené ve kbelíku či umývadle přes noc. Pak utěrky vyperete v pračce na teplotu doporučenou výrobcem.

Komentáře

HanaTrk

22. 3. 2024 08:56

Utěrky peru spolu s ručníky a hadry na 95° s práškem a desinfekcí na prádlo, místo aviváže dávám ocet.

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

4. 4. 2023 20:57

Dvakrát týdně měnit utěrky je zoufale málo! Prát na 40, nemožné! :-(( O žehlení, jako desinfekci se nikdo nezmínil. Suším zásadně venku, na větrném a stinném místě, v kuchyni na okně, mám mini sušák, nikdy na slunci, pak nejsou voňavé, nevím proč ! Vyschnou i v zimě a případně dosuším na radiátoru. Do sušičky nikdy ! Do týdne minimálně deset kusů utěrek.

tulikraska

10. 2. 2022 13:40

Já peru všechny utěrky i ručníky na 95°C a ještě přidávám desinfekci na prádlo. Mám pak jistotu, že všechny bakterie jsou pryč a ještě se mi nestalo, že by bylo něco tou vysokou teplotou zničené.

jahoda jahoda

2. 2. 2022 17:09

Utěrku potřísněnou krví z masa určitě nedávat do špinavého prádla, ale hned namočit do studené vody. Kupuji kvalitní 100% bavlněné utěrky (cenově bohužel někde jinde), ale skoro u všech je uváděno praní na 40st. Jednak to nechápu a jednak se utěrka při těchto stupních nemůže pořádně vyprat.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více