Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak vyčistit varnou konvici bez chemie? Pomůže obyčejný ocet, citron nebo jedlá soda!
Zdroj: zdroj: Freepik, yanalya

Nevábný povlak na dně a po stěnách varné konvice potrápí téměř každého. Není problém odstranit ho různými přípravky koupenými v drogerii. Ale o to víc pak musíme nádobu vyplachovat a pro změnu dokonale odstraňovat pozůstatky chemie. Jde to naštěstí i jinak!

Kde se bere?

Co to je, ten výše zmíněný povlak? Jde vlastně o usazeniny vápenatých a hořečnatých solí rozpuštěných ve vodě. Tvoří se tam, kde se voda zahřívá a odpařuje – ve varné konvici se proto objevuje poměrně často. Čím je voda tvrdší, tím víc a častěji se s vodním kamenem setkáváme. Jakmile se ho nahromadí větší množství, mohou se nám do čaje nebo do šálku kávy zatoulat neestetické hrudky.

Zdraví škodlivý není, ale škodí jinak

Vodní kámen sám o sobě není pro člověka nebezpečný, ale jeho usazeniny zhoršují výkon konvice. Teplo z topných těles totiž musí nejprve proniknout vrstvami vodního kamene, aby mohlo vodu ohřát a k tomu je potřeba více elektřiny. I proto byste měli čas od času konvici odvápnit, aby mohla i nadále správně fungovat. A není potřeba hned kupovat drahé přípravky, jde to i bez nich a snadno.

  • Ocet Běžným domácím prostředkem k odstranění vodního kamene z konvice je obyčejný ocet. Naplňte konvici studenou vodou (asi jedna sklenice) a přidejte stejné množství octa. Dobře promíchejte, zapněte konvici a přiveďte směs k varu. Odvápněná konvice bude opět zářivě čistá. Pokud je vodní kámen obzvláště odolný, postup opakujte nebo nechte směs vody a octa chvíli působit, abyste dosáhli lepšího účinku. Kyselina obsažená v octu se tak může účinněji vypořádat s vodním kamenem. Po skončení postupu vařič důkladně opláchněte, aby se na něm neudrželo octové aroma. Nejlepší je také jednou nebo dvakrát převařit vodu a před dalším použitím konvice ji vylít. Náš tip: Stejným způsobem se můžete zbavit nánosů vodního kamene i z kávovarů.
  • Jedlá soda Pokud je konvice zanesená usazeninami, v odvápnění může pomoci jedlá soda. Vodní kámen se rozpustí, když se jedna až dvě čajové lžičky jedlé sody svaří s vodou. Poté důkladně vyčistěte a jako v předchozím případě několikrát vypláchněte. Náš tip: Mimochodem, jedná soda je v kuchyni skutečně všestranným pomocníkem, dokáže například vyčistit i troubu nebo sklokeramickou varnou desku.
  • Kyselina citronová To je skvělý přírodní prostředkem k odstraňování vodního kamene, který navíc konvici také dodá svěží citrusovou vůni. Do konvice vymačkejte šťávu z citronu a nechte ji alespoň hodinu působit. Nádobu opět vyčistěte a několikrát vypláchněte. Náš tip: Jak upozorňuje kniha Pět domácích prostředků nahradí celou drogerii, kyselina citronová působí za studena. Při zahřívání se totiž přeměňuje v obtížně odstranitelný citrát vápenatý.
  • Čistič zubních protéz Kyselina citronová, kterou tablety většinou obsahují, jednoduše odstraňuje vodní kámen. Nechte konvici s vodou a tabletou stát přes noc – do rána je po usazeninách! Konvici vypláchněte čistou vodou a bude jako nová. Náš tip: Čtěte u tablet na zubní protézy složení a vybírejte jen ty s kyselinou citronovou.

Prevence nade vše

Víte, že usazování vodního kamene můžete částečně nebo zcela zamezit? Stačí po každém vaření zbylou vodu z konvice vylít a nádobu vytřít. A abyste zbytečně neplýtvali vodou, dávejte tam jen takové množství, které opravdu na zalití oblíbeného nápoje potřebujete. 

Recepty k tomuto článku