Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

10 nejlepších jídel devadesátek: Dejte si Katův šleh, kuře s broskví, šunkové rolky a další porevoluční hity!
Zdroj: Toprecepty, lopusek

Gastronomie devadesátých let byla naprosto odlišná od té, kterou zažíváme dnes. Najíst se hodně za málo peněz bylo hlavním mottem. Neexistovala hipsterská bistra ani kavárny s výběrovou kávou. Pokud se vám po nostalgii zašlých časů stýská, pojďte si je s námi dnes připomenout nejoblíbenějšími pokrmy té doby.

Kaťák, tatarák a eidam třicítka

Zelené ubrusy, popelníky na každém stole, papírové tácky a jídelní lístky v koženkových deskách. To byl obrázek běžné restaurace devadesátých let. Jídelní lístek doslova přetékal desítkami jídel, u mnohých jste ani netušili, o co jde. Což byl třeba případ i jídla Katův šleh. Jak si ještě mnozí pamatujeme, běžnou součástí skoro každého jídla, zejména minutek, byla zeleninová obloha z hrášku, zelí, rajčete, okurky a kukuřice. Tenhle trend stopnul až Zdeněk Pohlerich, který právě oblohy kritizoval. Ostatně, „Velký šéf“ neměl rád ani slavný kuřecí steak se šunkou a broskví, překrytý plátkem sýra, obvykle třicetiprocentním Eidamem. Restauračním evergreenem byl i tatarák ze syrového masa. Ten už dnes ale jen tak „nepotkáte“. Právě proto si tahle jídla doma klidně udělejte a pěkně tak, jak to chutná vám. Třeba podle našich receptů.

UHO, párek a hranolky

Výživovým specialistům teď zřejmě ztuhne úsměv na rtech, ale „univerzální hnědá omáčka“, která se mohla podávat k čemukoliv, párek v rohlíku a první hranolky s tatarkou, podávané na stojáka v plastovém kelímku, to byly „devadesátkové šlágry“. Jak na „vymazlenou“ cibulovou UHO si můžete přečíst v našem článku, hranolky si lze udělat poctivě z brambor s domácí tatarkou a podobné je to i s párky v rohlíku. Když si na tohle obyčejné pouliční jídlo koupíte kvalitní párky a upečete vlastní domácí rohlíky, nebudete to mít chybu. Tak už stačí jen se inspirovat dalšími recepty.  

Krabí pomazánka a kuřecí koktejl

Surimi tyčinky byly mnohými dlouhou dobu považovány za krabí. Ony totiž tvarem i barvou skutečně maso z nohou Kamčatského kraba připomínají. Asi i proto byly dříve synonymem luxusnějšího a zdravého jídla. Neplatí ale ani jedno. Podle webu Vím, co jím obsahují surimi tyčinky 20-52 % rybího masa, nejčastěji tresky, zbytek tvoří škrob, voda, sůl, výtažek z krabího masa a pestrá škála éček. Každopádně, pokud byste si chtěli koupit skutečné krabí maso, za 15 g dáte zhruba pětistovku, zato surimi tyčinky pořídíte ve stejné gramáží násobně levněji. Asi proto jim ještě „neodzvonilo“ a pomazánky ze surimi tyčinek patří dnes, stejně jako v devadesátkách, za oblíbené. Trochu v zapomnění přitom upadl kuřecí koktejl. A to je škoda, protože do něj můžete skvěl využít zbytky vařeného kuřecího masa, zbytky majonézy, a případně mrkev či jinou zeleninu. Dnes už netradiční svačinka bude hned na světě! Samozřejmě, jak pomazánka, tak koktejl mohou dobře posloužit také jako předkrmy. A když už jsme u předkrmů, nesmíme opomenout ještě jeden, a tím jsou šunkové rolky s křenovou šlehačkou. Spojení jemné uzeniny, lahodné šlehačky a řízného křenu je prostě dokonalé. Dáte si?

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více