Vycházející hvězdy českého gastrosvěta
28. 1. 2013 Vaření
V minulém článku jsem vás seznámila s mými oblíbenými zahraničními kuchaři a kuchařskými pořady. Dnes bych chtěla zabrousit do vod tuzemských. Můj článek ale nebude o klucích, ani holkách v akci, ani o diskuzi, jestli je dobré, když nemáte rajčata, přidat kečup. Chci se zaměřit na vycházející hvězdy českého gurmánství. Autory těch nejchutnějších kuchařek, které naše kulinářské lůno dokázaly vyvést na svět.
V minulém článku jsem vás seznámila s mými oblíbenými zahraničními kuchaři a kuchařskými pořady. Dnes bych chtěla zabrousit do vod tuzemských. Můj článek ale nebude o klucích, ani holkách v akci, ani o diskuzi, jestli je dobré, když nemáte rajčata, přidat kečup. Chci se zaměřit na vycházející hvězdy českého gurmánství. Autory těch nejchutnějších kuchařek, které naše kulinářské lůno dokázaly vyvést na svět.
Začnu opět mým favoritem číslo jedna. Tou se za rok 2012 definitivně stala Dita Pecháčková. Tato novinářka, šik blondýnka, byla dlouholetou šéfredaktorkou měsíčníku Apetit, který za její „vlády“ dostal několikeré ocenění pro ty nejlepší časopisy. Ale k její nejvýraznější práci loňského roku. Vydala naprosto úžasnou kuchařku - Deník Dity P.. Rozdělená je do několika sekcí, od jídel z dětství (kde se konečně naučíte tu nejlepší krupicovou kaši) přes americké lahůdky (studovala a maturovala v USA) až k jídlům „po sexu“ (největší lahůdky pro vyčerpané). Vše je doprovázeno jejím svižným žurnalistickým stylem a hromadou krásných fotek, které mimochodem fotografové museli několikrát předělávat, protože to nebylo „ono“: konečný vjem je tak téměř dokonalý. Vedle receptů Dita P. podniká i v designu nádobí - její úžasný „vyšívaný porcelán“ si můžete koupit v e-shopu na www.ditap.cz.
Vycházející hvězda české kuchařské scény je bezesporu Martin Škoda. Ještě mu není ani dvacet a už má vydanou první knihu – Škoda nevařit. A slaví nemalý úspěch. Často přezdívaný „český Jamie Oliver“ totiž stvořil svěží mladé dílo. Vedle krásných fotek (které si fotil sám!) navíc přiřazuje ke každému receptu i písničku, která se s ním pojí. Geniální - propojit chuťové a sluchové buňky. Snad tisíckrát jsem si představovala, jak by vypadal soundtrack různých životních situací, a to i u jídla. Martin Škoda mě tedy svým nápadem nadchl.
Hana Michopulu. Další z bývalých šéfredektorek časopisu Apetit, tentokrát jeho zakladatelka. Novinářka, která navíc psala kromě do magazínů o jídle do Lidových novin nebo týdeníku Reflex, kde se však jídlem zabývala. Pro LN dokonce vytvořila videa pro ukázku „snadného vaření“. Hana je nejenom talentovanou kuchařkou, díky ní máme po republice rozšířené farmářské trhy. To ona přišla s nápadem podpořit místní zemědělce. Vytvořila dokonce kuchařskou knihu o zelenině a o tom, jak výrobky z trhu nejlépe využít.
Sérii ukončím Lenkou Požárovou a její Zapálenou kuchařkou (všímáte si, jak si většina autorů hraje se svými jmény?). Lenka je vystudovaná ekonomka, ale urychlený život daňových poradců vyměnila za něco úplně jiného, za jídlo a psaní o něm. Zapálená kuchařka totiž není jen jedna kniha, ale rovnou série útlých knížek, které jsou tematicky rozdělené. Recepty jsou vymyšlené, ne nasbírané a mají tu největší zkoušku ohněm, tedy jsou testované na chlapovi. Série se dokonce pyšní několika vyznamenáními, i mezinárodními. A nakonec má chytře vymyšlenou kroužkovou vazbu, a tak se vám při vaření stále nezavírá (geniální!).
Nakonec pár vybraných receptů:
Dušené kančí s bramborovou kaší a zeleninou od Martina Škody
http://www.martinskoda.com/dusene-srnci-s-kasi.html
Nejlepší palačinky od Hanky Michopulu
http://www.michopulu.cz/cz/video/6-palainky
Inspiraci máte, tak teď se jen pustit do tvoření. U jídla je asi nejdůležitější - i když to zní jako (a vlastně to je) klišé - příprava s láskou. Protože když vaříte proto, že musíte někoho nakrmit, tak to nikdy nedopadne úplně dobře. Když si vaření užijete jako koníček, jako krásnou věc, která má užitek, jídlo bude jako michelinská delikatesa. Bon appétit.
Eva Soukeníková
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak vyčistit rychlovarnou konvici: Ideálním pomocníkem je citron i jedlá soda
Zjistili jste, že vaše konvice poslední dobou pomaleji vaří, uvnitř konvice se objevil nehezký povlak z vodního kamene nebo se vám kousíčky dokonce… Číst více
Jak vyčistit myčku na nádobí? Zvládnete to i bez chemie
Zjistili jste po ukončení programu, že nádobí není dokonale čisté a lesklé nebo dokonce cítíte zápach linoucí se z vaší myčky? Je načase věnovat se… Číst více
Sladká sněhová nadílka: Co je vlastně meringue a jak se liší italská od francouzské a švýcarské?
Když se řekne pusinka, většina z nás si představí… Číst více
Jak vyčistit připálený hrnec. Osvědčené a jednoduché postupy, jak se zbavit připáleniny bez zbytečné námahy
Když se jídlo v hrnci lehce přichytí Jakmile se pokrm začne přichytávat ke dnu, bývá nejlepší obsah hrnce co nejrychleji přemístit do jiné nádoby.… Číst více
Jak pracovat s želatinou, agarem a jak použít dortové želé polevy. Toto je jednoduchý přehled pro začátečníky
Jak na želatinu Želatina je živočišného původu a prodává se prášková nebo v plátcích. Vždy je nutno ji předem namočit na asi 15-30 minut do studené… Číst více
Cukrovinka nebo dezert? Ptačí mléko je obojí. A víte, co má společného s plovoucími ostrovy?
Představte si moře lahodného vanilkového krému, v… Číst více
Jak vyčistit mlýnek na mák. Jednoduché postupy, které nám usnadní čištění přístroje
Různé způsoby mletí máku K mletí použijeme buď mechanický mlýnek, který si mnozí schováváme ještě po babičce, nebo moderní elektrický přístroj. S… Číst více
Jak vyčistit sítko. Jednoduché tipy nám usnadní pracné čištění zanesených otvorů v cedníku či sítku
Čištění zanesených otvorů v sítku Sítko, kterým jsme prosívali mouku, nikdy neoplachujeme horkou vodou, ale nejprve ho propláchneme studenou. Horká… Číst více
Babské rady: Deset osvědčených způsobů, jak v domácnosti využít kávovou sedlinu a ušetřit
Připravujete si často kávu a zbytek z ní skončí v… Číst více
Jak dobře vyčistit mikrovlnnou troubu. Pomůže měkký hadřík i miska s teplou vodou
Mikrovlnná trouba je výborným pomocníkem při… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Ze špekáčků, které zbyly z čarodějnic, vytvoříte skvělá jídla: Stačí použít pivo, zeleninu, alobal nebo ocet
Jak urychlit a zefektivnit pletení housek? S naší vychytávkou bude rychle hotovo
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 13 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 14 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 16 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 18 hodinami
Snídaňový toust
Přidáno před 21 hodinami
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Náš život s celiakií aneb O hledání těch nejlepších palačinek pro Áňu. Tyhle pohankové to vyhrály na celé čáře
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Bezdomovec díky pomoci lidí otevře vlastní kavárnu. Přitom hrozilo, že bude kvůli zákonům úplně bez peněz
Komentáře
4. 2. 2013 18:38
29. 1. 2013 17:16