Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Za hovězí steaky jsem už utratil docela dost peněz. Ona taková hovězí svíčková není úplně levná záležitost, nemluvě třeba o argentinském hovězím. A tak mě pár experimentů, jak ugrilovat steak tak, aby byl šťavnatý a ne úplně propečený, vyšlo docela draho. Vždycky jsem se prostě pohyboval někde mezi – buď bylo maso ještě moc krvavé (a to po pravdě úplně nemusím), nebo úplně propečené. Jelikož mám gril na dřevěné uhlí, úplně 100% kontrola teploty je fakt těžko dosažitelná. Na takovou míru propečení steaku jako mají třeba na bifteky.cz jsem se popravdě dostal vždycky jen náhodou.

Za hovězí steaky jsem už utratil docela dost peněz. Ona taková hovězí svíčková není úplně levná záležitost, nemluvě třeba o argentinském hovězím. A tak mě pár experimentů, jak  ugrilovat steak tak, aby byl šťavnatý a ne úplně propečený, vyšlo docela draho.  Vždycky jsem se prostě pohyboval někde mezi – buď bylo maso ještě moc krvavé (a to po pravdě úplně nemusím), nebo úplně propečené. Jelikož mám gril na dřevěné uhlí, úplně 100% kontrola teploty je fakt těžko dosažitelná. Na takovou míru propečení steaku jako mají třeba na bifteky.cz jsem se popravdě dostal vždycky jen náhodou.

K Vánocům jsem pak dostal od  Ježíška takovou zajímavou hračku – teploměr na steaky. Vlastně je to taková dlouhá kovová jehla s digitálním teploměrem, který dovede změřit, jak je maso teplé uvnitř steaku. Správný název je termosonda Weber, ale takhle tomu opravdu doma neříkáme. Pak mi nedalo to nevyzkoušet, i když lednové počasí není úplně to ideální na grilování.  V tenkém plátku hovězího masa termosonda moc nefungovala, resp. spíš asi hlásila teplotu vyšší, než v reálu byla. Chvilku jsem myslel, že jí špatně používám, návod, co u ní byl přibalený, je ne úplně srozumitelný. Navíc čeština není pro Webera jazyk, český návod prostě chybí, ale to samé jsem měl u svého grilu.

Zkrátka - na tenké plátky masa není nic moc. Ona je prostě na steaky. Na pořádné kusy masa. Podle mého je nepřesná, dokud síla plátku není alespoň  2,5cm a  více. A pak funguje výborně. Až mi překvapilo, jak je to jednoduché. Steak zprudka po obou stranách udělám na litinové mřížce, aby se dobře zatáhnul – to jsem odkoukal od Pohlreicha. A pak ho nechám v klidu dojít. Až do teď to pro mě byl kámen úrazu – nikdy jsem podle barvy steaku netrefil tu správnou dobu. Teď zapíchnu sondu do masa a okamžitě vím, na čem jsem. Udělat medium propečený steak není žádný problém i pro nekuchaře, jako jsem já.  Vyzkouším s ní určitě i další recepty na grilované hovězí  a možná nakonec začnu na grilu experimentovat i s ovocem a zeleninou.

PR článek

Komentáře

Tomáš Dytrych

27. 5. 2013 19:27

Přesně tak Drobku, pravdu máš....

Drobek Drobek

16. 4. 2013 17:50

Milý autore, děláš zásadní chybu. Ten teploměr musíš zapíchnout do masa naplocho, takhle jak je to na fotkách to nikdy dobře nezměříš.
Ty teploty jsou na odkazu který v článku máš, jen sundej maso z roštu o 5°C dřív, přikryj alobalem a nech 5 minut odpočinout. Šťáva se vsákne do masa a teplota ještě o těch 5°C stoupne.
Grilováním se zabývám už dlouho, mám na to i svou grilovací kuchařku http://grilovani-barbecue.com/index.php

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více