Pečeme s Ivou: Francouzské mléčné houstičky jsou ideální nejen na snídani
2. 6. 2022 Vaření
Na tyhle houstičky, měkké a lehounké, můžete narazit v supermarketu. Pokud vám chutnají, zkuste si je upéct doma. Vyjdou levněji, budou chutnější a z poctivých surovin bez zbytečné chemie.
Když pekařka promluví...
Občas se mě někdo zeptá, jak tento recept vznikl a já se musím usmát. Začalo to úplně nenápadně... Kdysi dávno mě poprosila moje kamarádka o upečení francouzských mléčných houstiček, které prý u nich doma všichni milují.
– Fajn, zkusím, ale nejprve je musím ochutnat, protože je neznám….
– Opravdu je neznáš? vykulila na mě nevěřícně oči.
Ne, opravdu jsem je neznala a musela si je nechat koupit v supermarketu, ať vím, jak má tohle světlé, lehounké a voňavé pečivo chutnat. Další víkend jsem si nachystala tři maličko odlišná těsta a z nich upekla světlounké houstičky. Po ochutnání a porovnávání jsem vybrala tohle těsto, které se těm koupeným francouzským mléčným houstičkám podle mě podobá nejvíc.
Co budete potřebovat: Na omládek: 100 g vody, 1 lžička sladěnky, 130 g hladké mouky, 15 g čerstvého droždí Dále: 80 g vody, 1 vejce (50 g), 100 g cukru, 100 g másla, špetka soli, 20 g sušeného mléka, 330 g hladké mouky
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak budete pokračovat: Umícháme omládek a necháme ho v míse 45 minut kynout. K hotovému kvásku přidáme zbytek surovin a dobře vypracujeme těsto, které necháme asi 45-60 minut kynout. Pak těsto promísíme a rozdělíme na 16-20 dílků. Z každého uděláme krátkou, hubeňounkou bulečku (houstičku), všechny svrchu žiletkou 2-3x nařízneme a necháme na plechu s pečícím papírem nebo fólií ještě téměř hodinu kynout. Po nakynutí potřeme všechny houstičky vodou a upečeme v troubě vyhřáté na 200 °C, pouze 12-16 minut (každá trouba peče jinak).
Moje tipy - Drobečky z ošatky
- Nemáte-li sušené mléko, přidejte místo něj sušenou smetanu.
- Při pečení je nutné hlídat, houstičky by měly zůstat hodně světlounké. Zároveň jsou i velice měkké, ale chládnutím se zpevní tak, že jdou normálně chytit do ruky.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Pečená jablka jako lehký vánoční dezert: Vyzkoušejte pochoutku plnou sladké šťávy
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 8 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 21 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno 26. 4. 2024 11:10
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno 26. 4. 2024 10:25
Sýrový chléb
Přidáno 26. 4. 2024 09:32