Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

sladkokyselé kuře
Zdroj: Toprecepty, 1974andrea

Sladkokyselé kuře je jedním z velmi oblíbených jídel čínské kuchyně. Zdeněk Pohlreich má vlastní variantu s vepřovým masem. Přečtěte si, jak toto jednoduché jídlo připravuje.

Tajemná sladkokyselá dobrota

Kombinace sladkokyselé chuti je velmi populární v asijských kuchyních, zamilovali si je ale i strávníci v Evropě a Americe. Tyto chutě sahají v Číně až do dynastie Tang (618-907 n. l.). Se sweet and sour omáčkou, jak bývá často označována, si spojujeme především kuře. Většinou se tak podává v čínských restauracích po celém světě. Wikipedie ale uvádí, že se jedná o kantonské sladkokyselé vepřové maso. To by smysl dávalo, protože v Číně je podle knihy Čínská kuchyně na českém stole nejvíce oblíbené vepřové maso a dokonce se jedná o národní jídlo. Ovšem i drůbež patří mezi velmi často konzumované druhy masa. Ať už se tedy jedná o kuře nebo vepřové, princip přípravy je stejný. Maso je marinované ve sladkokyselé omáčce a následně prudce smažené. Díky marinování je maso vláčné po celou dobu smažení a nakonec vznikne skvělá křupavá vrstva.

Zdeněk Pohlreich

Známe ho jako excentrického suveréna. Podnikatel, gastronom, spisovatel Zdeněk Pohlreich na televizní obrazovce baví nejen svým břítkým humorem a krutou upřímností, ale především svým kulinářským…

Sweet and sour podle Zdeňka Pohlreicha

V tomto receptu je podle známého šéfkuchaře důležité vybalancovat vše, co se týká chuti. Ta musí být ve výsledku sladkokyselá s významnou sladkou tečkou. Zdeněk Pohlreich používá na toto čínské jídlo vepřovou pečeni. Na přípravu budete potřebovat 600 g vepřové pečeně bez kosti, bramborový škrob, vejce, sójovou omáčku, rostlinný olej, mrkev, cibuli, 2 stroužky česneku, lžíci třtinového cukru, rajčatový protlak, červený vinný ocet, 1 červenou a 1 žlutou papriku, kolečko ananasu, pepř, sůl a petrželku.

Sladkokyselé

Sladkokyselá omáčka nebo polévka je běžným pojmem v nabídkách čínských restaurací. Právě pro asijskou kuchyni je totiž tento mix dvou zdánlivě naprosto odlišných chutí typický. Ačkoliv na první…

Recept na sladkokyselé vepřové

Vepřové maso nakrájejte na zhruba dvou až třícentimetrové kusy a naložte do bramborového škrobu, vejce a sójové omáčky. Na marinování stačí zhruba pět minut. Připravte si hluboký hrnec nebo pánev (ideálně wok), nalijte dostatek oleje (nejlépe řepkového) a nechte rozehřát. Maso se bude muset dělat prudce.

Zatím si připravte mrkev, cibuli a česnek. Na pánvi orestujte česnek, přidejte k němu cibuli a mrkev a nechte osmahnout. Pak přidejte asi lžíci třtinového cukru, lžíci rajského protlaku a kapku červeného vinného octa. Nakrájejte na větší kousky dvě papriky různé barvy a kolečko ananasu na větší kousky. Někdy se používá pouze sladká ananasová šťáva.

Podle známého kuchaře jsou ale právě kousky tohoto ovoce důležité pro jeho šťavnatost. Papriku i ananas dejte do pánve, kápněte sójovou omáčku a nechte povařit. Druhou pánev pořádně rozpalte a nalijte do ní olej. Udržujte vysokou teplotu. Kousky masa dejte do oleje a osmažte dokřupava. Pokrm se vaří rychle. Maso vyndejte, slijte olej. Do pánve dejte zeleninu s omáčkou, vložte znovu maso a dobře promíchejte. Maso má být slizké od škrobu a trochu křupavé.

Čínská kuchyně nebývá zdobená, zdobí ji samy barevné suroviny. Zdeněk Pohlreich ale sladkokyselý pokrm kombinuje s pořádnou porcí pokrájené petrželky.

A že vepřové nemusíte? Nevadí! Připravte si toto sladkokyselé kuře.

Zdroje informací:
en.wikipedia.org
thewoksoflife.com
prima.iprima.cz
Zdeněk Křížek senior, Čínská kuchyně na českém stole, Jilm 2006

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Patou

24. 5. 2022 01:25

Žiji v Asii už poměrně dlouho a na tomto receptu není nic zvláštního, vepřové se sladkokyselou omáčkou je zcela běžné v mnoha regionech Číny, Filipín a dalších asijských zemích, dokonce více běžné než v úvodu článku zmiňované kuřecí maso.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie