Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zdravé pestrobarevné smoothie
Zdroj: Freepik, olgapink

Hledáte jednoduchý způsob, jak do dětí dostat neoblíbené čerstvé ovoce a zeleninu? Smoothie vyřeší problém s nedostatkem vitamínů a mléčných výrobků, pitným režimem i nadbytkem cukru v kupovaných nápojích.

​Univerzální recept na smoothie neexistuje

Přesný návod na přípravu smoothie vám nedáme. Poměr ingrediencí a oblíbené chutě pro své vlastní dokonalé smoothie má každý ve svých rukou. My vám ale přinášíme pár rad, jak začít se zahrnutím tohoto superzdravého nápoje do každodenního jídelníčku.

  • Tekutý základ smoothie nemusí být vždy jen voda. Použít můžete mléko, nejrůznější druhy rostlinných mlék (kokosové, ovesné, mandlové,…), tekutý jogurt nebo třeba i vychladlý čaj. S ovocnými šťávami do základu však opatrně. Ty kupované téměř všechny obsahují velké množství cukru, kvůli kterému by smoothie přestalo plnit svou funkci zdravého nápoje.

  • Ovoce nesmí ve zdravém smoothie chybět. Použít můžete v podstatě jakýkoli druh, ty tvrdší lze před mixováním pár minut povařit. Skvěle poslouží mražené ovoce, které nápoj ihned ochladí.

  • Zelenina do smoothie také neodmyslitelně patří, a to zejména listová, jako je např. mladý špenát, kapusta nebo různé druhy salátů. Oblíbené jsou také okurky, mrkev, červená řepa, řapíkatý celer nebo brokolice. Děti některé druhy zeleniny často odmítají. Využijte příležitosti a do smoothie ty neoblíbené propašujte.

  • Zdravé tuky se ve smoothie postarají o optimální vstřebávání obsažených vitamínů. Do nápoje přidejte trochu olivového oleje, kousek avokáda nebo různá semínka (dýňová, lněná, chia,…).

  • Koření a aromatické bylinky se hodí v případě, že chuť smoothie nevyšla tak, jak jsme si představovali. Na pomoc může přispěchat skořice, semínka vanilky, medvědí česnek, tymián, rozmarýn, kurkuma, máta nebo meduňka.

​Pestrobarevná smoothie

I barvy hrají roli v tom, zda dítě novinku v jídelníčku přijme. Vyzkoušejte každý den jinou barvu smoothie a děti si je tak i lépe zapamatují.

Poměr ingrediencí, které se jednoduše všechny rozmixují, udáváme jen orientační. Každý si může smoothie upravit podle svých chutí. Námi uváděné množství odpovídá přibližně 2 porcím.

​Oranžové smoothie (mrkvové)

1 hrnek vody, šťáva ze 2 větších pomerančů, 1 hrnek uvařené mrkve, 1 nadrobno nakrájené jablko, 5 cm řapíkatého celeru, špetka skořice, 1 lžička olivového oleje

​Červené smoothie (řepové)

1,5 hrnku vody, 1 menší uvařená červená řepa, 1 nadrobno nakrájené jablko, ½ banánu, 4 jahody, čerstvá máta, 1 lžička olivového oleje

​Růžové smoothie (jahodové)

1 hrnek mléka, ½ hrnku řeckého jogurtu, 1 hrnek jahod, ½ hrnku malin, ½ banánu, ½ šálku baby špenátu, 1 lžíce medu

​Fialové smoothie (borůvkové)

1,5 hrnku mandlového mléka, 1 hrnek borůvek, ½ banánu, 1 lžíce medu nebo javorového sirupu, 1 hrnek baby špenátu, ¼ lžičky vanilkového extraktu, 1 lžička olivového oleje

​Modré smoothie (ovesné)

1,5 hrnku ovesného mléka, 1 banán, 1 nadrobno nakrájené jablko, 2 růžičky vařené brokolice, 1 lžička prášku modré spiruliny, 2 lžíce jemných ovesných vloček, 1 lžička olivového oleje

​Zelené smoothie (okurkové)

1 hrnek mátového čaje, 1 salátová okurka, ½ zralého avokáda, 1 pomeranč, 1 plátek ananasu, 10 kuliček zeleného hroznového vína

​Hnědé smoothie (čokoládové)

1,5 hrnku mandlového mléka, ½ hrnku řeckého jogurtu, ½ banánu, 3 datle bez pecek namočené na 10 minut do vody, 2 lžíce nastrouhané kvalitní čokolády, 1 lžíce holandského kakaa, 1 lžíce kokosu, 1 lžíce medu

 

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Zdroje informací:

downshiftology.com
joyfoodsunshine.com
cookinglight.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více