Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

vepřové maso na grilu
Zdroj: Freepik, jcomp

Sezóna grilování běží naplno, a tak je ideální si zopakovat pravidla pro to, abyste získali to nejlepší grilované vepřové maso. Na grilování je ideální krkovička. Co nedělat a na co se naopak zaměřit?

Jaké vepřové grilovat

Vepřové maso je na gril skvělé. Ať už budete grilovat celé prase, nebo jen pár plátků, mělo by být lahodné. Grilovaná prorostlá krkovice patří mezi ty nejoblíbenější kousky masa. Šťavnatá uvnitř a křupavá na povrchu, s typickým otiskem grilovací mřížky. Skvělé maso na grilování ovšem nezaručuje výborný výsledek. Máme pro vás tipy, jak překvapit strávníky perfektním kouskem masa.

Co se nejlépe hodí z vepřového masa grilovat? Především už zmíněná krkovička, která je díky mramorování tukem krásně šťavnatá. Dále kotleta, panenka, grilují se i žebra a mleté maso. Kupované maso by především mělo vypadat čerstvě. Už když ho vybíráte, je třeba myslet na to, co s ním budete provádět. Ideální je koupit si krkovičku vcelku a nakrájet si ji podle vlastních představ. Na grilování se hodí zhruba dva centimetry vysoké kousky masa. Když je kupujete nakrájené, měly by být nakrájené rovnoměrně, aby se při pečení dobře hlídal stav propečenosti.

Nakládat, nebo nenakládat maso?

Platí pravidlo: čím delší dobu bude maso na grilu, tím déle ho nakládat. Pokud je vepřová krkovička prorostlejší, bude jí vyhovovat pomalejší grilování na nepřímém zdroji tepla. Marináda je dobré řešení a můžete maso naložit klidně i dva dny předem.

Jak marinovat maso

Jak připravit maso na marinování? Maso nenaklepávejte a nesolte. Kdy tedy solit? Počkejte si na moment těsně před vložením na gril. Když maso ale osolíte během odpočívání po grilování, vůbec to nebude vadit. Maso můžete naříznout po krajích, zhruba na dvou až třech místech. Žárem se pak nezkroutí. Při přípravě marinády se nespoléhejte na ty kupované, připravte si vlastní.

Marinád je velké množství. Můžete zkoušet různé varianty a chuťové kombinace. Vždy jsou skvělé bylinky, které masu dodají chuť a vůni. V případě vepřového se hodí šalvěj, tymián, rozmarýn, máta, meduňka, nebo také levandule.

Než začnete grilovat, vyndejte maso zhruba půl hodiny předem z lednice, aby stihlo získat venkovní teplotu. Těsně před grilováním také maso osušte a sundejte z něj kousky bylinek, které by mohly zuhelnatět.

Grilování

Ne, že bychom ho po léta neznali, nicméně boom grilování do našich zemí dorazil ze Západu až po revoluci. A jeho obliba stále roste úměrně dostupnosti levných zahradních grilů a grilovacích uhlíků.…

Jak grilovat vepřovou krkovičku 

Rozpalte gril na střední teplotu (pokud není maso prorostlé, může být silnější žár). Osušené maso můžete těsně před položením na gril osolit. Položte ho na gril a opečte ho z jedné i druhé strany, aby se zavřelo. Během přípravy už do masa nepíchejte, aby z něj nevytekla šťáva. Bude rovnoměrněji propečené.

Pokud máte možnost snížit teplo na grilu, udělejte to a po zhruba 3-5 minutách ho nechte pozvolna dopékat na mírném teple (zhruba 10 minut). Vepřové maso musí být dobře propečené, nikdy nesmí být krvavé, ale zároveň by mělo zůstat šťavnaté. 

Po grilování byste měli nechat maso odpočinout (zhruba 5-10 minut) zabalené v alobalu. Pokud jste ho neosolili, tak to udělejte teď. Odpočinkem maso zkřehne a šťáva se v něm hezky rozloží. Nemělo by ale vychladnout. Pokud můžete nechat maso na kraji grilu, je to dobré řešení.

Zdroje informací:
https://cz-dalstrong.glopalstore.com/blogs/news/how-to-grill-pork-chops
https://www.thekitchn.com/
https://www.foodiecrush.com/

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více