Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Grilování levou zadní: Tipy na božské dipy a fantastické marinády
Zdroj: Victoria Shes, Unsplash

Grilovací počasí udeřilo plnou silou a už vůbec nic nebrání tomu vytáhnout pytel s uhlíky a pořádně to nažhavit! Aby vaše steaky, kuřecí paličky nebo krkovička byly dokonalé, chce to naložit je do dobré marinády, a zároveň namíchat skvělé dipy, kterými pak hotové dobroty dochutíte přímo při jídle. Nechte se inspirovat našimi tipy!

Moudrý grilař marinuje

Chystáte se rozpálit gril a dopřát si šťavnatý oběd či večeři v podobě propečeného kusu masa? Aby vám to vyšlo a z krkovice nebo steaku nebyla napoživatelná placka tuhá jako podešev, je důležité nepodcenit marinování. Třeba zmiňovaná krkovička, jak uvádí web Ogrilování.cz, je tak populární, protože je přirozeně dost prorostlá a nebezpečí, že se vysuší, je minimální. Ale třeba taková drůbež, tu snadno vysušíte i při běžném vaření. Kuřecí křidýlka, stehýnka nebo paličky proto vždy před grilováním naložte. Platí to ale například i o žebírkách.

Základem většiny marinád je olej. Dobrý je na to olivový, ale můžete použít například i slunečnicový. Do olejového základu přisypte mletou papriku - nejlepší je uzená, která maso rovnou krásně ovoní - případně chilli, pokud to máte rádi pikantní. Kdo chce, může do takové marinády kápnout trochu kečupu, ale nepřehánět! Tento typ marinády jde dobře dohromady se všemi druhy masa, ale nejlépe se hodí k tmavým kusům. Stačí papriku a chilli vyměnit za zelené bylinky - oregáno, tymián nebo třeba hotovou provensálskou směs - a rázem máte skvělou marinádu pro naložení světlého masa či na potření ryb. Tip! Kuřecí maso si zachová šťavnatost, když jej před tepelnou úpravou naložíte do jogurtu. Nezapomeňte jej ale pak z masa otřít.

Žebírka božsky dochutí marináda medová; v oleji dobře rozmíchejte med, přidejte lžičku kvalitní hořčice, sůl, pepř, utřený česnek podle chuti a je hotovo. I sem můžete dodat chilli nebo třeba pár kapek tabasca, pokud jste fanoušky pálivých pokrmů. V takzvané mokré marinádě může maso ležet klidně přes noc před grilováním. I tady platí, že bychom marinádu měli z masa osušit, než začneme grilovat, jak radí web Ogrilování.cz. Marináda totiž může kapat na rozpálené uhlíky a kouř, který z toho vzejde, chuti masa nijak neprospívá.

Tip! Na steaky se skvěle hodí takzvaná suchá marináda. Žádný olej, žádný med, zkrátka nic tekutéh. Jen směs koření a bylinek, kterou do syrového masa musíte ručně pěkně vmasírovat. Při grilování pak vznikne křupavá, voňavá a chuťově zajímavá krusta, navíc je to o něco málo dietnější. Určitě vyzkoušejte!

Tatarka a kečup - to je základ!

Co k masu, když je hotové a sliny se sbíhají? Kromě lehkého salátu nebo čerstvého pečiva to chce omáčku nebo dip na dochucení, to je jasné. Kečup a tatarka jsou takovým pomyslným základem a samozřejmě se běžně dají koupit. Pokud ale chcete zkusit něco extra, vyrobte si domácí verze těchto stálic. Zejména u domácího kečupu je chuťový rozdíl oproti levným kečupům z obchodu velmi znát. Na jeho výrobu budete potřebovat 2 kila rajčat, takže pokud vám rajská jablíčka rostou na zahrádce a vy už nevíte, co s nimi, tohle je jasná volba. Dál to chce 250 gramů cibule, 125 mililitrů octa, po jedné polévkové lžíci soli, sladké mleté papriky a pálivé mleté papriky. Dále si připravte několik kuliček nového koření a celého pepře, pár hřebíčků a asi 150 gramů cukru. Rajčata a cibuli nakrájejte najemno a vařte s octem, solí a veškerým kořením asi 90 minut. Poté vyndejte nové koření, hřebíček a pepř, naopak přisypejte cukr. Rozmíchejte a vařte dalších 15 až 20 minut. Odstavte, nechte mírně vychladnout a romixujte. Et voilá! Kečup je připraven na plnění do sterilizovaných, uzavíratelných sklenic.

S domácí tatarkou je to o něco snadnější. Dietářům často stačí prostě jen osolit a opepřit bílý jogurt a přidat do něj nasekané čerstvé bylinky. My, co si linii nehlídáme, ale víme, že to není žádná pořádná tatarka! Na její výrobu budete potřebovat 200 mililitrů oleje, jedno vejce, lžičku soli a mletého pepře, menší cibuli, dvě kyselé okurky, lžičku octa a lžíci plnotučné hořčice. Cibuli a okurku nasekejte na malé koušíčky a dejte je do misky nebo zavařovací sklenice. Přisypte sůl a pepř, přidejte lžíci hořčice, pak přilijte olej a nakonec do toho vyklepněte vejce. Přidejte lžičku octa a tyčovým mixérem rozmixujte na požadovanou konzistenci. Tip! Pokud je tatarka moc hustá, přidejte trochu oleje navíc. Rychlá a jednoduchá tatarka je určena k přímé spotřebě, takže si vyrobte jen takové množství, jaké opravdu sníte.

Medovo-hořčičná omáčka je skvělá k žebírkům nebo paličkám a je také úžasně snadná. Stačí metličkou rozmíchat med a mírně pikantní horčici a vznikne sladko-slaná, lehce pálivá salsa. Hodně zajímavý je dip z arašídového másla. To se musí nechat doslova roztéct - nejlepší je rozehřát jej v kastrůlku, přidat lžíci kokosového oleje a mleté chilli a vše dobře promíchat. Pikantní dip s nádechem asijské exotiky je prostě perfektní. Ač původem z Mexika, dnes je už i u nás velmi oblíbené avokádové guacamole. Na jeho výrobu stačí rozmixovat dvě měkká, zralá avokáda s kapkou limetové šťávy, sekanou chilli papričkou, solí, pepřem a čerstvým koriandrem. Tip! Do guacamole můžete, ale nemusíte přidat na drobno nakrájená cherry rajčátka.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více