5 skvělých vychytávek, jak prakticky nakrájet meloun: Vytvoříte z něj nanuky, ozdoby i korpusy na dort
21. 7. 2022 Vaření
Zbožňujete melouny, ale nejvíc si na nich pochutnáváte jen, když vám je někdo naservíruje rovnou úhledně nakrájené na kostičky? Pokud s konzumací melounů tak trochu bojujete, možná vám přijdou vhod tipy, jak meloun nápaditě nakrájet a následně i servírovat, aniž byste byli ulepení od sladké šťávy.
Jak si nejlépe vychutnat meloun
Meloun se právem řadí k nejoblíbenějším druhům letního ovoce, a to i přesto, že jde ve skutečnosti o zeleninu. Vzhledem k jeho velikosti se ale do jeho krájení nikomu moc nechce. V dětství jsme jej většinou konzumovali rozdělený na půlměsíce, kdy se sladká dužina jen vykusovala, šťáva kapala na zem a pecičky se plivaly všude kolem. Pokud chcete jíst meloun trochu kultivovaněji, je lepší jej nějak šikovně naporcovat, aby se snadno jedl a dobře padl do ruky. Máme pro vás několik možností, jak na to.
Mohlo by vás zajímat
Meloun na slupce
Chcete si trochu usnadnit krájení melounu a vylepšit způsob podávání? Vyzkoušejte tento jednoduchý způsob, při němž vám nebude téct šťáva všude kolem. Meloun položte na prkénko a rozpulte jej. Připravené půlky pak ještě rozkrojte napůl. Vzniklé čtvrtiny melounu pak krájejte na plátky o šířce přibližně 2 cm, řezy provádějte až k bílé části melounu. Jednotlivé řezy pak vysuňte do stran, aby se lépe vyjímaly. Meloun můžete rovnou podávat na slupce. Jak na to se podívejte ve videu:
Praktické melounové řezy
Pokud se při konzumaci melounu chcete vyhnout tomu, že budete mít prsty ulepené od lepkavé šťávy, je lepší meloun nakrájet na kousky a ponechat na nich slupku. Jak na to? Meloun rozpulte a jednu půlku položte na prkénko řeznou stranou dolů. Pak meloun nakrájejte na plátky široké 2,5 - 3 cm. Poté prkénko otočte o 90° a nakrájejte meloun opět na plátky široké 2,5-3 cm (křížem přes ty první). Meloun při krájení přidržujte tak, aby se vám nerozsypal. Dostanete krásné úhledné hranolky, které si jednoduše můžete vytahovat za slupku, aniž byste se ušpinili. Názorný postup si prohlédněte zde:
Melounové ozdoby
Z melounů snadno vytvoříte i efektní ozdoby na poháry, do drinků nebo na různé ovocné mísy. Snadno je uděláte pomocí vykrajovače na melouny, s ním jednoduše vykrojíte malé úhledné kuličky. Ty můžete také servírovat v půlce vydlabané melounové slupky. Efektní ozdoby ovocných mís vytvoříte i ze samotných melounových slupek. Inspirovat se můžete v následujícím videu.
Melounové nanuky
I když dětem obvykle nevadí být po konzumaci melounu upatlané až za ušima, maminky to moc rády nevidí. Chcete-li dětem naservírovat meloun tak, aby se při jeho pojídání co nejméně ušpinily a znečistily okolí, připravte jim snadné melounové nanuky. Meloun jen nakrájejte i se slupkou na čtvrtky a ty pak příčně na trojúhelníkové plátky o tloušťce asi 2 cm. Slupku pak zespod lehce nařízněte, aby se do ní dalo vsunout nanukové dřívko a můžete podávat. Melounové nanuky můžete vylepšit tím, že je pokapete rozpuštěnou čokoládou a třeba i posypete nasekanými oříšky.
Melounový dort
Pokud v létě plánujete oslavu narozenin a počasí předpovídá vedra, většina lidí řeší, jaký udělat dort? Na ty čokoládové nebo máslové v horku nikdo chuť nemá, takže v letních měsících spíš volíme ty zdobené ovocem. Ještě lepší a víc osvěžující varianta je z ovoce rovnou vytvořit celý dort. Takový dort bez mouky ocení i bezlepkáři a navíc je i mnohem zdravější.
Z velkých vodních melounů bez pecek můžete snadno vyřezat korpus, který bude vypadat jako ten klasický z těsta. A pokud jich uděláte víc, postavíte je na sebe a spojíte třeba špejlemi, vznikne vám luxusní vícepatrový dort. Ten už pak jen nazdobíte malinami, jahodami, ostružinami a máte nádherný letní dort jen z ovoce. Chcete-li, aby dort víc připomínal ten klasický, můžete melounový korpus potřít šlehačkou dotuha ušlehanou s cukrem a teprve pak dozdobit ovocem, případně plátky mandlí nebo nastrouhaným kokosem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
„Il Boemo“ Josef Mysliveček měl na talíři spoustu zeleniny a mohl si pochutnávat na tiramisu, které sloužilo jako afrodisiakum
„Když nemáte kečup, dejte tam hořčici“ aneb Jak se proměňovala česká gastronomie během třiceti let existence TV Nova
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno před 19 hodinami
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno před 21 hodinami
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno před 23 hodinami
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno 13. 5. 2024 13:41