Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pivovar Hostivar H1 založený v roce 2013 stojí na hranici Hostivaře a Horních Měcholup. Z centra Prahy je to sice trochu štreka, ale rozhodně se vyplatí. Zajímavostí je, že o pár let později vznikl ještě pivovar Hostivar H2, který je vzdálený jen zhruba čtvrthodinku chůze. My se v dnešní recenzi zaměříme na staršího bratříčka, tedy Hostivar H1, který je mimochodem v pivovárenské branži podle nás skutečnou jedničkou.

Pivovar Hostivar H1

Tour naší recenzentky Elišky po pražských minipivovarech tentokráte vedla do pivovaru Hostivar H1 v regionu Prahy 15. Vyrostl na „zelené louce“ mezi Hornoměcholupskou a Lochotínskou ulicí. Vůbec první várka piva tu byla uvařena v únoru 2013, na Apríla 2013 se otevřela pivovarská restaurace a hned za první rok si H1 vysloužil ocenění od Sdružení přátel piva jako Minipivovar roku 2013. Dnešní kapacita minipivovaru je 2000 hektolitrů ročně, tedy 400 tisíc velkých piv.

Hostivar H1: Jak to vypadá uvnitř

Pivovar Hostivar H1 spatříte už zdálky. Kombinace dřeva, skla a betonu s velkou přilehlou zahradou je dílem architektonického studia ADR. Byla oceněna čestným uznáním v kategorii novostavba Grand prix architektů 2014. K minipivovaru náleží restaurace s krytou terasou, pivovarská zahrada s dětským hřištěm a venkovním výčepem. Zahrada je otevřena pro návštěvníky od dubna do října, pokud počasí dovolí. A právě velká travnatá plocha jako by zvala: Pojď se projít bez bot, je to pohoda.

Pivní nabídka Hostivaru H1

Pivo Hostivar se vaří tradiční metodou za použití vody, sladu a chmele. Piva českého typu jsou spodně kvašená, vařená na dva rmuty, svrchně kvašená piva jsou vyráběna infuzně. K vaření tu využívají slad z humnové sladovny Karla Klusáčka, doplněný o speciální slady ze sladovny Weyermann v Bamberku. Chmel pochází převážně ze žatecké oblasti. Zdejší piva jsou nefiltrovaná a nepasterovaná. Nejprodávanější je světlá jedenáctka, klasický český spodně kvašený ležák vyráběný ze dvou druhů sladu a třikrát chmelený.

V Hostivaru H1 jsme ochutnali

Pivní nabídka osloví podle naší recenzentky Elišky každého, kdo se tu zastaví. Ceny se pohybují na velmi příznivé hladině do 50 Kč za ležák a do 70 Kč za speciál, vždy za 0,5 l. Překvapivě tu za třetinky chtějí vždy o 10 Kč méně než za půllitr. A na čem že jsme si tu nejvíce pochutnali?

  • Světlá 11
    Klasický světlý spodně kvašený nefiltrovaný ležák s krásně hořkou chutí. Za mě pivo, u kterého se dá prosedět celý večer, říká recenzentka Eliška.
  • Polotmavá 12
    Spodně kvašený nefiltrovaný ležák karamelové chuti pro mlsné jazýčky.
  • Borůvkovo-limetkový kyseláč (sour)
    V posledních letech je kyseláč čím dál známější. Ať už je to typ berliner weisse, gose nebo lambik, jedno mají společné, a to kvašení laktobacily či divokými kvasinkami. Mnozí pivaři tvrdí, že pivo nemá být kyselé, ale pokud je kyselé záměrně, je to super. "Musím přiznat, že kyseláč je můj oblíbený styl piva a kdekoliv na něj narazím, neváhám a musím ho vyzkoušet," říká Eliška. Hostivarský kyseláč má vše, co má správný kyseláč mít: Je kyselý, lahodný a osvěží. A kombinace limetky a borůvky je prostě boží.

Hostivar H1: Nabídka předkrmů a jídel

Pivovarská restaurace Hostivaru H1 nabízí bohaté menu za velmi rozumné ceny. Počínaje polévkami (česnečka nebo kulajda za 49 Kč) přes typicky pivní předkrmy (namátkou třeba pivní sýr s cibulkou, hořčicí a opečeným chlebem za 109 Kč nebo škvarkovka s cibulkou a kyselou okurkou za 94 Kč) až po dokonale vytuněná hlavní jídla od 139 Kč.

Recenzentka Eliška si z nabídky vybrala pečená kuřecí křídla v teriyaki omáčce s koriandrovým dipem a rozpečenou bagetkou, to vše za 199 Kč. "Jídlo bylo skvělé, křidýlka byla posypána sezamem a v kombinaci s koriandrovým dipem jídlo nemělo chybu, klidně bych dala šest hvězdiček z pěti," popisuje Eliška.

Odnést si navíc můžete některé z místních skvělých piv ve stylové PET lahvi nebo výborný domácí chléb, který pečou ve vlastní pekárně v H2.

Celkové hodnocení pivovaru Hostivar H1

Recenzentka Eliška může Hostivar H1 jen doporučit: Milá obsluha, krásný interiér, příjemné posezení na zahrádce a jako bonus pro řidiče – mají tu vlastní nealko pivo! A pokud pivu moc nefandíte, mají zde i nabídku limonád. A její speciální tip? Pivovar Hostivar H1 i jeho přilehlá zahrádka jsou pet friendly, takže ideální na posezení po výletě se čtyřnohým miláčkem. "Sama dobře vím, jak velká žízeň dokáže být po pořádné procházce, a zde napojí i vaše pejsky," uzavírá Eliška.

 

Recenzentka Eliška

Pro Elišku Lenkovou je pivo nejen příjemným zpestřením života, ale občas i prací. Vypomáhá za pípou na pivních festivalech nebo ve vybraných pražských barech a restauracích, hodnocení piv se navíc věnuje i na svém Instagramu. Dále miluje knihy, metalovou muziku, chilli a pálivá jídla. Žije s přítelem, kocourem a fenkou, takže se nikdy nenudí.

 

 

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více