Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší recepty na zeleninové polévky: Cibulová zelenina je příjemně dochutí, důležitý je hlavně česnek
Zdroj: Top recepty

Polévky jsou pravidelnou součástí našeho jídelníčku a cibulová zelenina výrazně pozvedne jejich chuť. Mnoho polévek by nám bez česneku ani nechutnalo, nedílnou součástí gulášovky je cibule a jemně nakrájený pórek pěkně ozdobí jednotlivé porce na talíři.

Zelenina je důležitá pro naše zdraví a dá se říct, že zeleniny není nikdy dost. Můžeme používat listovou, kořenovou, plodovou, košťálovu a také cibulovou, která je ceněná pro své antibiotické a léčivé vlastnosti. Nejhodnotnější je syrová, ale používáme i tepelně upravenou.

Cibulová zelenina

Cibulová zelenina se snadno pěstuje a velmi dobře skladuje, pokud máme vhodné prostory. Cibuli a česnek stačí totiž rozložit na bedničky, které umístíme do suchého prostředí. Zimní pórek můžeme mít na záhonech celou zimu - pokud je příznivé počasí, tak ho podle potřeby snadno vyryjeme.

Česnek

Česnek je skvělý na dochucení mnoha polévek, přidáváme ho až ke konci vaření a již ho déle nevaříme. Oblíbená česnečka je považována za polévku, která dovede napravit podrážděný žaludek a doporučuje se i v období zvýšeného výskytu viróz. Česnek používáme pouze kvalitní, nesmí být napadený plísněmi. Do jídelníčku ho zařazujeme co nejčastěji.

Pórek

Pórek skvěle doplní zeleninové polévky, má výtečnou chuť a celoročně je snadno dostupný. Dá se používat všude, kde bychom jinak použili cibuli. Výborně chutná syrový. Polévky můžeme zdobit jemně nakrájeným pórkem při podávání. Pokud si koupíme pórek, jemné vnitřní nejlepší listy používáme ke konzumaci zasyrova, horší okrajové tepelně upravíme.

Cibule

Cibule je nedílnou součástí gulášových polévek (včetně fazolové). Používáme ji jako základ - tzn. osmahneme ji nejprve krátce na tuku, můžeme k ní přidat česnek a sladkou papriku, pak ji teprve zalijeme horkou vodou a přidáme další suroviny. Cibule polévky pěkně provoní.

Pažitka

Pažitka je vhodná především na zdobení polévek při podávání. Chuťově vhodně doplňuje např. česnečku. Pažitka ze zahrady je nejlepší brzy na jaře, dokud je svěží a jemná. V zimě ji můžeme rychlit v květináči za oknem. 

Čočka potřebuje česnek 

Podle následujícího videa můžeme uvařit výbornou čočkovou polévku, a protože česnek je důležitý na její ochucení, nemusíme s ním šetřit. Do této polévky se hodí i cibule.

Do zeleninových polévek potřebujeme také kořenovou zeleninu. Mrkev, petržel a celer nesmí chybět ani v té nejlepší bramboračce.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více