Šípkový med bez vaření: Poklad ze spíží našich babiček si i dnes připravíme snadno a rychle
12. 9. 2022 Vaření
Jedním ze symbolů podzimu jsou šípky. Šípky už bohatě využívaly naše babičky, když z nich připravovaly sirupy, čaje, ale i právě medy. Připravte si šípkový med podle babiččina receptu.
Proč si dát šípky
Šípkové růži říkávaly babičky merhelec, případně trnová růže. Když kvete, je keř nádherný, když má na konci léta a začátku podzimu červené zabarvení, kouzelně krášlí krajinu a zároveň nabízí cenné plody. Na sběr šípku se vyplatí jít, šípky jsou totiž dobrým zdrojem především vitamínu C. Nejlépe ho využijete syrový, když vytlačíte dužinu a tu si přidáte třeba do ranního müsli. Když pak šípky přejdou mrazem, můžete si z nich vyrobit vína, sirupy, zavařeniny i povidla.
Eva Francová ve své knize Rok ve Svatojánu uvádí, že měkké a černé šípky mají minimum vitamínu C a na sušení se nehodí. Kromě tohoto vitamínu obsahují plody šípku i betakaroten, vitamín B1 a B2, rutin, vitamín K a třeba i karoteny. Vařením sice mizí část vitamínu C, ale minerální látky, flavonoidy a další cenné složky se do tekutiny vyluhují.
Mohlo by vás zajímat
Proč zvolit med se šípky
Med je nejen výborným sladícím prostředkem. Kromě toho ale sami dobře víte, co udělá med, když si dáte lžičku v době nachlazení. V kombinaci se šípky je to báječná varianta, která výborně chutná. Jen nezapomínejte na to, že pokud chcete využít obě potraviny pro zdraví, nesmíte je tepelně upravovat nad 40 °C. V případě babiččina šípkového medu se ale nic nevaří.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit šípky
Vydejte se na sběr šípků. Doma je pak očistěte ve vodě, aby se zbavily všech nečistot. Šípky nasypte do vyšší mísy a zalijte trochou vody, aby šly rozmixovat a takto z nich připravte směs. Tu pak přepasírujte přes jemné sítko. Výsledná směs má připomínat pyré.
Jak připravit šípkový med
Šípkové pyré smíchejte s medem. Poměr šípků a medu bude zhruba 1:1. Skladujte v dobře vyčištěné a vypařené sklenici. Pro lepší vůni můžete navrch kápnout lžičku rumu a sklenici dobře uzavřít. Z tohoto šípkového medu můžete ale připravit chuťově pestřejší záležitost, když do směsi přimícháte zrníčka vanilky, hodí se i troška prášku ze skořice. Do sklenice můžete dát i hvězdičku badyánu, případně hřebíček. Hotové sklenice skladujte v chladu. Připravíte si šípkový med, nebo zvolíte třeba šípkový sirup?
Zdroje informací:
Eva Francová, Rok ve Svatojánu, Motto 2017
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
7 potravin pro lepší imunitu: Nachlazení předejdete díky citrusům, paprikám i mandlím
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Milujeme retro! Kuchyně našich babiček a maminek zdobily remoska, cibulák i hliníkové příbory, stále je používáme
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 9 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 10 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 10 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 11 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 18 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 19 hodinami