Šípkový sirup

Pallacinka Kuchařka: Pallacinka

Doba přípravy: 24 hod. + 15 min. 2,5 - 3 l Nápoje 33 názorů

Suroviny

1 kg čerstvých šípků
1,5 l vody
1,5 kg cukru
pomerančová šťáva z 1 pomeranče
citronová šťáva z 1 citronu
5 lžic medu
Recept si zatím oblíbilo 32 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Šípky pořádně omyjeme, nějaká ta stopka, nebo lístek nevadí. Rozmixujeme, rozklepeme, rozřežeme - zkrátka nějak rozrušíme strukturu, stačí nahrubo. Zalijeme vodou a necháme v ledničce 24 hod. louhovat.

  2. Druhý den přelijeme všechno do kastrůlku a zahřejeme. Nesmí se to vařit, aby se nezlikvidovaly všechny dobré látky z šípku. Uděláme z toho takový horký čaj. Pořádně přecedíme - přes hodně jemné sítko, nebo ještě lépe přes plátýnko.

  3. Vmícháme cukr - množství podle množství tekutiny v poměru 1:1 (nikdy nezůstane přesně 1,5 l, jako jsme použili vody, takže je to vždycky individuální). Vmícháme šťávu z citrusů a med, pořádně rozmícháme, až se všechno rozpustí, necháme vystydnout a přelijeme do nádoby s víčkem. Vysoký obsah cukru by měl tekutinu konzervovat, přesto to skladuji v ledničce. Používám buď od vody, jako sirup, nebo na slazení čaje - hlavně v tomto období, kdy hrozí nemoci.

Poznámka

Šípek má prý hodně vitaminu C, nevím, kolik ho přeleze do tohoto sirupu, každopádně je velmi chutný, mají ho rády i děti. Můžou se použít i sušené šípky, upravte si ale množství vody. Přídatným látkám se meze nekladou - další ovoce, bylinky, koření (skořice, hřebíček....).

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 842 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Šípkový sirup

  • Rebbeka Rebbeka

    Leprix: dneska jsem byla, ale ještě nejsou tak červené, jak bych chtěla, tak mám jen kilo. Ale nasbírat 4 kg nebylo tak hrozné. Sice krev teče, ale netrvá to tak dlouho a stojí to za to. Máme ho moc rádi a dělám ho už asi pátým rokem, loni dokonce dvakrát :-Q :yes:

    Odpovědět

  • Leprix Leprix

    Ivana Ch: rukavice příště beru. To byl masakr ;-( ale... Už mám uvařeno a musím říct že velikánské překvapeni jak je to dobré <3

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

    Leprix: Na trhání šípků je dobré pořídit si pracovní rukavice, jde to s nima dobře, apotom krátší hrabičky na přitažení větviček, na ppřitahnout! né zlomit. Za mého mládí se šípky trhali na prodej, měli jsme vždy 4 až 5 metráků. Sousedka trhala šípky na marmeládu, dělala jí z 10kg. Byla vynikající. A maminka vždy nasušila na čaj, jiný jsme nepili.

    Odpovědět

  • Leprix Leprix

    Ahojte, dneska bude moje premiéra. Doufám, že se povede, když už mám od těch trnů rozřezané celé ruce ???? jako kdo tu píše že nasbíral 4 kg? To máte můj obdiv ???? tak držte pěsti

    Odpovědět

  • Maestra Maestra

    Byla jsem z přípravy mírně rozpačitá, ale nakonec se podařilo. Šípky bych příště mixovala opravdu hodně nahrubo. Napoprvé jsem to s mixováním přehnala a 2. den z toho byl takový šípkový kečup, takže to šlo dost těžko cedit. Kvůli hustotě jsem přidala víc vody, extra citrón pro konzervaci a ještě skořici, mňan. Je toho přes 1,5 litru.

    Odpovědět

  • Rebbeka Rebbeka

    Tenhle recept budu dělat již druhým rokem a je opravdu výborný. Včera jsem natrhala skoro čtyři kila, tak bude sirupu i pro děti do školky dost. Už je přidán do oblíbených, děkuji. :-) <3 :-K

    Odpovědět

  • Janicek606 Janicek606

    Adéla Růžková: zdravím. Pokud se sirup dělá za studena a chce se docílit dlouhé trvanlivosti je nutné dát do sirupu nějaký konzervant. Nejlepší a nejméně chemický, chtery pak v těle nezůstává je kyselina sorbová. Komerční název pomůcka ke konzervování od Dr. Oetker

    Odpovědět

  • Anneetta Anneetta

  • Halíšek Halíšek(neregistrovaný)

    Eficka82: Já jsem podobně zalila zbytek šípků, také mi je bylo líto jen tak vyhodit, přisladila a byl z toho šípkový likér.

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Tak tohle jsem nějak přehlídla. Zrovna suším šípky, ale nevím, jestli jich bude dost. Každopádně, nádherný recept :yes::yes:

    Odpovědět

  • Pallacinka Pallacinka(autorka receptu)

    Dobrý den, těší mě, že to zkusíte :-) Bohužel vůbec netuším, jak dlouho to vydrží. Já vždycky dělám jen jednu várku a když si dám každý den trošku, tak je to hned pryč. Tak držím palce, ať vydrží co nejdýl :-)

    Odpovědět

  • Adéla Růžková Adéla Růžková(neregistrovaný)

    Dobry den.Delam sirup dle vaseho receptu.Moc se mi libi.Jen..Kdyz ho naplnim do lahvi studeny...Vydrzi x mesicu..?Delam rovnou z dvojite davky..Dekuji za odpoved.:-)

    Odpovědět

  • Zdena Zdena(neregistrovaná)

    Lumiel: právě se zahřívá,už se těším na výsledek.:-)

    Odpovědět

  • Lumiel Lumiel

    Hotovo! Vyborny juchu dekuju :-p ja si koupila i na trhach s karamelem, to zkusim priste :-K pridala bych foto jen nevim jak :-)

    Odpovědět

  • Lumiel Lumiel

    ;-) Dekujuuuu

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: šípkový likér šípkový sirup za studena šípkový čaj z čerstvých šípků šípek recepty šípkový likér recept šípky recepty štava z šípku recept recepty ze šípku šípkový med sipkovy caj recept jak dlouho vařit šípky na čaj štava ze šípku recept recepty z šípku šípkový čaj z čerstvých šípků recept jak vařit šípkový čaj recept na šípkový sirup za studena sipkovy syrup domácí šťáva ze šípků štava z šípků šípek- recept