Napoleon Bonaparte si oblíbil kuře Marengo: Jídlo, které pokaždé chutná jinak, protože ingredience se mění
24. 9. 2022 Historie a zajímavosti
Francouzi mají mlsný jazýček a jídlo (i pití) si vždy užívali a užívají. Je proto překvapivé, že Napoleon Bonaparte neměl k jídlu žádný vztah a s večeří „byl hotový“ do dvaceti minut. Přesto doslova „ujížděl“ na jednom pokrmu.
Po bitvě měl hlad
Existuje jídlo, které je s Napoleonem víc než spjaté – poulet à la Marengo, česky kuře Marengo. K vzniku tohoto pokrmu se vztahuje pověst, jejíž děj má ovšem trhliny a která zřejmě nebude tak úplně pravdivá.
Dne 14. června 1800 francouzská armáda pod vedením Napoleona porazila rakouskou armádu v bitvě u vesničky Marengo na severozápadě Itálie. Napoleon, který velel vojákům, se celý den nedotkl jídla. Když bitva skončila, měl velký hlad. Vozy s proviantem však byly příliš daleko.
Proto kuchař François Claude Guignet (Dunand) poslal své pomocníky, aby našli nějaké potraviny v domech, odkud místní obyvatelé během bitvy uprchli. Pomocníci toho moc nesehnali – přinesli malé kuře, několik říčních raků, vejce, česnek a rajčata. Kuchař podusil kuře na olivovém oleji a na česneku, zakapal koňakem, přidal rajčata a talíř ozdobil sázenými vejci a vařenými raky.
Napoleonovi to moc chutnalo a vyžadoval takto připravené kuře znovu. Kuchař Dunand, podle kterého se raci a koňak do jídla příliš nehodili, příště změnil recept. Místo koňaku přidal bílé víno a raky nahradil žampiony. Napoleon se velmi rozzlobil a talíř vrátil zpět kuchaři s argumentem, že bez raků mu jídlo přinese smůlu.
Mohlo by vás zajímat
Historka asi není pravdivá
Historka je to pěkná, ale asi nepravdivá. Mj. i proto, že Dunand nastoupil do Napoleonových služeb až po této bitvě. A tento pokrm se v dobových sbírkách receptů objevil až o víc než deset let později. Pravděpodobnější se zdá varianta, že takto upravené kuře Napoleonovi připravili kuchaři o pět let později, a to na počest jeho vítězství nad Rusy roku 1805.
Zajímavé je, že vlastně neexistuje žádný jednotný seznam ingrediencí. Kromě kuřecího masa (pravděpodobně dušeného na oleji, nikoli na másle) se v různých interpretacích objevují rajčata, raci, houby (zejména žampiony, ale i lanýže), česnek, petržel, šunka a citronová šťáva, jako příloha krutony a/nebo sázená vejce.
V kuchařské knize barona Brisse z roku 1868, kde je 336 různých menu a celkem 1200 receptů, se kuřeti takto připravenému říká poulet à la Provençale.
Zdá se, že název pokrmu se měnil a že o jeho původu se toho nakonec zase až tak moc neví. Nicméně Napoleon si ho oblíbil – a je úplně jedno, jestli v roce 1800 nebo o pět let později.
Když chcete jíst jako Napoleon
A jak tedy připravit kuře Marengo? Zkuste to třeba podle tohoto receptu. Budete potřebovat:
- 1 větší kuře rozporcované aspoň na 8 částí
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 2 polévkové lžíce másla
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 250 g žampionů nakrájených na plátky
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 1 stroužek česneku nasekaného nadrobno
- 1 bobkový list
- 2 snítky tymiánu
- 125 ml suchého bílého vína
- 400 g konzervovaných rajčat
- 2 čerstvá zralejší rajčata
- 4 polévkové lžíce passaty
- 150 ml kuřecího vývaru
- hrst nasekané petrželky
- 2 polévkové lžíce koňaku
A jaký je postup? Díly kuřete osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte máslo s olejem. Do rozpáleného tuku vložte kusy kuřete kůží dolů a opékejte 5–10 minut dozlatohněda, pak je obraťte a opékejte ještě 2 minuty. Z pánve odeberte přebytečný tuk, přidejte žampiony, promíchejte a zmírněte oheň. Přidejte cibuli, česnek, bobkový list a tymián a duste dalších 5 minut. Vlijte víno a přidejte čerstvá i konzervovaná rajčata, rajčatovou passatu, vývar a petrželku. Přiveďte k varu, vlijte koňak, přiklopte a duste 20 minut. Podávejte s bagetou. A pokud chcete, aby vám chutnalo jako Napoleonovi, servírujte se sázenými vejci.
Zdroje informací:
theoldfoodie.com: The Chicken Marengo Story
finedininglovers.com: Napoleon Food Facts: Dining with Napoleon Bonaparte
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Císař František Josef I. svačil párky s hořčicí, v poledne si dopřával šampaňské a miloval císařský trhanec
Chutě slavných: Napoleon Bonaparte snídal kuře, bál se fazolek a miloval čerstvé mandle, kterých klidně spořádal celý talíř
Královské chutě: Karel IV. měl rád dušené veverky a kaše s medem. Jídlo si nabíral speciálním způsobem
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
8 kroků k dokonale křupavé francouzské bagetě: Důležitý je druh mouky i správně rozehřátá a napařená trouba
Chutě posledních Rožmberků: Oblíbený byl bobří ocas s omáčkou i štičí jikry nebo medvědí tlapy na víně
Jak Napoleon živil své vojáky? Museli si vystačit s přídělem tvrdých sucharů, octem a pálenkou