Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Milujete dokonale křupavé francouzské bagety se zlatavou kůrčičkou a měkkou střídkou? Takové, které jsou nejlepší úplně samotné nebo jen namazané máslem.  Ty pravé běžně v obchodech neseženete, pokud to ale máte do francouzského pekařství daleko, snadno to zvládnete i doma.

Bageta jako z Francie

O francouzských bagetách by se dalo říct, že jsou jedním z nejlepších vynálezů francouzské kuchyně. I když jde o zdánlivě prosté jídlo, chutná přímo geniálně. Kombinace dozlatova vypečené křupavé kůrky a měkké bílé střídky s bublinami zachutná každému, ať už si ji dáte samotnou jako přílohu třeba k salátu nebo obloženou sýrem camembert nebo francouzskou sušenou šunkou jambon.

Francouzi jsou v pečení těchto baget přímo mistři a pokud chcete ochutnat tu pravou, musíte pro ni do Francie nebo do nějakého francouzského pekařství. My jsme proto vyrazili do pekařství PAUL, které má po celé Praze spoustu poboček a rovnou jsme si tam bagetu zkusili upéct. Právě tam totiž připravují bagety ručně podle původních receptur jako ve Francii. A nyní vám přinášíme své poznatky a tipy od technologa a hlavního pekaře pekařství PAUL Františka Sládečka, jak při pečení bagety postupovat, aby byl výsledek tak úžasný, jako byste bagetu koupili někde v pekařství na břehu Seiny.

  1. Pravá francouzská bageta obsahuje pouze 4 suroviny – mouku, vodu, sůl a droždí (nejlepší je pekařské a čerstvé). Pokud se rozhodnete upéct domácí bagetu, je třeba hlavně použít správnou mouku. V pekařství PAUL používají speciální hladkou chlebovou mouku T65, která je na bagety ideální. S klasickou hladkou moukou nikdy nebudou bagety tak chutné. Mouku je třeba nejprve prosít, aby byla kyprá a neslepená, jen prosátá mouka pomáhá droždí, aby v mouce lépe pracovalo.
  2. Mouku je nutné nejprve smíchat pomalu a důkladně s vodou tak, aby těsto neobsahovalo žádné hrudky. Poté těsto nechte odpočinout v míse asi 20-30 minut, pak přidejte sůl, rozdrobené droždí a opět promíchejte. Po přidání droždí je ovšem třeba hníst těsto rychleji, neboť je třeba do něj dostat hodně vzduchu. Jen tak těsto hezky nakyne. Droždí nikdy nedávejte na stejné místo jako sůl. Zabíjí to kvasinky a těsto správně nevykyne.
  3. Uhnětené těsto se pak nechá minimálně hodinu odpočívat ideálně při pokojové teplotě na místě, kde neproudí moc vzduchu. Nemělo by být ale ve velkém teple. Těsto stačí přikrýt utěrkou, jak to dělaly již naše babičky. Po hodině kynutí je potřeba těsto přeložit. To je nutné udělat dvakrát. Mezi každým přeložením by měla být aspoň hodina. Po druhém přeložení necháme těsto ještě hodinu odpočívat a pak už můžeme tvarovat bagety.
  4. Těsto jen lehce podsypejte moukou (nejlepší je pšenično-žitná), aby bageta nebyla po upečení příliš moučná. Vytvarujte si stejně velké bagety podle velikosti plechu. Těsto je třeba opatrně natahovat prsty, nesmí se s ním bouchat, aby v něm zůstaly bubliny. Pak je přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Bagety opět zakryjte a nechte kynout.
  5. Bagety je pak třeba několikrát naříznout (ideálně pětkrát, záleží ale na délce bagety), aby měla bageta ten správný objem a nevznikla vám místo ní placka. Musí se však nařezávat vždy na vrchu bagety a nikdy neproříznout boční stranu. V tom případě by řez nenaskočil. K nařezávání použijte nějaká hodně ostrý nůž, ještě lepší je však žiletka. Řez provádějte pod úhlem alespoň 45°, aby po upečení měla bageta ostré řezy (připomínající vlnky). Pokud byste bagetu nařízli špatně, řezy by se otevřely a bageta by ztratila objem.
  6. Bagety je třeba péct při vysoké teplotě kolem 250 °C vrchní a spodní pečení. Plech se vkládá do středu trouby. Ta by měla být zapařená, pokud nemáte troubu se zapařováním, stačí vložit do trouby kovovou misku s vodou. Případně můžete zadní stěnu rozpálené trouby těsně před vložením baget postříkat vodou z rozprašovače a ihned troubu zavřít. Po upečení budou bagety krásně lesklé.
  7. Doba pečení závisí na velikosti a počtu baget v troubě. Standardní 400g bageta se peče asi 20 minut. Čím více kusů ale dáte péct, tím delší dobu bude pečení trvat. Každá bageta potřebuje k upečení dostatek prostoru, aby mezi všemi proudil dostatečně horký vzduch. Na klasický plech proto dávejte maximálně tři bagety, aby byly dokonale propečené ze všech stran.
  8. Dozlatova propečené bagety pak už jen vyjměte z trouby nechte chvíli vychladnout a můžete si pochutnávat. Nejlepší jsou ještě čerstvé, namazané máslem a posypané trochou soli.

Náš tip: Pokud vás láká si domácí bagetu upéct, můžete se do toho pustit podle našeho ověřeného receptu. Anebo to zkuste podle následujícího videa: 

Fotogalerie - francouzská bageta

Ukázat 4 fotografie

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více