Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

pajerský koláč
Zdroj: Toprecepty, RubyRom

Pajerský koláč si zahrál hlavní roli hned ve dvou pořadech České televize o tradicích, což svědčí o jeho výjimečnosti. Zjistěte, jak se připravuje tato hranatá slavnostní pochoutka, která je chloubou Horácka.

Kde se vzal pajerský koláč

Pajerský koláč je slavnostní koláč, někdy se mu také říká „pouťový“ z Horácka. Na rozdíl od ostatních koláčů je hranatý. To proto, že když se kdysi dával do pece, aby se jich tam vešlo co nejvíce. Je považovaný za nejlepší koláč této oblasti. Původní recept pochází od německých (bavorských) hospodyň, dochoval se dodnes v Jihlavě a okolí. Proto také zkomolenina názvu. Místo bavorský - pajerský.

Recept byl nejen v pořadu Pečení na neděli, kde paní Marie Valíková vysvětlila jeho podobu: „Je hranatý proto, aby se vešel do pece a ta aby byla plně vytížená, byla zcela plná koláčů i bochníků chleba.“ Jak říká Sylvie Čermáková, která koláč představila v pořadu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli: „Základem koláče je to, že všeho je hodně,“ pokračuje paní Sylvie. Souviselo to s tím, že se vlastně jednalo o pouťové koláče, připravovalo se tedy několik kusů. Základem je vepřové sádlo v kynutém těstě, které z něj udělá „sametový zázrak“. Náplň je tvarohová s rozinkami, posypaná vrstvou perníku, silně cukrovaná a přelitá velkým množstvím másla.

Je zajímavé, že paní Marie ze stejného regionu do těsta dává místo sádla máslo a přidává ještě trochu šlehačky, stejně tak trochu šlehačky přidá do náplně. Náplň může obsahovat tvaroh, žloutky, cukr a rozinky, paní Marie ale ještě posouvá chutě díky mandlovým plátkům, citronové kůře a vanilkovému cukru. Navrch kromě perníku, cukru a másla polévá voňavým rumem.

Jak připravit pajerské koláče

Paní Sylvie většinou připravuje 5-6 koláčů. Na těsto si připravte 1 kg hladké mouky, 20 dkg práškového cukru, 16 dkg sádla 8 dkg kvasnic, 4 žloutky, sůl a teplé mléko. Na náplň budete potřebovat: 7 kostek tvarohu, žloutky, cukr a rozinky. Na posyp si připravte moučkový cukr, kostku másla a strouhaný perník.

Z hladké mouky, teplého mléka a droždí nechte vzejít kvásek. Smíchejte žloutky, moučkový cukr, špetku soli, hladkou mouku a sádlo. Přidejte kvásek a vypracujte hladké těsto, které se nelepí na vařečku. Těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout asi 6-7 hodin. Mezitím si připravte náplň do koláče z tvarohu žloutků, moučkového cukru podle chuti, mléka a rozinek. Troubu předehřejte na 160 °C, nastavte spodní i horní ohřev. Z vykynutého těsta vyválejte tenkou placku. Silvie doporučuje použít jako podložku pečicí papír, na kterém pak koláč přenesete na plech. Na placku těsta nandejte náplň a pomocí pečicího papíru přehněte okraje směrem ke středu tak, aby vznikl velký obdélník. Okraje koláče pomažte vaječným bílkem. Koláč pak opatrně přesuňte na plech. Pečte v předehřáté troubě zhruba 20 až 25 minut, dokud nejsou okraje do zlatova. Ještě horký koláč důkladně posypte strouhaným perníkem a posypte moučkovým cukrem. Na závěr vše přelijte rozpuštěným máslem. Výborná kalorická bomba je na světě.

Pajerský koláč si můžete připravit také podle tohoto voňavého receptu. 

Zdroje informací:
https://www.ceskatelevize.cz/porady/13889655314-peceni-na-nedeli/13478-recepty/11152-pajersky-kolac/ https://www.ceskatelevize.cz/porady/12059685760-co-nase-babicky-umely-a-na-co-my-jsme-zapomneli/11098-recepty/9283-pajersky-kolac/

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více