Volarské koláče

zizala Kuchařka: zizala

Moučníky , Kynuté 19 názorů

Suroviny

Jemné koláčové těsto, viz poznámka
Tvarohová náplň:
2 měkké tvarohy
4 lžíce cukru (nebo víc dle chuti)
2 žloutky
2-4 lžíce mléka
citronová kůra
vanilkový cukr
rozinky
rozehřáté máslo a strouhaný perník
Recept si zatím oblíbilo 25 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Tvarohy rozmícháme s ostatními ingrediencemi dohladka, vmícháme rozinky.

  2. Z vykynutého těsta odkrajujeme větší kousky, zakulatíme na bochánky a necháme 15 minut odpočinout. Pak z nich vyválíme čtverce, potřeme nádivkou a rohy složíme ke středu jako psaníčko.

  3. Po dokynutí potřeme máslem, posypeme perníkem, položíme na plechy vyložené papírem na pečení a upečeme v troubě vyhřáté na 180°C dočervena.

    Vychladlé krájíme na čtvrtiny.

Poznámka

Koláčové těsto, které se mi velmi osvědčilo: https://www.toprecepty.cz/recept/63337-mechurky/

Jemné kynuté poměrně velké koláče netradičního čtvercového tvaru se v jihočeských Volarech pekly na větší slavnosti - posvícení, poutě, svatby, křtiny apod. Jsou obvykle plněné ochuceným tvarohem a sypané strouhaným perníkem. Vychladlé se krájí na čtvrtiny. Vzhledem k blízkým hranicím s Rakouskem i Německem mívají i názvy jako Flecken, Gulatsch'n.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 58 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Volarské koláče

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Marie Svarcova: Děkuji Maruško :-K

    Odpovědět

  • Marie Svarcova Marie Svarcova

    :yes::yes: moc pěkný recept i foto:-K

    Odpovědět

  • PetulePDY PetulePDY

    zizala: Dekuji za fofr reakci. Hezky den.

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    PetulePDY: 4- 6 podle toho, jak velké budou. Já jsem měla koláče po zabalení velké asi 20 x20 cm.

    Odpovědět

  • PetulePDY PetulePDY

    Dobrý den. Prosím vás, kolik koláčů z daného množství upeču? Děkuji za odpověď.

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    magdalenka: :-) To byla jen věcná, až budete zase u nás na cestách, abys věděla, kde tu perník na strouhání koupíš ;-):-K:-K. A je trvanlivý, v pohodě ho převezeš. :yes:
    Rumové perníčky tu mají v Lidlu, ale ty nekupuju, na nás jsou příšerně sladké.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    zizala: my sme inostranci...možno nastrúhať nejaké rumové perníčky by šlo, alebo niečo podobné...ja som ich nikdy nekupovala a nemala rada, tak ani nemám prehľad, či sa u nás predávajú. :-8

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Mám dojem, že tento koláč, ale méně složený, prodávali kdysi v Hypernově, nyní nevím, byl zabalený v celofánu. Mám tu trochu podobný recept, s dovolením dávám odkaz https://www.toprecepty.cz/recept/10933-nebeska-man... a u něj jsem na posyp používala ruměnky, jsou to takové drobnější perníčky, které jdou dobře rozdrobit v ruce přímo na koláč a také se můžou rozmixovat. Na rozdíl od perníku na strouhání už jsou rumem cítit, i když pravý rum v nich v nich určitě není ;-)

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    zizala: no, však povidla se s perníkem rozhodně nepohádají:-D:-D

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    hospodyne: Ano, hladká mouka a nešetřit máslem. Pak je těsto jako hedvábné :yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    U nás mají perník na strouhání v každých menších potravinách - sámoškách. Někdy dokonce už nastrouhaný. Já ho mám moc ráda, sypu s ním i švestkové knedlíky místo máku, chutná nám to víc. Taky ten perník používám na zahuštění domácích povidel, protože tak hustá jako z obchodu neumím.

    yanull: :-) Rum s máslem zkusím, děkuji.

    Mám radost, že se recept líbí, děkuji za milé komentáře :-K

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    MamlajdaD: já perník na strouhání sekám či "melu" v el. sekáčku. Pak ho nechám doschnout a skladuji ve sklenici. U nás je ale k dostání normálně v potravinách.

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    yanull: Ten nápad s máslem a rumíkem je náramný, <3:-D to stojí za vyzkoušení! ;-):-D přeji pevné zdraví a hodně dobrých nápadů! :yes::-K:-K:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    magdalnka: Magduška, ten perník se hodí třeba i na posypání vdolečků a dalších dobrot. ;-):-8 Kdybys chtěla zkusit, tak si ho můžeš sama upéct, není to nic složitého. Recept je tady na topkách od fb.lib s fotkou od casina: https://www.toprecepty.cz/recept/37303-pernik-na-s...
    Ono by možná stačilo i z menšího množství, než je v receptu. Zbytek perníku ti možná i vyschne, ale nekazí se. No vysušený se trochu hůř strouhá. Budu ho taky péct, ale pak si všechen nastrouhám na robotu a zamrazím. Udělám si taková plochá "psaníčka" do mikrotén. sačků, aby se mi snadno oddělovaly kusy podle potřeby. V dávných dobách mého mládí byl perník k dostání v každém malém i větším obchodě, dnes je k vidění jen málokdy. Přeji hodně zdaru a pevné zdraví! :yes::-K:-K:-K

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    :-KJsou fakt úžasné!! Podstata takového lahodného hedvábného těsta tkví v hladké mouce. Je zajímavé, že takové koláče nám pekla přítelkyně manželovy matky ve vesnici u Poličky jako krajovou specialitu. Ostatně byly to Sudety a německý šmrnc tam mělo víc receptů.:yes::yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: volarske tvarohove kolačky volarske koláč s tvarohem volarské koláče s perníkem

Zapomněl/a jsem heslo