Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Z Receptáře Přemka Podlahy: V 90. letech frčely bramborový šusprejt se škvarky nebo zelná polévka křampes
Zdroj: zdroj: Toprecepty.cz

V Receptáři Přemka Podlahy se diváci často rádi podělili o recepty na jídla svých babiček a prababiček. Staročeské kuchyni věnovaly hodně prostoru také knihy, které oblíbený televizní moderátor vydával.

Fenomén jídelních soutěží

Začátkem 90. let vyhlašoval Přemek Podlaha různé kuchařské soutěže. Výsledky se většinou vyhlašovaly na odborných výstavách, například EX Plzeň nebo Člověk a výživa. A s čím šli fanoušci Receptáře do soutěže?

Našly se mezi nimi recepty na králíka a kuře nebo jiné maso, ale mnohem více se „oprašovaly“ již zapomenuté bezmasé recepty na jídla z brambor, z kořenové zeleniny a kedluben nebo z (pro devadesátá léta) netradičních a znovu objevených obilovin – například z jáhel a pohanky nebo kukuřičné krupice.

Jáhlový kapr může být beránek

Do finále se například dostal jáhlový kapr. A aby na jaře nepřipomínal Vánoce, můžete si stejným způsobem připravit beránka nebo dát jáhlovou směs do úplně jiné formy.

Je potřeba 1 hrnek jáhel, 2 hrsti hrozinek, 1 hrnek strouhaného kokosu a trochu máku. Jáhly dvakrát spařte vařící vodou, aby nebyly hořké. Do většího hrnce nalijte 4 hrnky vody, a když se začne vařit, přidejte spařené jáhly. Zamíchejte a seberte vytvořenou pěnu. Na co nejmenším ohni vařte 10–15 minut bez míchání.

Pak nasypte na povrch kokos a hrozinky. Nemíchejte a nechte ještě 5 –10 minut probublávat. Sundejte ze sporáku a promíchejte. Vznikne hustá kaše. Kameninovou formu kapra (nebo jinou) vysypte trochou mletého máku (to jen z estetických důvodů, mák zdůrazní strukturu šupin, v jiné formě mák postrádá smysl). Jáhlovou kaši nalijte do formy a nechte vychladnout a ztuhnout. Podávejte nakrájené na plátky s čerstvým nebo kompotovaným ovocem, šlehačkou – nebo prostě s tím, na co máte chuť.

Bramborový šusprejt

Oblíbené byly recepty z brambor. Z těch diváci Receptáře uměli připravit neuvěřitelné množství slaných i sladkých jídel. Znáte šusprejt? Je to taková bramborová variace na zabijačkový prejt.

Potřebujete 1 kg brambor, 80 g sádla, 1 cibuli, 3–4 lžíce škvarků z vepřového sádla, trochu pažitky, sůl, mletý pepř, nové koření a kmín.

Brambory oloupejte a celé uvařte v osolené vodě. Sceďte a nechte částečně vychladnout a nakrájejte na menší kostky. V hrnci na sádle orestujte nadrobno nakrájenou cibulku, přidejte brambory, osolte, okořeňte pepřem a mletým kořením, přidejte škvarky, promíchejte a chvilku opékejte. Podávejte s kyselím zelím, naloženou červenou řepou nebo zeleninovým salátem.

Křampes je hustá zelňačka

Zvláštní kapitolu Receptáře tvoří polévky. Mezi nimi vedly ty, které byly v kombinaci se zelím. Na moravský křampes budete potřebovat 800 g brambor, 500 g kyselého zelí, 50 g sádla nebo trochu rostlinného oleje, 1 větší cibuli, ¼ litru smetany, sůl a kmín.

Brambory oloupejte, nakrájejte na malé kousky a vložte do vroucí osolené vody, přidejte kmín a vařte doměkka. Vodu z brambor sceďte do jiného hrnce. Brambory rozšťouchejte (jako kdybyste chtěli dělat bramborovou kaši) a dobře smíchejte se zelím a vodou z brambor. Na tuku osmažte dozlatova nadrobno nakrájenou cibulku a přidejte do polévky. Vlijte smetanu a podle chuti dosolte. Je-li polévka moc hustá, rozřeďte ji převařenou vodou. Nejlépe chutná druhý den!

Vylepšenou variantou křampesu je cacorka. V tomto případě se brambory vaří společně s kroupami, ale uvařené se nešťouchají se, polévka se zahušťuje moukou rozkvedlanou ve smetaně, takže je hodně hustá, s pečivem nebo chlebem se může servírovat jako hlavní jídlo.

Zdroje informací:

Kniha Přemek Podlaha a kol.: To nejlepší z Receptáře

Kniha Přemek Podlaha a kol.: Receptář pro každý den IV.

Kniha Přemek Podlaha a kol.: Zlatá kniha Receptáře

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více