Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Steaky už nebudou jen z masa.
Zdroj: Freepik, jcomp

Změna způsobu stravování se postupně dotýká populace mnoha zemí na celém světě. S novinkou se nyní budou seznamovat například i Španělé, jejichž jídelníček by měly v nejbližší době obohatit tištěné steaky. Startup Novameat, pocházející z Barcelony, chce na trh s masem pomocí 3D tiskáren zaútočit v roce 2024.

Novodobá gastronomie

Společnost, která se výrobou vegetariánských 3D steaků zabývá, hodlá své zboží dodávat přímo do restaurací, jejichž menu dbá na rostlinnou složku. Podle manažera pro rozvoj podnikání Novameatu Alexandra Campose je už nyní o nový druh potravin, vyvinutý již před pěti lety, velký zájem.

Vliv na životní prostředí

Snažíme se nahradit živočišné maso něčím, co je lepší pro planetu, nás i zvířata, uvedl Campos s tím, že cílem startupu bylo obnovit svalová vlákna zvířecího masa, ale za použití sto procent rostlinných složek. Pokud by se podle vrcholného manažera podařilo dosáhnout plánovaných cílů, dokázala by společnost vyrábět až 500 kilogramů masa za hodinu.

Nejde tisknout vše

Počet potravin, které lze tisknout ve 3D, je stále omezen schopnostmi moderních technologií. Je totiž třeba využívat vstupy podobné pastě, jako jsou pyré, pěny a další viskózní potraviny. Konkrétně tak může jít i o sýry, polevy nebo právě syrové maso, které se chystá produkovat Novameat.

Proces je u většiny těchto strojů zhruba stejný: surovina se přivádí do nádoby podobné stříkačce a vytlačuje se při pohybu trysky, která postupně obkresluje tvary a vytváří 2D vrstvy.

Gril nebo pánev nevyhazujte

Potravinové 3D tiskárny však neslouží k tepelnému upravení pokrmů. Buď jde o potraviny, které jsou ihned připraveny ke konzumaci, nebo se musí upravit na grilu či v troubě. Výjimkou je PancakeBot, který vyrobené domácí palačinky rovnou posílá na připravenou pánev. Obracení je však stále na člověku.

Zdroje informací:

Reuters - With 3D printed 'steaks', Spanish startup eyes the mass market

ALL3DP - 3D Printed Food: All You Need to Know

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více