Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Raw food neboli vitariánství je fenomén dnešní doby. Jak a proč jíst jen syrové?
Zdroj: MishkaCZ, Toprecepty.cz

Z každé strany slyšíme, jak máme jíst zdravě – co jíst a co nejíst – člověk se v tom ani nevyzná. Raw food neříká co jíst a co ne, jen nabízí jiný pohled na věc. Jezte všechno, ale bez tepelné úpravy – syrové. Dostanete do sebe maximální množství vitamínů a místo zdlouhavé přípravy vařených jídel vám postačí pár minut v kuchyni.

Raw je jó!

Částečně je v každém z nás zakódováno, že syrová zelenina, ovoce či klíčky jsou zdraví prospěšné, ne proto že nám to říká každá druhá reklama v televizi, ale proto že naši předkové si s tím vystačili. Je sice pravda, že trpěli na nedostatek různých vitaminů, které tato strava postrádá, neměli však takové možnosti jako moderní člověk. Dnes si hravě zjistíte, v jaké potravině je vitamín, který potřebujete, a jednoduše tomu přizpůsobíte jídelníček. Vyznavači raw stravy to praktikují běžně, právě proto aby jim vitamíny nechyběly. Mají však před lidmi konzumujícími klasické vařené jídlo značný náskok. Dostávají do sebe více přirozených vitamínů, které jsou vařením „zabíjeny“.

Tím že vitariáni připravují svá jídla pouze z „živých“ potravin, do sebe dostávají maximální množství vitamínů a enzymů potřebných pro trávení. Trávením dochází k předání živin organismu, který si je zpracuje. Všechny buňky organismu se pravidelně obnovují a tím, že vitariáni konzumují více vitaminů a živin, se zkvalitňuje i stavba buněk a tím i celých orgánů. Je to jeden velký řetězec končící zdravějším člověkem, který je na tom lépe jak fyzicky, tak psychicky.

A co chutě?

Vitarián si těžko dá čokoládovou tyčinku plnou ztužených tuků, aby zahnal chuť na sladké, avšak chutný raw dezert se dá připravit i bez pečení. Místo korpusů plných mouky a cukru jsou používány drcené ořechy a místo krémů rozmixované avokádo, které má máslovou konzistenci – avokádo lze pak přisladit medem, dochutit kakaem, a dezert je na světě. Na přípravu dezertů jsou vhodné i banány, které jsou výborným „zahušťovadlem“. A pokud není čas se trápit s dezertem, postačí sušené ovoce.

Čtvero ročních období

Pokud nejste vyznavač raw food a třeba vás jen trochu přitahuje, doporučuje se začínat modelem stravování, který je nazvaný „Čtvero ročních období“. V každém ročním období konzumujete to, co zrovna příroda vydala. Měli byste tak mít zastoupenu širokou škálu vitamínů a zároveň se vám nestane, že byste pořád jedli to samé.

A na závěr pár super tipů na raw dobroty:

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více