Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak si vybrat správnou plničku klobás: Tipy a rady pro úspěšnou výrobu klobás
Zdroj: Ground Picture / Shutterstock.com

Plničky klobás jsou ideálním nástrojem pro ty, kteří rádi vyrábí domácí klobásy. Díky tomuto zařízení můžete mít dokonalou kontrolu nad tím, z čeho se skládá recept, a vytvořit si tak klobásy přesně podle svých představ. V tomto článku vám přinášíme základní informace o tom, jak plničky klobás fungují a jak je používat.

Praktické řešení

Plničky klobás představují efektivní nástroje určené pro plnění klobásové směsi do střívek. Tvoří nezbytnou součást výbavy každého, kdo se doma či v provozovně věnuje přípravě klobás. Plnička klobás umožňuje jednoduše dosáhnout rovnoměrného plnění klobás a tím i lepší kvality hotového výrobku. 

Tyto stroje jsou k dispozici v různých provedeních a velikostech, takže se hodí pro použití jak pro domácí účely, tak pro profesionální použití. Zpravidla se liší svou kapacitou, rozměry, ale případně i příslušenstvím.

Jak používat plničku klobás

Při používání plničky klobás je důležité postupovat podle návodu k použití. Nejprve je nutné připravit klobásovou směs, která se bude plnit do obalů (střívek). Směs se vkládá do nádoby plničky, odkud se pomocí trysky plní do obalů. Je nutné volit správnou trysku pro daný typ klobás a nastavit rychlost plnění podle potřeby. 

Pokud je využívána manuální plnička klobás, je nutné vynaložit fyzickou sílu pro plnění klobás. Zpravidla je třeba točit klikou, což může být poněkud náročnější. Pokud si však chcete vyrobit jen pár uzenin pro radost, není to problém.

Správný výběr

Další důležitý faktor při výběru plničky klobás je velikost zařízení. Je důležité zvážit, jaké množství klobás budete potřebovat plnit, abyste si vybrali správnou velikost stroje. Pokud plánujete plnit klobásy pouze občas, může být menší zařízení dostačující. Na druhou stranu, pokud plánujete pravidelně vyrábět velké množství klobás, vybírejte plničku s větší kapacitou.

Kromě velikosti je také důležité zvážit materiál, ze kterého je plnička vyrobena. Většinou jsou vyrobeny z nerezové oceli, což je velmi odolný materiál. Pokud si vyberete stroj z nerezové oceli, můžete si být jisti, že vám bude sloužit dlouhou dobu.

Typ plnění

Další faktor, na který byste měli při výběru plničky klobás myslet, je typ plnění. Existují dvě hlavní možnosti – ruční a elektrické (automatické). 

Ruční plničky jsou obvykle menší a vhodné pro menší množství klobás. Jsou tak s oblibou využívány zejména v domácnostech, či menších provozech. Pro plnění klobás je vyžadována určitá manuální práce, ovšem výhodou může být nižší cena. Pro výrobu malého množství klobás je tento typ zařízení perfektní volbou.

Oproti tomu elektrické plničky jsou větší a vhodné pro plnění většího množství klobás. Díky motoru si můžete ušetřit mnoho práce, celý proces jde tak zvládnout rychleji a efektivně. Jde tedy o vhodnou volbu zejména pro profesionály.

Dostupné příslušenství

V neposlední řadě je také důležité myslet na příslušenství, které obvykle dostanete. Většina plniček klobás je dodávána s různými tryskami, které usnadňují plnění klobás. Vždy sledujte, zda vám daná výbava bude vyhovovat.

Při výrobě klobás mohou plničky pomoci udržet pracovní prostor čistý a bezpečný. Klobásy totiž není nutné plnit ručně, ve výsledku je tak celý proces mnohem čistší a rychlejší. To zvyšuje hygienu a bezpečnost práce v kuchyni či třeba v řeznictví.

Celkově lze rozhodně říci, že plnička klobás je užitečným nástrojem pro řezníky a kuchaře, kteří se věnují zpracování masa. Ovšem tento stroj najde využití i v domácnostech. Můžete si vyrobit vlastní klobásy různých druhů a chutí, zkoušet různé recepty a vyrobit tak jedinečné produkty – ať už pro zákazníky, či vlastní spotřebu.

 

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více