Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Pečené kuře na způsob kung pao je skvěle šťavnaté a chutná jako známá asijská specialita
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Milujete kuře, ale kolikrát už nevíte, jak byste je upravili? Nejsnazší možností je kuře pečené, a právě na to vám dnes nabízím svůj vyzkoušený recept. Kuře pečené ve stylu asijské speciality kung pao.

Kuřecí Kung-pao

Kuřecí kung-pao je čínské jídlo, které má původ v sečuánské kuchyni. Tradičně se připravuje z vykostěného kuřecího masa, nejčastěji z prsou, ale někdy i ze stehen, které se nakrájí na kostky o hraně asi 2 cm a naloží do marinády ze sójové omáčky, kukuřičného škrobu a rýžového vína. Poté se maso opeče a následně se smíchá s dalšími opečenými ingrediencemi, jako je česnek, zázvor, jarní cibulka, chilli a arašídy. 

Vznikne lahodná lehce pikantní tmavá omáčka se šťavnatými kousky masa. Tato originální verze je úplně skvělá a není třeba na ní nic měnit. I proto jsem ve svém experimentu zachovala všechny používané ingredience, jen jsem zvolila jiný postup a maso upekla. Jestli si tedy chcete kung pao vychutnat trošku jinak, inspirujte se mým receptem. 

Pečené kuře na způsob kung-pao 

Budete potřebovat: 2 kuřecí stehna nebo čtvrtky, 3 lžíce bílého vína (lze vynechat), 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce slunečnicového oleje, asi 2 lžíce kukuřičného škrobu, 1 stroužek česneku (oloupaný a nastrouhaný) a kousek zázvoru. 

Dále na omáčku si připravte: hrst arašídů, 3 jarní cibulky, kousek zázvoru, chilli papričku, 1 stroužek česneku (oloupaný a nastrouhaný), 2 lžičky třtinového cukru, omáčku tamari hrachovou (nebo sójovou omáčku) a 2 lžičky kukuřičného škrobu. 

Jak na to? Zázvor oloupejte a nastrouhejte. Část smíchejte s 1 stroužkem česneku, vínem, sójovou omáčkou a olejem. Kuřecí čtvrtky potřete touto marinádou a nechte působit několik hodin. Poté marinádu z kuřete opatrně setřete a kuře obalte ve škrobu a krátce osmahněte v hlubší pánvi v rozehřátém oleji. 

Osmažené kuře dejte do pekáčku, podlijte marinádou, zbylou z marinování, a dejte péct do středně vyhřáté trouby. 

Jarní cibulky oloupejte a nakrájejte na delší kousky. 

Jakmile je kuře téměř hotové, osmahněte v pánvi na troše oleje arašídy, pak přidejte zbylý zázvor, nasekanou chilli papričku, cukr a česnek.  Zalijte škrobem, rozmíchaným v sójové omáčce a vše společně prohřejte. Poté směs přidejte ke kuřeti do trouby a společně ještě dopečte. Kuře 2-3 omáčkou přelijte. 

Hotové podávejte s vařenou jasmínovou rýží.  

Zdroje informací: 
Wikipedie.cz: Kuřecí kung-pao

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více