Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vybíráme ty nejkrásnější květiny na stůl i zahradu
Zdroj: Pixabay

Sluníčko začíná pěkně hřát, venku nás kromě něj potěší pohled i na pestrobarevné kvítky, které kvetou všude kolem nás. Chcete si kousek té krásy přinést také domů? Proč ne! Poradíme vám, jaké květiny se budou vyjímat na vašem stole i zahradě.

Květiny dokáží rozveselit každého

I když vám není zrovna do zpěvu, i když je vám smutno, pohled na rozkvetlé květiny je pohlazení pro duši. A co teprve, když si k nim přivoníte? No jo, ale co dělat, když po ruce žádné květiny nejsou? Pokud máte zahrádku, nějaké si tam vysaďte, pokud ne, vsaďte na řezané květiny do vázy

Jaké kvítí se hodí do bytu?

Živé rostliny vložené do vázy prozáří každý stůl i parapet, je ale třeba je dobře vybrat. Že je jedno, jaké kvítí si tam dáte? Ne tak docela, záleží totiž také na místnosti, kam je chcete postavit. Jiná kvítka se hodí do kuchyně, jiná do ložnice.

Chcete vnést do kuchyně trochu barev? Takové hortenzie, chryzantémy, na jaře i tulipány nebo narcisky se o to postarají. Jen myslete na to, že když květiny postavíte na jídelní stůl, budete na sebe s ostatními chtít vidět. Ideální tak je třeba kytice lučního kvítí, ve které nechybí třezalka, kopretiny a další kvítka, která vydrží i bez náročné péče poměrně dlouho.

Obývací pokoj má být útulný. Chcete ho provonět? Sáhněte po šeříku. Chcete toho, kdo sem přijde, na první dobrou okouzlit? Vsaďte na květinový mix plný pestrých barev, ze kterých přímo srší energie.

Květiny ve váze mohou i do ložnice, dejte si ale pozor, ať jejich vůně není příliš silná. Vyhněte se i křiklavým barvám, dejte přednost těm pastelovým. Hodí se sem i modré kvítky, které zklidní mysl a pomohou vám usnout.

Dětský pokoj a květiny? Proč ne! Dejte ale přednost gerberám, kopretinám nebo chryzantémám, které působí jemným dojmem.

Jaké květiny zasadit na zahrádku?

Na zahrádku si většina z nás chodí odpočinout. Než se k tomu ale dopracujeme, čeká nás náročná práce, kdy zahrádce dáme tvář a zasadíme tam různé květiny, bylinky a další zelené rostlinky. Jaké květiny patří na našich zahrádkách mezi nejoblíbenější?

- Na prvním místo jsou nenáročné slunečnice a měsíčky, které září jako sluníčka.

- Svojí vůní vás omámí pivoňky.

- Na jaře si vaše srdce získá srdcovka.

- Nejen k ozdobě zahrady, ale i nejrůznějších pokrmů, poslouží lichořeřišnice.

- Oblíbené nejen mezi našimi babičkami byly jiřinky, plamenky, sluncovky, hvozdíky, proskurníky a další.

Máte rádi fialovou? Pak by na vaší zahrádce neměla chybět krásně voňavá levandule, která vás dokáže zklidnit i po tom nejnáročnějším dni. Víte, že její květy nemusí být ale nutně jen fialové? Setkat se můžete i s bílou levandulí.

Kromě květin mají na zahrádce své místo i bylinky, která každá hospodyňka využije nejen v kuchyni. Pažitka, petrželka, bazalka, rozmarýn, tymián, dobromysl, libeček, heřmánek, šalvěj a další sem prostě patří stejně jako květiny.

Náš tip na závěr: Vy o kvítka nouzi nemáte, ale znáte někoho, kdo ano? Pošlete mu květinu prostřednictvím rozvozu květin po Plzni, Olomouci, Ostravě, Liberci, Praze i dalších městech a vesničkách. Uvidíte, že obdarovanému zlepšíte den.

 

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více