Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborové placky se zelím jsou šťavnaté a nádherně voní po sádle. Skvěle je dochutí mletý kmín, česnek a majoránka

Říká se, že v jednoduchosti je krása. Někdy stačí jen pár surovin a vynikající jídlo je na světě. A právě bramborové placky se zelím k takovým výborným, a přitom jednoduchým pokrmům rozhodně patří.

Proč si dát bramborové placky k večeři

Bramborové placky připravovaly už naše prababičky. Jídlo sice bývá spojováno s podzimem, ale chutě se neptají. Kromě toho jednoduchých a výborných večeří (případně obědů) není nikdy dostatek.

Brambory jsou základní surovinou, kterou míváme vždy doma. Při přípravě bramborových placek se většinou obáváme přílišné nasáklosti tukem a zdlouhavé přípravy a o těžké vůni po smažení v kuchyni ani nemluvě. Jde to ale i jinak. 

Co je potřeba na bramborové placky se zelím

Bramborové placky mohou mít řadu podob. Základem jsou brambory, nejlépe varného typu C, který je hodně škrobovitý, můžeme sáhnout ale i po varném typu B. Když využijeme kysané zelí, získáme skvělé šťavnaté jídlo, které nemusí být vůbec mastné, pokud nebudeme chtít. Dále potřebujeme hladkou mouku a sůl. Poslední ingredience je dobrovolná, a tou sádlo. Na něm se tyto placky nepřipravují, ale potírají se rozpuštěným sádlem až na talíři

Bramborové placky se připravují na suché pánvičce, ale je možné dát je na plech vyložený pečicím papírem a v troubě na 180 °C upéct dozlatova. Trvá to zhruba třičtvrtě hodiny, kterou můžeme třeba přípravě rajčatového salátu.  

Jak vylepšit bramborové placky se zelím

Kdybychom chtěli roztančit chuťové pohárky, můžeme sáhnout i po koření. Může jít o drcený kmín, mletý pepř, o majoránku i trochu česneku. Místo sádla můžeme nechat vyškvařit anglickou slaninu nebo trochu špeku a výsledkem opět dochutit placku na talíři.

Večeře

Večeře je jídlo, na které je čas. Které je oslavou úspěšného dne a které má být vychutnáváno. U večeře se často schází rodina, randí u ní milenci, anebo se prostě doplňuje se oblíbeným televizním…

Jak připravit bramborové placky se zelím

Na přípravu těchto bramborových placek budete potřebovat: 250 g kysaného zelí, 200 g hladké mouky, 500 g brambor, 100 g sádla a sůl.

Jak na to? Brambory se slupkou uvařte ve slané vodě. Pak je oloupejte a nechte vychladnout. Vychladlé brambory nastrouhejte do mísy. Zelí dejte do cedníku a nechte ho vykapat. Pak ho vymačkejte a na prkénku pokrájejte nadrobno. Přidejte zelí k bramborám. Zasypejte vše moukou, osolte, a vypracujte těsto. Z těsta vytvořte placičky. Na plotýnku dejte pánvičku a placičky na ní opékejte nasucho.

Po opečení z obou stran dejte placky na talíř a pomastěte je rozpuštěným sádlem.

Náš tip: Vyzkoušejte také bramborové placky s cibulí podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více