Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečené nové brambory
Zdroj: Toprecepty, mika59

Brambory patří v českých domácnostech mezi nejvyužívanější suroviny, zejména jedná-li se o přílohy. Rozdíly mezi varnými typy jsou všeobecně známy, méně však fakt, že u raných a nových brambor nejde o synonymum, ale typy lišící se dobou sklizně. Jaký je mezi nimi další rozdíl?

Termíny rané a nové brambory se často zaměňují

Brambory s velmi tenkou slupkou, která se nemusí loupat, uvařené a podávané s máslem, bylinkami, tvarohem nebo mlékem, to je lahůdka, na kterou mnozí nedají dopustit. Máte tento tradiční pokrm spojený s termínem nové brambory? Chyba. Netvrdíme, že nové brambory jsou v čemkoli horší. Avšak zmíněný typ, na který se zjara těšíváme, se správně nazývá rané brambory. Jaké brambory se tedy označují jako nové?

Oslovili jsme s dotazem Český bramborářský svaz, což je organizace tvořená pěstiteli, zpracovateli i obchodníky sídlící v Havlíčkově Brodu a starající se mimo jiné také o osvětu a předávání informací bramborářské veřejnosti. Předseda ČBS HB Josef Králíček nám potvrdil: „Nové brambory se v ČR nepěstují, dovážejí se k nám ze Středomoří v období od 1. 1. do 15. 5. běžného roku.“

Na rozdíl od raných brambor se ty označované jako nové sklízejí v plné zralosti a chuťově jde o odlišný zážitek. Dají se rozlišit pouhým pohledem a kromě vzhledu a chuti je jiná i trvanlivost. „Rané brambory mají hlízy neuzavřené, lehce se loupající slupku a jsou určeny k okamžité spotřebě, nejsou vhodné k delšímu uskladnění,“ radí odborník. Důvodem je vysoký podíl vody a naopak nízký obsah škrobů, které zkracují trvanlivost raných brambor.

K pěstování raných brambor předseda ČBS HB dodává: „Rané brambory se k nám dovážejí od 16. 5. do 30. 6. běžného roku, ale také se u nás běžně pěstují, zejména v Polabí a na jižní Moravě. První sklizně domácích raných brambor nastupují v 1. dekádě června (letos to bude min. o 2 týdny později, zejména z důvodu pokračujících nízkých teplot).“ Brambory sklizené po tomto období se označují jako pozdní či konzumní.

Zpracování raných brambor

Rané brambory se vyznačují velmi tenkou slupkou, kterou stačí pouze zbavit nečistot jemným kartáčem. Kvůli nižšímu obsahu škrobu se nemusí před vařením namáčet, ze stejného důvodu však nejsou vhodné na každou úpravu. Nehodí se proto například na bramborovou kaši, placky nebo knedlíky.

Nejlepší způsob, jak využít rané brambory, je uvařit je jako přílohu k masu i k zeleninovým pokrmům, nebo z nich udělat základ lehkého bramborového salátu bez majonézy. Vařené jsou skvělé s mlékem, zakysanou smetanou, tvarohem nebo máslem a čerstvými bylinkami. Dokonale si rozumí s koprem, tymiánem, rozmarýnem nebo majoránkou.

Jak uvařit rané brambory?

Raným bramborám nesvědčí dlouhé vaření a ideální je vložit je až do vroucí osolené vody. Menším kouskům stačí 10–15 minut a poté je třeba vodu ihned slít. Delším vařením ztrácí svou skvělou chuť a mají tendenci se rozpadat. Pro dokonalou konzistenci a zachování maxima prospěšných látek je dobré rané brambory tepelně upravit na páře, což je vhodné zejména u menších dětí, které začínají s příkrmy.

Tento typ je skvělý i pečený, nakrájený na menší kousky i se slupkou. V troubě zakápnuté trochou rostlinného oleje stačí raným bramborám 30 minut při 190-200 °C.

Zdroje informací:

CBSHB.cz: Český bramborářský svaz

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více