Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Červená řepa
Zdroj: Pixabay, Couleur

Máte ještě místo na záhonku a přemýšlíte, co zasadit, abyste se během léta a na podzim mohli těšit z vlastních vypěstovaných vitamínů? Nezapomeňte na červenou řepu, která je velmi nenáročná, přesto se vám odmění bohatou úrodou.

Se semínky do záhonků

Červenou řepu řadíme mezi kořenovou zeleninu, i když se dají konzumovat i její listy. Můžeme ji vysévat od dubna do června, klidně i později, jen do prvních mrazíků stihneme malé bulvy, akorát pro použití do salátů. Dřívější výsev se nedoporučuje, neboť salátová řepa je málo odolná vůči mrazu. Přemrzlé rostliny by předčasně vyběhly do květu a žádné velké sklizně bychom se nedočkali.

Dařit se jí bude ve všech polohách, není náročná ani na půdu, jen nemá ráda přehnojení (pěstujeme ji spíše jako následnou plodinu). Červenou řepu vyséváme do řádků vzdálených od sebe asi 30 cm. Po vzejití rostlinky protrháváme, a to v závislosti na tom, jak velké bulvy chceme sklízet, příp. můžeme odebírat postupně.

Ostatně nejlahodnější k přímé spotřebě jsou menší kuličky či válečky (dle pěstovaného tvaru řepy). Pokud se nechcete zabývat protrháváním, volte semínka ve výsevním pásku, kde už jsou rozestupy dané. Závlahu ocení, až když panuje opravdu velké sucho.

Řepa na saláty či ke konzervaci

Červenou řepu můžeme pěstovat na přímou spotřebu, zejména do salátů, tak i na konzervaci. Na saláty se hodí zejména mladé, ne příliš vzrostlé kusy. Přerostlé kusy mohou dřevnatět a už si na nich nepochutnáme. 

Před příchodem mrazíků sklízíme celou úrodu řepy a buď se vrhneme na konzervaci nebo můžeme uskladnit bulvy (ovšem bez listů) v nádobě s pískem ve sklepě. Vyhledávané jsou i klíčky červené řepy. Jsou tmavě fialové a mají jemnou chuť po řepě. Hodí se na čerstvé pečivo s máslem či pomazánkou, do salátů i smoothie. 

Červená, žlutá či dokonce pruhovaná řepa?

Odrůdy salátové řepy mají spoustu tvarů i barev, stačí si jen vybrat. Můžete zvolit buď podlouhlé bulvy, k nimž se řadí třeba odrůda Renova či Alexis, nebo tradiční kulaté bulvy, ke kterým patří např. Boro či odrůdu Kahira. Hodně zajímavé jsou pak odrůdy Chioggia či Anello, a to proto, že jsou pruhované. K dostání jsou i směsi nejrůznějších barev řepy a vypěstujete z nich například žlutou Boldor, příp. bílou Avalanche

Zdroje informací:
Kniha Zelenina na zahrádce, Dolejší A.
Cervena-repa.cz: 
Červená řepa - zdravá a chutná zelenina
Dobrasemena.cz : Řepa není jenom červená

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více