Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

salát s klíčky mungo
Zdroj: Toprecepty, tejaja

Klíčky jsou plné enzymů a dalších cenných látek. Obohatí vaše jídlo i chutí. Může být neutrální, ale i pikantní. Naklíčená semínka se výborně hodí na chleba, do pomazánek i polévek. Vypěstujete si je doma za oknem v PET lahvi. Není to nic složitého.

Jaké klíčky se dají vypěstovat doma

Teď v zimních měsících můžete vysévat nejen řeřichu, polníček, rukolu, ale i luštěniny, jako je hrách, fazole mungo a čočka. Naklíčit můžete nechat třeba i vojtěšku a pšenici. Nevhodné jsou klasické druhy fazolí, protože obsahují látky, kvůli kterým se nedoporučuje je konzumovat za syrova.

Proč vyrábět domácí klíčky

Naklíčená semínka si můžete koupit, ale i připravit doma. Je to levnější a domácí nakličování má i tu výhodu, že si připravíte ty klíčky, které budete chtít. Je to jednoduché a zjistíte, že i poměrně zábavné. Bavit to bude i děti, které budou moci pozorovat, co se jim děje s jejich semínky. Klíčky mají různé chutě a můžete experimentovat s různými druhy a vyzkoušet, která je spíše neutrální a která pikantní.

Klíčky jsou velmi bohaté na živiny. Klíčením se totiž aktivují enzymy, výrazně vzrůstá obsah vitamínů, ale třeba i chlorofylu. 

Mohlo by vás zajímat

Na co nezapomenout při klíčení

Každý druh semínek má různě dlouhou klíčivost (zhruba 4-10 dnů). Když budete plánovat nakličování, je dobré pamatovat na to, že semínka se snadno kazí. Je lepší nenechávat nakličovat příliš mnoho semen, abyste je stihli spotřebovat. Velmi důležité je také to, aby semínka nebyla ponořená ve vodě, ale aby byla přesto dostatečně vlhká. To se zajistí průběžným proplachováním. Pokud byste se o semínka špatně starali, mohla by začít plesnivět.

Jak si vyrobit PET lahev na naklíčení

Potřebujete velkou PET lahev a hřebík nebo šroubovák. Vezměte čistou lahev, odšroubujte víčko a nůžkami nebo jiným nástrojem udělejte do dna otvory, aby mohla voda odtékat, když budete semínka proplachovat. Nezapomeňte, že nástroj na vyrábění otvorů musí být zcela čistý. I tak pak ještě PET láhev umyjte.

Jak naklíčit luštěniny v PET lahvi

Velmi oblíbené na klíčení jsou fazole mungo, nejen proto, že mají velký podíl vitamínů, minerálů (vápník, hořčík, železo, draslík a fosfor) a bílkovin. Obsahují kyselinu listovou, chlorofyl, z vitamínů pak vitamín E, vitamíny skupiny B a vlákninu. Mungo fazole chutnají výborně. 

Domácí klíčky z fazolí mungo (i dalších semínek) si snadno vypěstujete, stačí dodržet jen pár pravidel. Důležitá je hygiena a pravidelná péče o semínka. Zabere to jen pár minut.

Jak na to? Vezměte si hrst vybraných suchých semínek a v sítku dobře propláchněte. Pak mokrá semínka dejte do vhodné nádoby, nalijte na ně vodu tak, aby byla semínka ponořená a nechte je nabobtnat přes noc. Poté znovu semínka dobře propláchněte a nasypte do připravené PET láhve s otvory ve dnu. 

PET lahev položte na parapet na tácek tak, aby přebytečná voda mohla dál odtékat. Druhý den by se měly začít objevovat klíčky. Je třeba, abyste každý den alespoň 2x semínka propláchli a pak nechali zcela vytéct vodu.  Během pár dnů (podle druhu semínek) bude vše hotovo a vy si budete moci připravit výborné jídlo s porcí cenných látek. Podobně si můžete přichystat klíčky dalších semínek.

Variant různých nakličovacích nádob je několik. Můžete sáhnout po malé nakličovací misce, která postačí pro malé množství. Pro to větší jsou na trhu k sehnání speciální sklenice na naklíčení se sítkem pro odkapávání vody. A sáhnout lze i po obyčejné větší zavařovačce, když do víčka udeláte dírky na odtékání vody a sklenici po prvním nočním namáčení semínek pak otočíte "hlavou dolů".
Upozornění: Pokud zjistíte, že se třeba jen na malém množství semínek objevila plíseň, bez milosti celý obsah lahve zlikvidujte, abyste uchránili své zdraví.

Jak naložit s naklíčenými semínky

Po naklíčení semínek klíčky propláchněte a skladujte je ve velmi dobře uzavíratelné dóze v chladu. V této podobě obvykle vydrží až pět dnů. Klíčky se většinou konzumují syrové a můžete jimi ozdobit bramborovou kaši, zeleninový salát, ale i grilované maso. Vyzkoušet můžete i povzbuzující polévku z ředkve s mungo klíčky a řeřichou

Zdroje informací: 
https://www.researchgate.net/publication/325668819_Role_of_Enzymes_in_Seed_Germination

https://www.stobklub.cz/clanek/nutricni-prinosy-klicenych-lustenin/

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více