Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Janovské těstoviny: Přidávají se do nich rané brambory a zelené fazolky, domácí bazalkové pesto je zárukou báječné lahodné chuti
Zdroj: Toprecepty, Miquel

Pokud patříte k milovníkům klasického bazalkového pesta, určitě vám tato italská specialita, někdy označovaná právě jako janovské těstoviny, zachutná. Je dostatečně sytá, neboť těstoviny v ní doplňují ještě brambory, pesto dodává svěžest a zelenou barvu podtrhují i fazolové lusky. 

Těstoviny z Janova ve dvou verzích

Názvem pasta alla genovese neboli janovské těstoviny se ovšem v Itálii označuje ještě jeden pokrm, který se nápadně podobá boloňským špagetám. Jde totiž o těstoviny s omáčkou z mletého masa, ovšem bez rajčat, které jsou populární kolem Neapole v Kampánii na jihu Itálie. I když se jim říká genovese (janovské), v Ligurii na severozápadě Itálie, jejímž hlavním městem je právě Janov, vůbec nejsou známé. Naopak tam však mají v oblibě zelenou omáčku, jejíž hlavní ingrediencí je bazalka. Právě ta je po celém světě známá jako pesto neboli pesto alla genovese a pochází zrovna z této oblasti. 

Janovské podle pesta

Janovské pesto je aromatická bylinková omáčka, do níž kromě bazalky patří kvalitní olivový olej, česnek, sůl, piniové oříšky a sýr parmezán. Vše se společně rozmixuje nebo rozdrtí v hmoždíři, až vznikne hladká zelená pasta, kterou Italové s oblibou používají na různé druhy těstovin, ale i na opečený chléb, focacciu, pizzu, rizoto nebo k ochucení pokrmů z kuřecího či telecího masa. Právě z oblasti Ligurie pak pochází tradiční recept s pestem a těstovinami, v němž těstoviny doplňují ještě brambory.  

Brambory a těstoviny - dokonalá kombinace

Brambory nakrájené na kostičky nebo na plátky se uvaří společně s těstovinami a společně se zalijí pestem. Přidání brambor dodá tomuto pokrmu nečekanou strukturu, pesto je pak díky škrobu z brambor ještě krémovější. Z toho důvodu je právě dobré vybrat brambory, které obsahují větší množství škrobu, např. odrůdu russet. Originální těstoviny s pestem z Ligurie by měly kromě brambor obsahovat i zelené fazolky, které celý pokrm zjemní. Těstoviny si můžete připravit s pestem z obchodu, ještě lepší však bude tato specialita s domácím pestem. Teď v době, kdy jsou k dispozici čerstvé bylinky, je to ta nejlepší možnost. A jak si tedy janovské těstoviny uděláte?

Budete potřebovat: 2 šálky mladých lístků bazalky, ¼ šálku piniových oříšků, 1 lžičku soli, 2 stroužky česneku, oloupané a rozdrcené plochou čepelí nože, ½ šálku extra panenského olivového oleje nebo více podle chuti, ½ šálku čerstvě nastrouhaného sýra Parmigiano Reggiano nebo více podle chuti, sůl dle chuti, 230 g malých brambor, oloupaných a nakrájených na plátky silné asi 0,5 cm, 230 g mladých zelených fazolek, nakrájených na 1 cm dlouhé kousky, 500 g těstovin (trenette nebo jiné dlouhé tenké těstoviny). 

  1. Nejprve si připravte pesto. Do mísy kuchyňského robotu dejte bazalku, piniové oříšky, sůl a česnek. Pulzujte, dokud směs nebude hrubá a zrnitá. Při běžícím motoru přidávejte pomalým, plynulým proudem olej. Přidejte sýr a zpracujte jen tolik, aby se dobře promíchal. Pokud je omáčka příliš suchá, přidejte ještě trochu oleje. Ochutnejte a v případě potřeby přidejte více sýra nebo soli.
  2. Přiveďte k varu dostatečné množství vody (cca 5 l). Přidejte alespoň 2 lžíce soli a plátky brambor. Vařte asi 5 minut, nebo dokud brambory nezačnou měknout, ale nejsou uvařené. Přidejte zelené fazolky a vařte dalších 5 minut.
  3. Nakonec do vody vhoďte těstoviny a promíchejte. Těstoviny začněte zkoušet po 5 minutách. Když jsou těstoviny hotové a brambory a fazolky měkké, slijte vodu a těstoviny se zeleninou ihned obraťte do předehřáté mísy. Přidejte pesto a důkladně promíchejte. Ihned podávejte. Hotový pokrm můžete navíc na talíři posypat hoblinkami parmezánu. 

Náš tip: Domácí pesto si můžete připravit také podle našeho videoreceptu. 

Zdroje informací: 
Cooking.nytimes.com: Pasta, Green Beans and Potatoes With Pesto
Electricbluefood.com: Pesto Pasta With Potatoes
Seriouseats.com: Pesto Pasta With Potatoes and Green Beans Recipe

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více