Pečení cukroví je tu! A my známe hit letošních Vánoc!
5. 12. 2014 Tipy a triky
A po roce je konečně tu! Doba, na kterou se všichni vášniví kuchaři i mlsouni těší ze všeho nejvíce – doba pečení cukroví, které naše domovy zahalí tou pravou vánoční atmosférou s vůní hřebíčku a skořice!
A po roce je konečně tu! Doba, na kterou se všichni vášniví kuchaři i mlsouni těší ze všeho nejvíce – doba pečení cukroví, které naše domovy zahalí tou pravou vánoční atmosférou s vůní hřebíčku a skořice!
Ať už se každý rok držíte tradice a vsázíte na generacemi prověřené rodinné recepty, nebo naopak rádi zkoušíte něco nového a překvapujete své okolí originálními výtvory, máme pro Vás tip, který si prostě zamilujete! Hitem letošních Vánoc se totiž stává cukroví se Šmakounem a vězte, že i Vy a celá Vaše rodina z něj budete nadšeni. Cukroví se Šmakounem totiž přináší tradiční chuť, ale zcela revoluční výživové hodnoty. Jednoduše řečeno, jedná se o cukroví, na kterém si výborně pochutnáte, ale po kterém nenaberete zbytečná kila navíc! To zní jako vánoční kouzlo, nemyslíte? :)
Než se tedy pustíme do samotného pečení, připomeňme si některé výhody Šmakouna:
- Šmakoun je ryze český výrobek, který vzniká tepelnou úpravou čistého vaječného bílku – je tedy bohatým zdrojem kvalitní bílkoviny, kterou ke svému zdraví potřebujeme. Díky Šmakounu se tak i cukroví a sladkosti mohou stát zdrojem bílkovin!
- Šmakoun má unikátní výživové vlastnosti – neobsahuje žádný cukr, tuk, cholesterol, ani chemické a konzervační látky
- Šmakoun má velmi nízkou kalorickou hodnotu – přidáním Šmakouna můžeme snížit kalorickou hodnotu všech svých oblíbených jídel
- Šmakoun má velmi nízký glykemický index – jídlo se Šmakounem nás kvalitně zasytí na dlouhou dobu
- Šmakoun nabízí mimořádně univerzální užití v kuchyni
- Přidáním Šmakouna nezměníme chuť, vůni, ani strukturu jídel
Po této krátké rekapitulaci nám práce půjde ještě lépe od ruky! Takže zde jsou slíbené recepty na nejoblíbenější cukroví se Šmakounem:
Kytičky plněné Krémem kakaooříškovým
Těsto :
- 130 g pšeničné mouky celozrnné jemné
- 130 g hladké mouky
- 160 g másla
- 120 g třtinového cukru moučkového
- 2 žloutky
- 2 lžíce rumu
- 1 lžička vanilkového extraktu
Náplň:
- 150 g Šmakoun Krém kakaooříškový
- 50 g lískové oříšky mleté
Na ozdobení:
- bílá čokoláda a drcené kakaové boby
Ze všech suroviny na těsto vypracujeme pevnou hmotu, kterou zabalíme a necháme v lednici odpočinout alespoň 1 hodinu. Pak vyválíme plát, ze kterého tvarujeme kytičky. Pečeme při 175 °C dorůžova. Vychladlé kytičky spojíme náplní (Krém s oříšky). Máčíme v rozpuštěné bílé čokoládě a sypeme kakaovými boby. Nakonec necháme přes noc vychladnout a ztuhnout. Lze i zamrazit a použít jen potřebný počet kousků.
Mandlové stříkané cukroví s Kakaooříškovým krémem
- 200 g Šmakoun Krém kakaooříškový
- 200 g mletých mandlí
- 160 cukru
- 60 g špaldové celozrnné mouky
- 2 bílky
- skořice, mletý hřebíček
Z bílků ušleháme sníh, vmícháme Krém kakaooříškový, cukr, mandle a koření. Dle potřeby vmícháváme postupně mouku, až dosáhneme požadované konzistence těsta. Necháme vychladnout v ledničce asi 30 minut. Pak těstem naplníme zdobicí cukrářský sáček a stříkáme malá kolečka na pečící papír na plechu. Pečeme ve vyhřáté troubě na cca 250°C cca 5-7 min.
Výživové hodnoty 1 kousku: energie - 153 kJ, B-1 g, T-1,9 g, S-3,7g
Šmakounova kokosová lízátka
- 100 g Šmakouna meruňka - jemně nastrouhat
- 5 lžiček strouhaného kokosu
- 2 lžičky pomazánkového másla bez příchuti
- 2 lžičky vanilkového cukru
- kokos na obalení
Pomazánkové máslo smícháme s pěti lžičkami kokosu, vanilkovým cukrem a Šmakounem. Ze směsi navlhčenou rukou vytvoříme kuličky o průměru lízátek a obalíme je v kokosu. Kuličky pak nabodneme na ustřihnuté brčko a podáváme.
Kokos můžeme obarvit potravinářským barvivem s kapkou vody a vysušit, ale lze použít také kokos bílý.
Uchováváme v lednici, spotřebovat do 3 dnů.
ŠMAKOUNOVY PRALINKY
- 150g Šmakoun Krém kakaooříškový
- 50g celozrnných nebo bezlepkových piškotů
- na obalení: hořká čokoláda a mleté lískové oříšky
Piškoty rozemeleme najemno, promícháme s Krémem, přikryjeme a necháme 1 hodinu odpočinout. Poté vytvarujeme kuličky, přikryjeme a necháme alespoň na 3-4 hodiny vychladit a ztuhnout v lednici. Pak už jen stačí obalit v rozpuštěné hořké čokoládě a v mletých oříšcích.
Další recepty na cukroví se Šmakounem najdete ZDE!
Vyzkoušejte i další výrobky Šmakoun, z kterých si snadno připravíte množství chutných jídel! Dobrou zprávou je, že k dostání jsou i hotové výrobky s unikátní bílkovinou Šmakoun, a to Párek Šmakoun a Karbanátek Šmakoun – na vynikající recepty s těmito dobrotami se můžete těšit v dalším díle zaměřeném na silvestrovské speciality!
Výrobky Šmakoun jsou k dostání po celé České republice – v obchodních sítích Kaufland, Makro a Tesco, v Globusu, Bille, Albertu, v obchodech se zdravou výživou a ve fitness/wellness centrech. Aktuální informace a spoustu receptů najdete na http://www.smakoun.eu a na facebooku!
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Šéfkuchaři protestují: Nerušte Michelina v Česku! Je to absurdní a smutné, jako by vláda "zakázala" Facebook, zuří Kalina
Michelinská hvězda je pro každou restauraci tím… Číst více
Jednoduché piškotové těsto na dort pro úplné začátečníky: Snadnější recept asi nenajdete
Receptů na dorty je nepřeberné množství - jednoduchých i velmi náročných. Pokud ale nejste v pečení zruční, ani se do takových postupů nepouštějte.… Číst více
Čím vylepšit piškotové těsto: Použijte čokoládu, ořechy nebo rum a výsledek bude dokonalý
Světlý nebo čokoládový dort je klasikou, která je v cukrařině nejvíce oblíbená. Co takhle ozvláštnit korpus jinou chutí nebo přidáním zvláštních… Číst více
Odpalované těsto pro začátečníky: Jeden recept na několik druhů zákusků
Odpalované těsto je noční můrou většiny hospodyněk. Přitom se není čeho bát - stačí dodržet pár jednoduchých zásad a připravíte pro rodinu nadýchané… Číst více
Čím nahradit formu na dort nebo suroviny na pečení? Máme pro vás tipy, jak si poradit
Dort můžeme upéct i bez dortové formy - formy jsou totiž všude kolem nás. Ani mouku nemusíme použít právě pšeničnou, protože jsou varianty, které nám… Číst více
Pečeme s Ivou: Špaldové bagetky mají lehce oříškovou příchuť. Mohou se stát zdravější verzí každodenního pečiva z hladké mouky
Možná, že každý z nás sní denně alespoň jeden… Číst více
Pozor na salmonelu! Může být i v mraženém kuřecím mase, riziko hrozí taky při grilování či neopatrnosti v kuchyni
Horké letní počasí přináší nejen příjemné momenty… Číst více
Tour de France 2023: Závodníci snídají banány nebo avokádo, svačí rozinkový chléb, ale v určitých fázích nesmějí konzumovat nic
Tour de France je v plném proudu a diváky… Číst více
Jak připravit malované rolády. Nezaberou více času než ty s krémem
Rolády bez krému na povrchu jsou od pohledu smutné. Poprášené moučkovým cukrem a ozdobené plátky ovoce už méně. Pokud máte důvod, abyste snížili… Číst více
Čerstvé ovoce v čokoládě: Luxusní dárek v podobě pralinek potěší nejen děti, ale i dospělé
Čerstvé ovoce, určené k máčení do čokolády, musíme pečlivě očistit a pokud ho omyjeme, musíme ho také osušit. Vyjmeme pecky. Pak si připravíme… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Pečení hadi na ohni: Tohle jídlo k táboráku nadchne děti a potěší dospělé
Babiččiny blbouny: Nadýchané sladké kynuté knedlíky s ovocnou náplní podle našeho receptu zvládete snadno
Zákaz rozdělávání ohně čarodějnice v Praze nezastaví: Plameny se rozhoří na Ladronce, na špekáčky můžete jít do Žlutých lázní
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí prsa plněná hráškem s pečenou dýní a kari omáčkou
Přidáno před 6 hodinami
Hrášková pomazánka s pomazánkovým máslem
Přidáno před 7 hodinami
Bulgur s osmaženou zeleninou a kuřecím masem
Přidáno před 9 hodinami
Fazolky nakyselo s přílohou v multifunkčním hrnci
Přidáno před 9 hodinami
Toastová pizza v troubě
Přidáno před 10 hodinami
Cheesecake od Evy
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Svatební menu prince Williama a princezny Kate: Před 13 lety všechny uchvátil osmipatrový dort s 900 cukrovými květy
Zkusili jsme připravit majonézu z cizrnového nálevu: Veganská náhražka chutná skoro jako klasická majonéza a snáze se dělá
Komentáře
13. 12. 2023 15:20
1. 10. 2021 07:42
5. 12. 2014 15:43