Studenti učí vařit studenty. S aplikací List-N-Eat budou v červenci reprezentovat Českou republiku na největším mezinárodním klání startupů v Istanbulu
28. 6. 2023 Ostatní
Řešení pro všechny hladové, unavené studenty přímo od studentů. To nabízí aplikace List-N-Eat, kterou vyvinuli posluchači studijního programu Business Administration na pražské Anglo-americké vysoké škole (AAU). Aplikace letos v květnu vyhrála národní soutěž JA StartUp 2022/2023. Vítězství tvůrcům jako jediným tuzemským vysokoškolákům přineslo šanci reprezentovat Českou republiku na mezinárodní soutěži Gen-E v Istanbulu, která se uskuteční v termínu od 11. do 14. 7. 2023 a zúčastní se jí 19 týmů z osmnácti evropských zemí.
Uživatelé si v aplikaci nejdříve navolí, jakou chuť by mělo jídlo mít, případně do jaké světové kuchyně by mělo patřit nebo jak dlouho by měla trvat jeho příprava. Aplikace následně vygeneruje menu, jehož součástí je kromě postupu přípravy jídla také nákupní seznam potravin včetně kalkulace nebo výživové hodnoty pokrmu. Své kulinářské umění mohou studenti navíc sdílet se svými přáteli.
„Jako student nemáte moc času přemýšlet o tom, co budete jíst. Aplikace pomáhá sestavit kompletní menu na celý týden podle osobních preferencí a požadavků, ale pomůže především také s přípravou jednotlivých jídel,“ říká Anna Chevychalova, studentka AAU a CEO týmu, který stojí za vývojem aplikace Lis-N-Eat.
S vývojem aplikace studentům pomáhal zkušený mentor JA Czech Heinrich Homola a profesor AAU Jeff Medeiros, který má zkušenosti ze Silicon Valley a na univerzitě vede kurz Podnikání v praxi (Entrepreneurship in Practice). Podle něj se za dobu jeho působení na AAU přístup účastníků jeho semináře hodně změnil. „Mnohem více se učí, jak „prodat“ sami sebe, své nápady, jak zaujmout nejen své potenciální zákazníky, ale také investory a ty, kteří mají peníze a jsou ochotni investovat do mladých studentů, již možná nemají potřebné zkušenosti, ale mají nasazení a hlavy plné nápadů,“ hodnotí své letošní svěřence Medeiros.
Tým tvoří celkem osm studentů AAU včetně jednoho Čecha, kteří momentálně naplno pracují na uvedení svého podnikatelského řešení na trh.
Mezinárodního klání v tureckém Istanbulu se letos ve dnech od 11. do 14. července zúčastní 19 týmů z osmnácti evropských zemí, ve kterých nezisková organizace Junior Achievement (JA) působí. Zástupci AAU budou jako jediní reprezentovat Českou republiku na univerzitní úrovni v kategorii JA Europe Innovation Of The Year.
Gen-E (Gen-E: Europe´s Largest Entrepreneurship Event) je největší evropský podnikatelský event, který spojuje dvě každoroční evropské podnikatelské soutěže JA Company a JA Start-Up.
„Je skvělé sledovat, jaký potenciál v sobě mladí lidé mají a jak ho dokážou ve spolupráci s lidmi z praxe naplňovat. Poděkování patří dobrovolným mentorům z firem, ale také pedagogům, kteří mají zájem učit studenty nekonvenčním způsobem a studenty v praktickém programu po dva semestry provázejí. To oni bývají jejich největším motivátorem,“ uvedl Martin Smrž, ředitel vzdělávací organizace Junior Achievement Czech, která již od roku 1992 realizuje na českých školách ucelenou koncepci podnikatelského vzdělávání.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Sugo: Italská rajčatová omáčka s bazalkou se skvěle hodí na pizzu i těstoviny
Jak se levně, rychle a zdravě stravovat na studiích. Na kolejích není třeba jíst jen housky se salámem
Valašský frgál je nejlepším koláčem světa! V žebříčku překonal newyorský cheesecake nebo ruský medovník
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 3 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Přečtěte si Zobrazit více
Doudlebské ušaté koláče podle receptu Josefa Maršálka: Neuvěřitelně vláčné koláče s několika náplněmi chutnají božsky
Suflé je nadýchané jako obláček a chutná božsky. Postup ukážeme ve videonávodu
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky