Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na krém z mascarpone a šlehačky: Díky správnému postupu bude krém pevný a perfektně dozdobí každý dort
Zdroj: Toprecepty

O mascarpone by se dalo říct, že je takovou univerzální surovinou. Hodí se i do slaných receptů, nejvíc jej však využijete v těch sladkých. Slavný italský krémový sýr je základem mnoha dezertů, navíc z něj vykouzlíte poměrně snadno dokonalý dortový krém. 

Slavný italský sýr

I když je mascarpone jedním z produktů typických pro italskou kuchyni, běžně je už používáme i mimo ni, vždyť známé je snad po celém světě. Přesto však nejvíc patří k nejslavnějšímu z italských dezertů tiramisu, které by bez něj ani neexistovalo. Dodá mu totiž tu dokonalou krémovou konzistenci, což přijde vhod i u mnoha dalších nepečených dezertů nebo pohárů

Krémové, ale svěží

Mascarpone se sice označuje jako sýr, svou konzistencí ale spíš připomíná tvaroh, chutí zase šlehačku. Je hodně tučné, jemné, krémové, dokonale smetanové a vonící mlékem, což je předurčuje k použití do těch nejlahodnějších krémů, náplní a dalších pochutin.

Však se také mascarpone vyrábí ze smetany za pomoci kyseliny vinné nebo citronové, které vysráží krém. Oproti klasické šlehačce je tak i trochu svěžejší.

Párování s mascarpone

Předností mascarpone je, že je chuťově neutrální, takže se hodí téměř ke všemu, obvykle se ale dává tam, kde se jinak používá smetana ke šlehání.

Největším parťákem je ovšem s ovocem, především s jahodami, borůvkami, malinami a broskvemi, výborně se páruje s kávou (důkazem je ostatně již zmiňované tiramisu), ale třeba i s čokoládou nebo kakaem.

Jak na krém z mascarpone?

Mascarpone se obvykle vyšlehává do podoby krému, který se pak může dochutit a použít právě do různých nepečených sladkých moučníků či pohárů s ovocem. Pro odlehčení konzistence se mascarpone často kombinuje se šlehačkou, pokud nechcete tak těžký a smetanový dezert, můžete je spojit i s tvarohem.

Připravit krém z mascarpone je sice poměrně jednoduché, přesto se může pár věcí pokazit. A na co si dát při přípravě takového krémového základu pozor, aby byl výsledkem krásně hladký krém?

  • Do dortových krémů, ale i do tiramisu se mascarpone obvykle spojuje se smetanou ke šlehání. Předpokladem úspěchu je, aby byly obě suroviny dobře vychlazené. Jen tak předejdete tomu, že se vám krém srazí.
  • Smetanu (33 %) nejprve nalijte do mísy, pak přidejte po lžících mascarpone a šlehejte společně na nízké otáčky, dokud se obě suroviny nespojí. Poté zvyšte otáčky a ke konci, když je krém téměř hotový, opět otáčky snižte. Doba šlehání je, dle množství surovin, asi 3-4 minuty.
  • Chcete-li dosáhnout pevnějšího krému, který vydrží, vyplatí se použít ztužovač šlehačky. V tom případě dejte vše společně do mísy a pak prošlehejte metličkami ručního šlehače na střední rychlost. Nemáte-li ztužovač šlehačky, stačí použít 1 lžíci škrobu společně s 1 lžící moučkového cukru. 
  • Pokud by se vám krém přesto srazil, stačí ho jen opatrně a za stálého promíchávání nahřát, klidně i jen ve vodní lázni. Tuk se rozpustí a opět spojí se zbytkem surovin. Pak už jen nechte krém vychladnout a opět ho vyšlehejte. 
  • A kolik dát smetany k mascarpone? Ideální poměre je 1:1, tedy na jedno balení mascarpone dejte jeden kelímek smetany ke šlehání. Pevnější krém bude, když dáte mascarpone o něco víc, například na 500 g mascarpone využijete 400 ml šlehačky.
  • Směs můžete ještě dochutit. Nejvíc se k mascarpone hodí vanilka a citronová kůra. Aby byl krém dostatečně hladký, na oslazení je nejvhodnější moučkový cukr
  • Mascarponový krém lze odlehčit i přidáním tvarohu, díky němuž pak nebude tak tučný. V tom případě nejprve ušlehejte mascarpone se šlehačkou a pak do vzniklé směsi přidávejte po lžičkách tvaroh

Náš tip: Při přípravě krému z mascarpone můžete postupovat i podle našeho video receptu

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více