Sugo: Italská rajčatová omáčka s bazalkou se skvěle hodí na pizzu i těstoviny
Pokud se řekne Itálie, mnoho z nás si vybaví moře, pizzu a špagety pomodoro. Základ typických italských jídel ve většině případů tvoří červená hustá omáčka, které se říká sugo. Jak si ji vyrobit doma a zpracovat tak úrodu červených rajčat, kterých je teď všude mnoho, vám poradíme v dnešním článku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Do jakých jídel sugo přidat
Jak si připravit sugo doma
Pokud vaše zahrada překypuje nadúrodou zralých rajčat, můžete se do omáčky směle pustit. Představíme vám oblíbený rajčatový recept od našich čtenářů.
- Na základní dávku, kdy máte z rajčat předpřipravený 1 kg protlaku, budete dále potřebovat 3 lžíce oleje, 7-8 lístků bazalky a sůl podle chuti.
-
Základní rajčatový protlak si připravíme tak, že rajčata omyjeme, rozkrojíme napůl a lžící odstraníme vnitřky.
-
Bazalku pokrájíme nahrubo.
-
Nachystáme si sklenice, které vysterilizujeme i s víčky.
-
Pokrájená rajčata vložíme do hrnce, podlijeme troškou vody a za občasného míchání rozvaříme v odkrytém hrnci.
-
Rozvařená rajčata propasírujeme přes síto nebo přes pasírovač.
-
Hmotu vrátíme zpět do odkrytého hrnce, přidáme olej a sůl, poté mírným varem odpaříme na požadovanou hustotu.
-
Nakonec do horkých rajčat vhodíme pokrájenou bazalku.
-
Naplníme do vysterilizovaných sklenic a zavaříme při 85 °C po dobu 35 minut.
Připravte si pizzu jako z restaurace
A jaké italské jídlo si nejraději dáváte na dovolené vy? Podělte se s námi o své zkušenosti v komentáři pod článkem.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 7 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 8 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 11 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 12 hodinami
Snídaňový toust
Přidáno před 15 hodinami
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Co dát na pizzu? Upečte si doma takovou, která si nezadá ani s pravou italskou
Sugo all'amatriciana: Jedna z klasických italských rajčatových omáček voní opečenou slaninou a pikantní chuť dodá chilli paprička
Jaké máme možnosti zavařování ovoce a zeleniny? Připravili jsme pro vás stručný přehled
Komentáře