Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Řecká kuchyně je jedna z nejlepších na světě, říká Kateřina Panou, která se do této balkánské země přestěhovala před pětadvaceti lety. Dnes v malebném městečku Parga provází turisty a radí jim mimo jiné i v tom, kde se najíst a co dobrého si přivézt domů. O totéž se podělí se čtenáři webu Toprecepty.cz.

Řecká láska

Z evropské metropole, stověžaté Prahy, Kateřina před 25 lety odcestovala do Řecka. Tak trochu omylem. Místo vysněné Itálie skončila v malé řecké vesničce a potkala tam Kostu. Tři roky se přátelili a pak se vzali.

Ateistické velkoměsto Katka vyměnila za hornatou přímořskou vesničku, kde je každé dítě pokřtěné. A nelituje. O svém životě v Řecku začala před několika lety psát blog s názvem Řecké štěstí. Loni s ním zabodovala v soutěži Magnesia Litera a letos v dubnu jí vyšla stejnojmenná kniha, v níž mimo jiné píše i o tom, jaká jsou v Řecku tradiční jídla

Řecká bohyně? Kuchyně!

Řecká kuchyně je rozmanitá a hlavně regionální,“ vysvětluje pro Toprecepty.cz Kateřina Panou. „Jinou kuchyni vám nabídne hornatý Epirus a jinou řecké ostrovy. V Epiru, kde žiju já, je jednoznačně nejlepší jehněčí maso. Neváhejte a v nějaké odlehlé vesnici si je určitě dejte. Budete překvapeni jeho jemností a vyváženou chutí.“

Na ostrovech nebo v přímořských letoviscích jsou nejlepší volbou ryby a plody moře, i když i ostrovy mají své speciality. „Třeba pasticáda, směs z masa, dušeného s rajčatovou salsou na červeném víně, je na Korfu neodolatelná. A pokud bude ještě tradičně z králičího masa, je to zážitek,“ radí Kateřina.

Mezi tradiční a dobrá řecká jídla patří samozřejmě i musaka, zapečené lilky s mletým masem a bešamelem, nebo stifáfo, hovězí maso s nakládanou cibulkou, či jehněčí a telecí kleftiko zabalené v pečícím papíru se spoustou křehké zeleniny.

Ale i ti, co maso nejí, si v Řecku přijdou na své, protože řecká kuchyně je plná zeleninových receptů, od plněných rajčat rýží až třeba po briam, zapečenou směs zeleniny s olivovým olejem a bylinkami.

V tavernách vám většinou jako sladkou tečku na závěr přinesou mísu ovoce nebo třeba ouzo. A ne, není to vypočítavost místních, jak občas někteří tvrdí, je to poděkování a pravá řecká pohostinnost, která z toho kraje ještě nevymizela,“ vysvětluje Katka.

Co si z Řecka přivézt domů

Řecko má nepřeberné množství výrobků, které svou kvalitou a hlavně chutí dokáží skoro zázraky. Stačí jen zavřít oči, nadechnout se vůně tymiánu či oregana, ochutnat kapku olivového oleje nebo nechat pohladit chuťové buňky sladkou lžičkou řeckého medu a ocitnete opět v zemi modré oblohy a stříbrných oliv,“ vypráví Kateřina, ale zároveň upozorňuje, že na turisty číhají mnohá úskalí při nákupu toho nejlepšího, co Řecko a Řekové nabízí. Na co si tedy dát pozor?

Olivový olej 
Olivový olej nejspíš nechybí v žádném kufru milovníků Řecka při jejich zpáteční cestě domů a právě olej často skýtá pár záludností, na které by si turisté měli dávat pozor.

Nejlepší je kupovat olivový olej u některého místního farmáře, kterého znáte nebo vám ho někdo doporučí, ale ne vždy je toto možné a turisté tak tápou,“ říká Katka. Ta také radí si při nákupu alespoň přečíst etiketu, která musí být v řečtině a angličtině, a vybírat takové oleje, které jsou z místní produkce a od jednoho farmáře, protože jinak koupíte mix olejů, který svou kvalitou a chutí silně pokulhává.

A další základní věc je nikdy nekupovat olej v průhledných plastových lahvích. „Pokud vám naleje někdo známý před odjezdem domácí olej do láhve od vody, není to žádný prohřešek, protože olej v plastu nebude nějak dlouho, ale pokud vidíte na pultech stát řadu lahví v průhledem plastovém obalu, vyhněte se takovému oleji velkým obloukem, i když bude nejspíš levný,“ varuje Kateřina.

Zároveň připomíná, že plast olivový olej znehodnocuje během pár dní a totéž platí pro světlo. „Kupujte vždy olej v tmavých, skleněných lahvích nebo kovových barelech, protože takový olej je známkou péče a kvality.“

Řecký med
Řecký med voní bylinkami a horkým, jižním sluncem a chutná trochu jinak než ten český. Navíc si můžete vybrat nepřeberné množství druhů, od pomerančového, tymiánového až po třeba tmavý, hutný med kaštanový.

Ale opět čtěte etikety, protože koupit směsku medů z různých koutů světa je to poslední co byste si přáli. Neprohloupíte, pokud koupíte med u stánku hned vedle silnice od staříka, který takto prodává domácí přebytky. Vězte, že takový člověk vás nikdy neošidí, protože med je jeho vizitka a na svůj výrobek je hrdý a čest, která se v Řecku ještě pořád vysoce cení, je jen jedna,“ popisuje místní tradice Katka.  

Horský řecký čaj
Je vždy lepší koupit svazek od stařenky u silnice, než porvaný, nalámaný v sáčku ze supermarketu. U toho od silnici máte jistotu, že je trhaný na horách a sušený ve stínu horských stavení a nevyrostl uměle pěstovaný na plantážích,“ radí Kateřina a dodává, že pokud nemáte možnost koupit čaj někde na okraji vesnice, kupujte alespoň svazky, které jsou na pohled nepravidelné a mají dlouhé stonky s květem, protože v porcovaných sáčcích bývá vše možné i nemožné a čaj ztrácí na kvalitě i síle.

Bylinné směsi koření
Lidé si často kupují i různé bylinné směsi, které jsou skvělé a třeba směs na jehněčí nebo musaku vám svou vůní a chutí připomenou slunné Řecko, ale i tady existuje jeden chyták a to je směs na tzatziky.

Každý asi zná řeckou studenou pochoutku z hustého jogurtu, okurek a česneku. A to je vlastně celé tajemství. Stačí pak ještě přidat sůl, pepř a trochu olivového oleje a máte originální tzatziky jako z řecké taverny. Někde se ještě podle chuti dává kopr, ale ten do původního receptu nepatří, to už je turecký recept, který si turisté oblíbili a plno taveren ho s úspěchem podává,“ říká Katka.

A doplňuje, že existují sice kořenicí směsi na tzatziki, ale to by si žádný Řek nikdy nekoupil. Není to totiž potřeba, základ je ve výše uvedených surovinách.

Baklava
Kdo by neznal křehké listy tenkého těsta, spojené hustým cukrovým sirupem  a plněné směsí ořechů, mandlí nebo pistácií. I zde jsou velké rozdíly. „Nejlepší je bezesporu baklava domácí, jenže k té se málokterý turista dostane, pokud není ubytovaný v soukromí. Proto pokud máte rádi sladké, možná dokonce přeslazené zákusky, vždy vybírejte v cukrárnách, kde vám baklavu a podobné výrobky nabídnou přímo z plechu,“ vysvětluje krajanka a radí vyhýbat se obloukem jednotlivě baleným mini baklavám v lákavých papírových krabičkách a alobalu. Jsou možná krásné na pohled a vypadají jako klasický dárek z dovolené, ale rozmočené cosi, co si pak rozbalíte, bude velkým zklamáním.

Když tyto rady a tipy dodržíte, odnesete si z Řecka ty nejlepší gurmánské zážitky. Konkrétní Katčiny tipy, včetně aktuálních cen, si můžete prohlédnout i v naší galerii

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více