Řecká musaka

chute-sveta.cz Kuchařka: chute-sveta.cz

Doba přípravy: PŘÍPRAVA: 60 minut VAŘENÍ: 60 minut 6 porcí Mleté maso 1 názor

Suroviny

2 lilky (cca 500 g celkem)
1 čajová lžička soli(na osolení lilků)
5 polévkových lžic oleje(na pomazání lilků)
1 středně velká cibule nakrájená nadrobno
2 polévkové lžíce oleje
500 g mletého hovězího masa
2 stroužky česneku utřeného
1 čajová lžička sušeného oregána
2 čajové lžičky sušené bazalky
1/4 čajové lžičky mleté skořice
1 čajová lžička soli
1/4 čajové lžičky mletého černého pepře
1 konzerva krájených rajčat (400 g)
1/4 hrnku rajčatového protlaku (60 ml)
2 polévkové lžíce másla (30 g)
2 polévkové lžíce hladké mouky
1,5 hrnku mléka (350 ml)
150 g strouhaného sýru (např. eidam, gouda)
cca 800 g syrových brambor oloupaných a nakrájených na cca 8 mm plátky
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejlepší způsob, jak musaku připravit, je v několika krocích. Nejdříve si připravíme masovou směs, a zatímco se vaří, dáme péct lilek a oškrábeme si brambory. Jako poslední děláme bešamelovou omáčku, kterou celý pokrm zalijeme.

  2. Mezitím na 2 PL oleje osmažíme cibuli dozlatova, přidáme česnek a smažíme jen asi další minutu.

  3. K cibuli přidáme mleté maso a rychle orestujeme, asi 5 minut. Přidáme koření, tedy oregano, bazalku a skořici; zalijeme rajčaty a protlakem a přiklopíme pokličkou. Vaříme na středním stupni 45 minut.

  4. Zatímco se masová směs vaří, připravíme si lilky.

  5. Troubu předehřejeme na 180°C.

  6. Na dva pečící plechy rozprostřeme pečící papír.

  7. Lilky nakrájíme na cca 8 mm plátky, potřeme olejem a rozložíme na plechy. Dostatečně osolíme a dáme péct do trouby na cca 10 minut.

  8. Po upečení je necháme vychladnout.

  9. Dále připravíme bešamel.

  10. Máslo rozehřejeme v menším kastrolu nebo pánvi a za stálého míchání přidáváme mouku. Umícháme světlou jíšku, zředíme ji mlékem a za občasného míchání povaříme do zhoustnutí.

  11. Do bešamelu vmícháme polovinu nastrouhaného sýra, tedy cca 75 g, zbytek si necháme na posypání.

  12. Jakmile je masová směs uvařená, dochutíme ji solí a pepřem (cca 1 ČL soli a 1/4 ČL pepře).

  13. Předehřejeme troubu na 180°C.

  14. . Olejem lehce vymažeme zapékací mísu velikosti 20 x 20 cm (nebo podobně velkou) a začneme vrstvit tak, abychom měli 2 vrstvy lilku, brambor i masa.

  15. Na dno vyskládáme lilek, na něj brambory a na ně polovinu masové směsi, opět lilek, brambory a maso. Jako poslední nalijeme na maso bešamel.

  16. Mísu přikryjeme alobalem tak, aby nikde nebyla žádná škvírka.

  17. Pečeme 45 minut.

  18. Po 45 ti minutách alobal odstraníme, posypeme zbylým sýrem a pečeme dalších 15 minut odkryté nebo dokud sýr nebude mít zlatavou barvu. Můžeme i na 5 minut dát pod gril.

Poznámka

Mé další recepty najdete na http://www.chute-sveta.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 111 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Řecká musaka

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    V júni sme boli v Grécku a musaka samozrejme byť musela.:-) Zaujala ma tá vrchná vrstva, pretože bola žltá. Tak som sa pýtala majiteľa, ten zavolal kuchára. Do tej vrchnej vrstvy išiel žltý syr, preto tá farba. A do bešamelu sa vmiešavajú aj vajcia. A musaka bola bez zemiakov, len baklažán a mäso. Ale možno sa to nerobí v celom Grécku rovnako. ;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: recept na řeckou musaku řecká musaka s mletým masem řecká musaka s mletým masem, musaka musaka recept řecká mousaka nejlepší musaka řecká musaca besamel na musaku řecká musaka-recepty recept musaka musaka bešamel reckamusaka řecká masová musaka musaka top recepty řecká směs řecká moussaka řecka mousaka recept musaka z brambor jak se vaři musaka