Řecká musaka

chute-sveta.cz Kuchařka: chute-sveta.cz

Doba přípravy: PŘÍPRAVA: 60 minut VAŘENÍ: 60 minut 6 porcí Mleté maso 1 názor

Suroviny

2 lilky (cca 500 g celkem)
1 čajová lžička soli(na osolení lilků)
5 polévkových lžic oleje(na pomazání lilků)
1 středně velká cibule nakrájená nadrobno
2 polévkové lžíce oleje
500 g mletého hovězího masa
2 stroužky česneku utřeného
1 čajová lžička sušeného oregána
2 čajové lžičky sušené bazalky
1/4 čajové lžičky mleté skořice
1 čajová lžička soli
1/4 čajové lžičky mletého černého pepře
1 konzerva krájených rajčat (400 g)
1/4 hrnku rajčatového protlaku (60 ml)
2 polévkové lžíce másla (30 g)
2 polévkové lžíce hladké mouky
1,5 hrnku mléka (350 ml)
150 g strouhaného sýru (např. eidam, gouda)
cca 800 g syrových brambor oloupaných a nakrájených na cca 8 mm plátky
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejlepší způsob, jak musaku připravit, je v několika krocích. Nejdříve si připravíme masovou směs, a zatímco se vaří, dáme péct lilek a oškrábeme si brambory. Jako poslední děláme bešamelovou omáčku, kterou celý pokrm zalijeme.

  2. 1. Mezitím na 2 PL oleje osmažíme cibuli dozlatova, přidáme česnek a smažíme jen asi další minutu.

  3. 2. K cibuli přidáme mleté maso a rychle orestujeme, asi 5 minut. Přidáme koření, tedy oregano, bazalku a skořici; zalijeme rajčaty a protlakem a přiklopíme pokličkou. Vaříme na středním stupni 45 minut.

  4. 3. Zatímco se masová směs vaří, připravíme si lilky.

  5. 4. Troubu předehřejeme na 180°C.

  6. 5. Na dva pečící plechy rozprostřeme pečící papír.

  7. 6. Lilky nakrájíme na cca 8 mm plátky, potřeme olejem a rozložíme na plechy. Dostatečně osolíme a dáme péct do trouby na cca 10 minut.

  8. 7. Po upečení je necháme vychladnout.

  9. 8. Dále si připravíme bešamel.

  10. 9. Máslo rozehřejeme v menším kastrolu nebo pánvi a za stálého míchání přidáváme mouku. Umícháme světlou jíšku, zředíme ji mlékem a za občasného míchání povaříme do zhoustnutí.

  11. 10. Do bešamelu vmícháme polovinu nastrouhaného sýra, tedy cca 75 g, zbytek si necháme na posypání.

  12. 11. Jakmile je masová směs uvařená, dochutíme ji solí a pepřem (cca 1 ČL soli a 1/4 ČL pepře).

  13. 12. Předehřejeme troubu na 180°C.

  14. 13. Olejem lehce vymažeme zapékací mísu velikosti 20 x 20 cm (nebo podobně velkou) a začneme vrstvit tak, abychom měli 2 vrstvy lilku, brambor i masa.

  15. 14. Na dno vyskládáme lilek, na něj brambory a na ně polovinu masové směsi, opět lilek, brambory a maso. Jako poslední nalijeme na maso bešamel.

  16. 15. Mísu přikryjeme alobalem tak, aby nikde nebyla žádná škvírka.

  17. 16. Pečeme 45 minut.

  18. 17. Po 45 ti minutách alobal odstraníme, posypeme zbylým sýrem a pečeme dalších 15 minut odkryté nebo dokud sýr nebude mít zlatavou barvu. (Můžeme i na 5 minut dát pod gril).

Poznámka

Mé další recepty najdete na http://www.chute-sveta.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 51 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Řecká musaka

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    V júni sme boli v Grécku a musaka samozrejme byť musela.:-) Zaujala ma tá vrchná vrstva, pretože bola žltá. Tak som sa pýtala majiteľa, ten zavolal kuchára. Do tej vrchnej vrstvy išiel žltý syr, preto tá farba. A do bešamelu sa vmiešavajú aj vajcia. A musaka bola bez zemiakov, len baklažán a mäso. Ale možno sa to nerobí v celom Grécku rovnako. ;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: recept na řeckou musaku řecká musaka s mletým masem řecká musaka s mletým masem, musaka musaka recept řecká musaca řecká musaka-recepty nejlepší musaka řecká mousaka reckamusaka besamel na musaku musaka bešamel řecka mousaka recept řecká musaka s lilkem a rajčaty musaka na řecký způsob řeská musaka recept řecké rajčatové placičky řecká směs musaka s lilkem a bešamelem recepty top recepty- musaka

Zapomněl/a jsem heslo