Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Předvařené koleno dopečené v remosce nebo troubě má zlatavou kůrčičku, přitom je nádherně šťavnaté a na talíři se rozpadá
Zdroj: Toprecepty, rebeka

Vepřové koleno patří k vyhledávaným pokrmům na jídelníčcích našich restaurací. Na typicky českém jídle si můžeme pochutnat i doma. Jeho příprava je sice trochu zdlouhavější, ale výsledek za to rozhodně stojí.

Co s vepřovým kolenem

Vepřové koleno je tradiční česká dobrota. Připravuje se z něj sulc, tlačenka, jako pečené je ovšem u nás vyhlášené. Dát si ho můžeme v pivnicích a restauracích. Jedno z národních jídel se dá přichystat s různými ingrediencemi. Pokud jste mu zatím nepřišli na chuť, vyzkoušejte ho s našimi tipy.

Co si pohlídat při přípravě pečeného kolene

Zadní koleno je více prorostlé tukem než to přední, lépe se propeče a je měkčí. Koleno by nakonec mělo mít hezkou kůrčičku, uvnitř ale být krásně měkoučké. Připravit se dá v troubě i v remosce.

Nejprve je třeba koleno předpřipravit, nejlépe podusit. K dušení se přidávají aromatické ingredience, aby masu dodaly chuť. Hodí se česnek, bobkový list, nové koření, kmín, sůl a pepř. Využít můžeme i plnotučnou či dijonskou hořčici. Při přípravě vznikne vývar z kolene, který můžeme využít na tlačenku nebo třeba polévku.

Následně se koleno peče. Pokud ho budeme péct v troubě, vložíme ho do nádoby s pokličkou, je vhodné použít horní a spodní ohřev na 180°C a ke konci pečení odklopit pokličku, aby koleno krásně zezlátlo.

S čím podávat pečené koleno

Pečené koleno se podává s hořčicí, křenem, ale třeba i s nakládanou okurkou, můžeme sáhnout i po nakládaných feferonkách či cibulkách. Nesmíme zapomenou na dobrý chléb.

Remoska

Možná se vám válí na půdě, ve sklepě nebo ji využíváte při vaření na chalupě. Remoska, tedy malá elektrická trouba značky REMOS, je legendou mezi originálními československými vynálezy. Funguje na…

Jak připravit dušené pečené koleno

Na přípravu tohoto kolene si přichystejte: 1 vepřové koleno, 5 stroužků česneku, červenou papriku, 2 cibule, 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, 6 kuliček pepře, kmín a česnek.

Jak na to? Koleno očistěte, dejte do papiňáku (nebo do velkého hrnce, ale v tomto případě počítejte s dvojnásobnou dobou varu), přidejte česnek, bobkový list, nové koření, pepř, zalijte vodou, dobře osolte a cca 30 minut vařte.

Uvařené koleno oberte od kosti. Očistěte cibule a nakrájejte ji na kostičky. Do remosky nebo hrnce vhodného do trouby dejte cibuli, na ni položte uvařené koleno. Česnek prolisujte a natřete ho na koleno. Posypte ho kmínem a paprikou, podlijte trochou vývaru, ve kterém se maso vařilo. Pečte asi 20-30 minut. 

Náš tip: Pečené koleno si také můžete připravit na pivu podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více