Předvařené koleno dopečené v remosce nebo troubě má zlatavou kůrčičku, přitom je nádherně šťavnaté a na talíři se rozpadá
12. 7. 2023 Vaření
Vepřové koleno patří k vyhledávaným pokrmům na jídelníčcích našich restaurací. Na typicky českém jídle si můžeme pochutnat i doma. Jeho příprava je sice trochu zdlouhavější, ale výsledek za to rozhodně stojí.
Co s vepřovým kolenem
Vepřové koleno je tradiční česká dobrota. Připravuje se z něj sulc, tlačenka, jako pečené je ovšem u nás vyhlášené. Dát si ho můžeme v pivnicích a restauracích. Jedno z národních jídel se dá přichystat s různými ingrediencemi. Pokud jste mu zatím nepřišli na chuť, vyzkoušejte ho s našimi tipy.
Mohlo by vás zajímat
Co si pohlídat při přípravě pečeného kolene
Zadní koleno je více prorostlé tukem než to přední, lépe se propeče a je měkčí. Koleno by nakonec mělo mít hezkou kůrčičku, uvnitř ale být krásně měkoučké. Připravit se dá v troubě i v remosce.
Nejprve je třeba koleno předpřipravit, nejlépe podusit. K dušení se přidávají aromatické ingredience, aby masu dodaly chuť. Hodí se česnek, bobkový list, nové koření, kmín, sůl a pepř. Využít můžeme i plnotučnou či dijonskou hořčici. Při přípravě vznikne vývar z kolene, který můžeme využít na tlačenku nebo třeba polévku.
Následně se koleno peče. Pokud ho budeme péct v troubě, vložíme ho do nádoby s pokličkou, je vhodné použít horní a spodní ohřev na 180°C a ke konci pečení odklopit pokličku, aby koleno krásně zezlátlo.
Mohlo by vás zajímat
S čím podávat pečené koleno
Pečené koleno se podává s hořčicí, křenem, ale třeba i s nakládanou okurkou, můžeme sáhnout i po nakládaných feferonkách či cibulkách. Nesmíme zapomenou na dobrý chléb.
Možná se vám válí na půdě, ve sklepě nebo ji využíváte při vaření na chalupě. Remoska, tedy malá elektrická trouba značky REMOS, je legendou mezi originálními československými vynálezy. Funguje na…
Jak připravit dušené pečené koleno
Na přípravu tohoto kolene si přichystejte: 1 vepřové koleno, 5 stroužků česneku, červenou papriku, 2 cibule, 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, 6 kuliček pepře, kmín a česnek.
Jak na to? Koleno očistěte, dejte do papiňáku (nebo do velkého hrnce, ale v tomto případě počítejte s dvojnásobnou dobou varu), přidejte česnek, bobkový list, nové koření, pepř, zalijte vodou, dobře osolte a cca 30 minut vařte.
Uvařené koleno oberte od kosti. Očistěte cibule a nakrájejte ji na kostičky. Do remosky nebo hrnce vhodného do trouby dejte cibuli, na ni položte uvařené koleno. Česnek prolisujte a natřete ho na koleno. Posypte ho kmínem a paprikou, podlijte trochou vývaru, ve kterém se maso vařilo. Pečte asi 20-30 minut.
Náš tip: Pečené koleno si také můžete připravit na pivu podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Česká klasika: Na hovězí roštěnou na česneku stačí jen 3 hlavní ingredience a s bramborovým knedlíkem a špenátem chutná božsky
Wurstsalat: Pikantní německá salámová pochoutka může být i z točeňáku nebo českých špekáčků, nejlepší je k pivu
Sachr dort z jablek: Dokonale vláčná a úžasně šťavnatá varianta rakouské klasiky ozdobená ořechy chutná božsky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 4 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 13 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 14 hodinami
Banana split
Přidáno před 14 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno 27. 4. 2024 18:33
Přečtěte si Zobrazit více
Mini krtkovy dortíky: Drobná verze oblíbeného dezertu s jemným smetanovým krémem a banánem se rozplývá na jazyku
Buchty po ránu: Apple pie podle Josefa Maršálka. Na americký koláč se šťavnatými jablky je potřeba správná mouka
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů