Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nebezpečné potraviny se na pultech obchodních řetězců objevují i v letních měsících. Jak upozorňuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), je třeba si dávat pozor i před zbožím, které bychom mohli použít při oblíbené letní kratochvíli - grilování. Můžeme se totiž například nakazit salmonelou.

Šizení jako nejmenší problém

Při nedávných kontrolách inspekce narazila nejen na potraviny, u nichž nesouhlasily informace uvedené na obalu, jako u některých mletých mas z Lidlu, Albertu a Billy. V těchto případech šlo pouze o „drobnost“, kdy výrobce uváděl větší procento hovězího masa ve výrobku, než v něm skutečně bylo, uvádí Potraviny na pranýři.

Šlo o šizení zboží, ale koncovému zákazníkovi může ve výsledku maximálně nechutnat třeba burger, který si z mletého masa připraví. Stejně tak to je i u dalšího výrobku, tentokrát dokonce s označením BIO, který nabízel Lidl. V něm podle kontroly SZPI bylo obsaženo více soli, než výrobce uváděl na etiketě. To jsou ale pořád malé trable. Jsou i závažnější potíže s potravinami. 

Nebezpečná salmonela

Horší jsou tři případy, kdy státní inspekce objevila salmonelu v kuřatech. Dvakrát se jednalo o mraženou drůbež, dovezenou z Ukrajiny, kde inspektoři SZPI provozovatelům nařídili neprodlené stažení předmětných šarží z obchodů, v Bystřici pod Hostýnem zase kontroloři našli nebezpečnou bakterii v chlazených kuřecích prsních řízcích. V tomto případě se jednalo o kuřata importovaná z Polska.

Jak zničit bakterie

Zdrojem infekce bývají nejčastěji maso nebo vejce kontaminované bakteriemi salmonely. Ty jdou zničit pouze důkladnou tepelnou úpravou, doporučuje se teplota nad 70 °C, zmražení totiž bakterie nezničí, pouze zastaví jejich množení.

Obecně se udává, že účinná teplota na likvidaci salmonely v potravině je 75 °C po dobu nejméně 5 minut. Teploty musí být ovšem dosaženo v jádru potraviny. Dlouhé pečení nebo var nad 100 stupňů je pak jistota. 

Pesticidy v zelenině

Bez problémů ovšem nebyly při kontrole ani další suroviny, které můžeme použít na grilu. Například cibule z plzeňské společnosti Čerozfrucht obsahovala trojnásobně víc reziduí pesticidu imazalilu než je povoleno. Imazalil je například podle americké agentury na ochranu životního prostředí EPA jedním z pravděpodobných karcinogenů.

Lži a plísně

Na drobnější prohřešky inspekce upozorňuje u prodeje brambor. Minimálně ve třech případech se totiž kontroloři setkali s tím, že prodávané brambory nebyly typu, který obchodník uváděl. V Tescu se dokonce jednalo o čtyři odrůdy, smíchané dohromady a prezentované jako druh Spunta.

Problémy s plísněmi zase SZPI objevila u sýrů Oštěpek či Zámeckých párečků s restovanou cibulkou, obojí prodávané v Penny Marketu.

Buřta si opéct můžete

Překvapivě Potraviny na pranýři neuvádějí informace o nálezu inspekce při kontrolách špekáčků. Opečený buřt se tak zatím stává nejprověřenějším pokrmem, který si v současných horkých dnech dopřáváme.

Portál Potraviny na pranýři dlouhodobě sleduje nejakostní, falšované či dokonce zdraví nebezpečné produkty. Společně se Státní veterinární správou a ministerstvem zemědělství na internetu upozorňuje také na uzavřené provozovny, které nesplňovaly zákonné požadavky a rovněž varuje před rizikovými weby.

Zdroje informací:

potravinynapranyri.cz - Potraviny

wikipedia.org - Imazalil

V naší fotogalerii se můžete podívat, u jakých konkrétních potravin našli inspektoři SZPI problém:

Fotogalerie - Potraviny na pranýři - grilování

Ukázat 9 fotografií

Když si v obchodě dobře vyberete mleté maso, nebo si ho raději umelete sami doma, můžete podle našeho videoreceptu vytvořit skvělou sekanou:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více