Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vysoké Tatry a halušky jsou pro turisty patrně největším lákadlem.
Zdroj: Toprecepty.cz, pexels / koláž Toprecepty.cz

Slovensko je pro našince stále jednou z nejvyhledávanějších destinací k trávení dovolené. Není divu, nepotřebujeme zde umět cizí jazyk, zvyky jsou obdobné jako u nás a ceny jsou na Slovensku hodně podobné těm českým. Přesto je pár věcí, které nás mohou překvapit.

Supermarkety nabízí ceny jako v Česku

Jak upozorňuje server Portál řidiče, například nákup potravin přijde Čechy na skoro stejné peníze jako doma. V některých případech dokonce mají na Slovensku výhodnější ceny.

Týká se to třeba polotučného mléka v přepočtu za 17 korun, kilogramu rýže za 38 korun nebo brambor, které jsou v průměru o 7 korun na kilogram levnější než u nás. Kuřecí prsa, dvoulitrovou Coca-Colu či vejce ovšem pořídíte za totožné ceny jako v Česku.

Restaurace vybírejte pečlivě

Odlišná situace je ovšem v restauracích. Tam se ceny pohybují ve vyšších hladinách, než by mohl být našinec zvyklý. Portál řidiče například píše o haluškách za 250 korun, ale připomíná, že se jedná o cenu v restauraci ve Vysokých Tatrách, kde se dá počítat s „vysokohorskou přirážkou“.

Jak sdělil serveru Toprecepty.cz Ján Slánský, slovenský programátor, záleží skutečně na místě, kde se hodláte najíst. „U nás v Trnavě si dáte pizzu Quattro Formaggi za 200 korun a to má přes půl kila,” říká. Čtyřsetgramový burger s hovězím masem, slaninou, cheddarem a hranolky vás přijde na 270 korun,” dodává.

Cen benzínu a nafty se nebojte

Bát se není třeba ani cen pohonných hmot. „Benzin i naftu máme skoro stejně drahé jako v Čechách, občas trochu dražší, ale jedná se o zanedbatelné cifry. Za litr Naturalu dáte třeba v Bratislavě kolem 38 českých korun, ale záleží hodně na tom, kde nakupujete,” říká Slánský. Čtyřčlenná rodina, která by vyrazila třeba za procházkami do Tater z Prahy, zaplatí podle kalkulačky nákladů za cestu zhruba 1400 korun

Ubytování za „hubičku“

Důležitý je i výběr ubytování. Podle Portálu řidiče se dá velmi ušetřit i pokud se chystáte do turisticky oblíbené destinace, jakou jsou třeba již zmiňovné Vysoké Tatry.

Výhodným řešením může být bydlení přes Airbnb, nebo si můžete místo, kde složíte hlavu, najít na „vlastní pěst“. „Mnoho lidí u nás vydělává i tím, že pronajímají byty, v nichž nikdo není,“ říká Slánský.

„Prostě za uspořené peníze koupí nějaký levný byt a z nájmu za něj třeba platí hypotéku na dům, v němž skutečně žijí,“ dodává. Stejnou praxi známe i od nás, proto nás nemusí překvapit, že dokážeme sehnat několikadenní ubytování doslova za pár korun.

Bez moře, ale relativně levně

Slovensko tak pro našince zůstává stále velmi přijatelným místem na trávení dovolené. Pokud jste příznivcem horské turistiky a nebude vám scházet moře, výprava k našim východním sousedům vám letní měsíce rozhodně zpříjemní.

Zdroj informací:

portalridice.cz - Aktuální ceny na Slovensku k 1. červenci

Pokud se na Slovensko v brzké době nechystáte, zkuste si alespoň halušky, které jsou zde doma. Jak na to se dozvíte v našem videoreceptu:

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více