Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smažené bramborové šišky s kysaným zelím jsou výbornou chuťovkou i skvělou přílohou, třeba k pečenému masu
Zdroj: Toprecepty.cz, mysulka

Jídla z brambor jsou oblíbená pro svou jednoduchost a chuťovou pestrost. Běžně z nich připravujeme neuvěřitelné množství sladkých i slaných pokrmů. Nikdy také nezevšední kombinace brambor a zelí.

Jak propojit brambory a kysané zelí

Brambory jsou potravinou, kterou běžně máme doma. Krásně ladí například s kysaným zelím. Můžeme si pochutnat na vařených bramborách s miskou salátu s kysaným zelím. Oblíbené jsou také plněné bramborové knedlíky se zelím. U většiny bramborových jídel bývá zelí jako příloha. Brambory a zelí ale můžeme spojit do jednoho těsta a připravit šišky. Vznikne šťavnaté a lahodné jídlo, které s naprostým klidem můžeme nabídnout i návštěvě na zobání. 

Jaké brambory se hodí na bramborové šišky

Na bramborové těsto jsou ideální brambory varného typu C. Říká se jim také moučné brambory, protože obsahují hodně škrobu. Tyto brambory mají tendenci se rozvářet a v těstě se hezky propojí. 

Jak připravit zelí na bramborové šišky

Než dáme kysané zelí do těsta, je potřeba ho nechat dobře odkapat, aby nebylo zbytečně mokré a nepřinášelo přílišnou kyselost. Pokud nechceme pokrm příliš kyselý, je dobré ještě zelí omýt. Zelí je pak nakrájíme najemno. 

Kysané zelí

Kdo nemá rád kyselé, toho asi nepřesvědčíme, ale pokud tuto chuť zvládáte bez problému, pak si klidně dopřejte jednu malou misku kysaného zelí každý den! Tato zázračná pochoutka totiž díky procesu…

Jak připravit bramborové šišky se zelím

Je třeba počítat s časem na uvaření a vychlazení brambor. Na šišky si připravte: 500 g vařených brambor, 250 g kysaného zelí, 130-150 g polohrubé mouky, 1 žloutek, sůl a olej na smažení.

Jak na to? Brambory uvařte dostatečně předem, aby stihly vystydnout. Ideálně den předem. Studené brambory nastrouhejte najemno do mísy. Přidejte žloutek. Zelí vyndejte do cedníku a nechte vykapat. Pak ho pokrájejte najemno. Pokud máte pocit, že je příliš kyselé, můžete ho trochu proprat.

Dejte ho do mísy a postupně přisypte mouku dle potřeby. Je důležité, aby šly dělat malé šišky. Hotové šišky dávejte na talířek. Zatím rozehřejte ve vyšší pánvičce tuk a šišky smažte v rozpáleném oleji dozlatova. Po usmažení dejte šišky na papírový ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk.

Náš tip: Pokud zatoužíte po klasických bramborových šiškách nasladko, můžete si je připravit podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více