Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídelní rozmary slavných: Halle Berryová každé ráno pije „neprůstřelnou“ kávu a pochutná si na šťavnatém plátku lososa
Zdroj: Wikimedia Commons, Gage Skidmore from Peoria, AZ, USA, CC BY-SA 2.0, a Freepik, lifeforstock/koláž Toprecepty.cz

Málokdo by řekl, že Halle Berryová 14. srpna oslaví 57. narozeny. První afroamerická držitelka Oscara totiž vypadá o mnoho let mladší! Herečka je zvyklá hodně se hýbat a dieta s minimem sacharidů jí pomáhá nejen ke krásné postavě, ale prospívá i jejímu zdraví.

Drsné odhalení cukrovky

Byla první afroamerickou držitelkou Oscara za roli ve filmu Ples příšer a do povědomí veřejnosti se dostala také jako Bond girl ze snímku Dnes neumírej a v současné době patří mezi nejlépe placené hollywoodské hvězdy.

Nebylo jí ještě ani dvacet, když zkolabovala během natáčení. Když se probrala v nemocnici z kómatu, její život se obrátil naruby. Halle se dozvěděla, že onemocněla diabetem 2. typu, laicky řečeno cukrovkou.

Radikální změna životního stylu

To herečku vedlo k radikální změně životního stylu včetně jídelníčku. „Moje cukrovka je zvládnutelná a nemám s tím spojené žádné komplikace. Ale stejně to musím řešit a jsem závislá na inzulínu. Cukrovka mi zachránila život. Teď jsem zdravější než kdy předtím,“ uvedla Halle.

Dodržuje jídelníček šetrný k cukrovce a zaměřuje se na potraviny s nízkým obsahem tuku, cukru a zpracovaných sacharidů. Chleba a pečivo zcela vyřadila. Její oblíbená jídla jsou jednoduchá. Patří mezi ně grilovaný tuňák nebo losos a bramborová kaše a spousta zeleniny.

„Začala jsem jíst spoustu čerstvé zeleniny, kuřecí maso, čerstvé ryby a těstoviny. Vynechala jsem červené maso a omezila jsem ovoce, protože může obsahovat poměrně hodně cukru," řekla Berryová.

Co je znamená „neprůstřelná“ káva?

Den začíná velkou sklenicí vody s vymačkaným citronem. Pak si dopřeje šálek tzv. bulletproof coffe (do češtiny se někdy překládá jako „neprůstřelná" káva). O co jde? Ve skutečnosti je to vysoce kalorický nápoj, kdy se do silné kávy přimíchá máslo a MCT olej (lisovaný z dužiny kokosového ořechu a snadno rozpustný ve vodě). Nápoj je chuťově podobný latté a okamžitě tělu dodá energii.

Oběd i večeře jsou u Halle ve znamení drůbežího masa nebo ryby se spoustou zeleniny, někdy jídlo doplní také vejcem.

Jak říká: „Popravdě už nemám vůbec chuť na sladké. Kdybyste přede mě položili dort, nedala bych si ho. Ale sklenku kvalitního suchého červeného vína si po večeři opravdu ráda vychutnám.“

Grilovaný losos

Losos, tuňák, ale i další ryby jsou v jídelníčku krásné herečky na prvním místě. Na grilovaného lososa s limetkovým máslem budete potřebovat: 4  filety z lososa (s kůží), sůl a pepř podle potřeby, olivový olej, 2 lžíce nastrouhané limetkové kůry. Na limetkové máslo: 1 stroužek česneku, 125 ml čerstvé limetkové šťávy, 1 lžičku soli, ½ lžičky černého pepře a 125 g změklého másla.

  1. Nejprve si připravte limetkové máslo. Česnek utřete s limetkovou šťávou, solí a pepřem dohladka. Směs postupně přidávejte ke změklému máslu a dokonale promíchejte. Zabalte do potravinářské fólie a nechte ztuhnout.
  2. Filety lososa důkladně ze všech stran osolte a opepřete, lehce potřete olivovým olejem a pak je čtyři minuty z každé strany grilujte.
  3. Jednotlivé porce lososa posypejte limetkovou kůrou, položte na ně plátek limetkového másla a servírujte s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Náš tip: Pokud máte rádi lehké rybí pokrmy, určitě vám přijde vhod zeleninový salát s rybou podle našeho videoreceptu.

Zdroje informací:

insider.com: Everything Halle Berry eats and drinks for breakfast, lunch, and dinner

womenshealthmag.com: Halle Berry Swears By The Keto Diet—Here's What She Eats In A Typical Day

goodhousekeeping.com: What Halle Berry Does to Make 51 Look Like 31

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více