Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mikrovlnná trouba je sice pomocníkem, ale musíte vědět, co do ní nepatří.
Zdroj: Profimedia a Toprecepty, koláž Toprecepty.cz

Práce s mikrovlnnou troubou patří už dlouho ke zcela běžným úkonům, které používáme při přípravě pokrmů. Věděli jste však, že některé potraviny vůbec do mikrovlnky nepatří? Mohou dokonce ohrozit vaše zdraví.

Alobal zná každý

Některé zásady ohřívání pokrmů v mikrovlnce jsou všeobecně známy, takže se málokdy někomu podaří do ní vložit třeba alobal, kovové nádobí nebo talíř s pozlaceným okrajem. Pokud jde o jídlo, některé informace možná překvapí.

Prvotní nadšení z funkcí mikrovlnné trouby, která dokáže ohřát včerejší oběd, aniž bychom špinili hrnec či pánev, jsou tatam. Postupně se totiž zjistilo, že to, co ušetříme na čase stráveném přípravou jídla, obětujeme na jeho chuti. Není to tak u všech pokrmů, ale například kuřecí maso dostává v mikrovlnce pěkně zabrat.

Víno zničí mikrovlnku, špenát ohrozí člověka

Existují ovšem potraviny, které nejen nechutnají dobře, pokud projdou ohřevem v mikrovlnce, ale i takové, které poté nejsou bezpečné. To se týká například hroznového vína. Jak upozorňuje web obchodního řetězce Tesco, při ohřívání se vytvoří pára, a protože nemá kam unikat, hrozí výbuch. Ten sice nemusí ohrozit přímo osobu, která ovoce ohřívá, ale především může zcela vyřadit z provozu mikrovlnku.

Pro člověka je nebezpečný spíše špenát, řepa či celer. Tyto druhy zeleniny totiž obsahují dusičnany, které se mohou v mikrovlnce přeměnit na karcinogenní dusíkaté látky. Co se týká ostatních druhů zeleniny a ovoce, ty „pouze“ ztratí vitaminy, které jsou v nich obsažené.

Houby do mikrovlnky nepatří

Jestli jste si udělali smaženici z hub, které jste našli při procházce v lese, zapomeňte na to, že si kousek necháte „na později“ a ohřejete v mikrovlnce. Při ohřívání hub se totiž mění složení jejich bílkovin, což může způsobit nepříjemné zažívací potíže. Nevztahuje se to ovšem pouze na smaženici, ale na všechna jídla, v nichž houby najdete. Zapovězené je tedy ohřívání bramboračky, rizota či kuby.

Chilli může ohrozit zrak

Pokud máte rádi pálivé, patrně občas do jídla přidáte i čerstvou chilli papričku. Když ovšem pokrm s touto pikantní přísadou budete ohřívat, zvolte vždy sporák. V mikrovlnné troubě se totiž z papriček uvolňuje kapsaicin – látka, která způsobuje jejich pálivost. Když potom otevřete dvířka trouby, zasáhne váš obličej, což by se dalo přirovnat k pocitu, který zažijete, pokud na vás někdo stříkne pepřový sprej.

Mražené maso dejte do vody

Nezapomínejte ani na to, že rozmrazovaní masa v mikrovlnce je již částí jeho vaření. Proto raději zvolte jiný způsob, třeba ho z mrazáku nejprve přendejte do lednice, posléze do pokojové teploty. Variantou je také zmrazené maso dát do nádoby s vlažnou vodou.

Zdroje informací:

itesco.cz - Co nedávat do mikrovlnky?

twistedfood.co.uk - What foods should not be microwaved?

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více