Zákulisí nejlepší restaurace na světě očima Kristíny: V Geraniu je klid, i když pracujeme 16 hodin denně, říká vítězka MasterChefa
26. 8. 2023 Rozhovory a reportáže
Před čtyřmi lety získala titul MasterChef Česko a stala se tak tehdy ve svých 17 letech nejmladší vítězkou této soutěže na světě. Po různých zkušenostech ve světě dostala letos v březnu nabídku pracovat v aktuálně nejlepší restauraci na světě, v dánském Geraniu. A hlavně o této štaci se točil celý náš rozhovor s teprve 21letou Kristinou.
Made by Kristina
Po vítězství v MasterChefovi před necelými 4 lety získávala Kristína zkušenosti ve světě. Tou asi nejdrsnější byla londýnská michelinská restaurace Story, proslavená, jako ostatně i jiné britské podniky této úrovně, neskutečným drilem, mnohahodinovými směnami a tlakem na dokonalý výsledek na talíři hosta.
To se dá vydržet jen po omezenou dobu a jen ve velmi mladém věku. Kristína do Londýna nastupovala ve svých 20 letech. Loni se rozhodla odejít, protože rok zde vydá za deset jinde. A taky měla pocit, že už se dál neposouvá.
V plánu byla cesta po Asii a nabírání "exotických zkušeností". Ale dopadlo to jinak. V březnu letošního roku přistála v Kristínině mailové schránce nabídka na práci rovnou s návrhem pracovní smlouvy. Na sbalení měla 7 dní. Zvládla to a 15. 3. 2023 nastupovala do dánského Gerania, podniku, který má už tři michelinské hvězdy a podle loňského žebříčku The World 50 Best Restauran je nejlepší na světě.
Právě zde Kristína získává své další zkušenosti a po půl roce pro Toprecepty.cz hodnotí své dojmy a přidává tipy, co v dánské Kodani ochutnat a kde přesně.
Mohlo by vás zajímat
Jak se vaří Michelin
Kristino, je to půl roku, co jste, poměrně nečekaně, dostala nabídku pracovat v Geraniu. Dnes po šesti měsících už můžete porovnávat práci v Kodani s Londýnem…
Ta změna přišla hned. Naprostý šok v pozitivním smyslu jsem zažila už při nástupu do práce. Byla jsem zvyklá z Londýna na práci 5 dnů po sobě, vždy 16-17 hodin a taky na pracovní tlak, který byl během každé směny. Pokaždé se něco vyskytlo, s čím jsme nepočítali a tento druh adrenalinu mě vlastně dost bavil.
A v Geraniu je to jinak, jak už jste se i v jiných rozhovorech nechala slyšet…
Ano, je to jinak. V Geraniu funguje organizace na úplně jiné úrovni a vše se děje bez zbytečného stresu tak, aby se nevyskytly žádné nepředvídatelné okolnosti. I když pracovní směna zabere stejně dlouhý čas, tedy 15-16 hodin (od 8 ráno až do půlnoci), pracujeme jenom 3 dny v týdnu. Mám tak dostatek času na regeneraci a osobní život.
Co vás ještě překvapilo?
Klid, ve kterém se pracuje. Organizace celé restaurace je dotažena do absolutního detailu. A co je taky šokující, to je nadměrný přísun jídla pro zaměstnance (smích). Jíme minimálně třikrát za den, na to jsem nebyla v práci zvyklá. Překvapením pro mě na začátku byla i velká prosklená zeď s výhledem na celou hrací plochu stadionu Parken.
Projevuje se v Geraniu to známé dánské hygge?
Dá se říct, že ano. Například den v kuchyni začíná společnou snídaní všech zaměstnanců. Při společných snídaních, obědě a úklidu hraje hudba a panuje dobrá nálada. Téměř po každé směně si chystáme opět „hostinu“. A doma mám pro změnu pěknou spotřebu vypálených svíček, takže si „hygge“ pohodu užívám i v mém novém domově.
Mohlo by vás zajímat
Cesta z města
Jak na vás působí samotní Dánové?
Velice mile. Oni se rádi potkávají, objímají, potěšíte je sladkým koláčem a všude jezdí na kolech.
Vy taky?
Já mám sice kolo taky, ale „bojuji“ s nepřívětivým počasím, které podle mě na kolo vůbec není. Navíc to do práce nemám tak blízko. Bydlím v samostatném bytě rodinného domu, s výhledem na jezero, v tiché oblasti, ale na Kodaň daleko od mé práce. Přesun ráno i v noci mi zabere hodinu a musím kombinovat více druhů dopravy, metro, kolo a chůzi. Ale tohle je snad jediná negativní věc na bydlení v Kodani.
A co je na Kodani kromě vaší práce naopak pozitivní? Jak trávíte své volno?
Já ve volných dnech hodně spím a pak taky objevuji město. Kodaň nabízí tolik možností a mě baví kreativní kavárny, kde si sednete na kávu a namalujete si keramiku, kterou vám do týdne vypálí, nebo si uděláte vlastní šperk, ušijete něco ze second hand věcí. Město je všude dostupné na kole, s mnoha parky a vysokou úrovní gastronomie, a tak vše ochutnávám. Pohybuje se tady mnoho gastronadšenců, lidí, kteří se rádi na foodmarketech seznamují při jídle.
Pořád se bavíme o jídle a vaření. To je vaše práce. Ale vaříte i sama sobě, když zrovna nepracujete?
Většímu domácímu vaření se nejvíce věnuji v Praze, tady v Dánsku si připravuji hlavně snídaně a když už doma vařím, nejčastěji jsou to jenom jednoduché těstoviny. Někdy se hecnu a natočím pro své sledující na sociálních sítích nový recept. Rozhodně dny volna nejraději trávím venku, s přáteli.
Třeba při sběru bylinek?
Ano, je to tak! V Kodani se dá přihlásit na různé gastro aktivity jako třeba MAD academy, kterou založila restaurace Noma a provádí přihlášené lidi z gastra po okolí Kodaně a vzdělává je ve sběru bylinek a jedlých plodů, které příroda poskytuje. Tohle mě moc baví.
Co vám obecně v dánské kuchyni chutná, a co naopak ne?
Není nic, co by mi tady nechutnalo. Dánská kuchyně je v první řadě o kvalitních surovinách. Je samozřejmostí, že když si koupíte třeba hamburger, maso i zelenina uvnitř jsou z organické produkce. Dánové si opravdu potrpí na kvalitu potravin a zajímají se o jejich původ.
Kdybyste mohla být konkrétnější, co tam stojí za ochutnání?
Za návštěvu a ochutnání v Kodani rozhodně stojí foodmarkety jako je Reffen Island, Torvehallerne nebo Broens Gadekøkken. Nevynechejte návštěvu pekárny Hart Bageri a ochutnejte jejich kardamomový croissant. Na hamburger zajděte do Gasoline Grill, který dokonce vyhrál mezinárodní soutěž o nejlepší hamburger na světě.
V Kodani se to taky doslova „hemží“ Micheliny, je to tak?
Je. Město nabízí neskutečných 26 michelinských restaurací, kterých většina zastává popřední příčky i v seznamu nejlepších restaurací světa. Za návštěvu stojí Geramium, kde vás obsloužím, dále Noma, kde jsou ale rezervace plné do konce roku 2024, ale ochutnat od nich můžete hamburger v bistru POPL (tam rezervaci nepotřebujete). A nemůžu opomenout i kontroverzní restauraci Alchymist, kde ochutnáte 50chodové menu, které vás přenese do světa surovin a vy během večeře budete měnit i místo usazení a místnosti.
Říkáte, že v Nomě je obsazeno na rok a půl dopředu. V Geraniu ne?
V Geraniu je šance větší. Restaurace je sice obsazena, ale „jen“ na několik měsíců dopředu, nejde si tedy zarezervovat stůl na poslední chvíli. Co tady se ještě nestalo, že by některý z hostů rezervaci zrušil. Všeobecně ve světě platí, že svou rezervací potvrzujete kreditní kartou a v případě, že nedorazíte, restaurace si strhne z vaší karty 50 % z hodnoty menu za každé neobsazené místo z vaší rezervace. Není to zrovna levná záležitost ani pro Dány, menu v Geraniu stojí 4000 dánských korun, co je v přepočtu asi 12 tisíc korun. To je hodnota jídla bez párování nápojů. Čeká vás za to několikahodinový gurmánský zážitek a jednou bych ráda usedla v této restauraci jako host.
Co za těch 12 tisíc host dostane?
Podáváme 17chodové menu složené zejména ze zeleniny, ovoce, ryb a mořských plodů. Maso u nás nedostanete. Je tomu tak z rozhodnutí šéfkuchaře Rasmuse Kofoeda, který se rozhodl nepodporovat narušený potravinový řetězec a čerpat suroviny jen z blízkých zdrojů, které okolí nabízí. Ale jak už jsem řekla, možností „ochutnávat Kodaň“ je mnoho. Jen musím upozornit, že cokoliv v Kodani ochutnáte, bude dražší než jste zvyklí platit v České republice. Proto doporučuji během návštěvy nepřepočítávat a vychutnat si toto město. Stojí to za to!
Náš tip: Kristínu, naději české gastronomie, můžete sledovat na jejím facebookovém profilu Made by Kristína nebo na stejnojmenném profilu na Instagramu. Na Kristíninu práci i fotky z dětství se můžete podívat do galerie:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Michelinská hvězda: Víte, co přesně znamená a které české restaurace ji mají?
Ceny občerstvení na MS v hokeji v Praze: Pivo za 110 Kč, hranolky za 80 Kč a 70 Kč „vysolíte“ za vodu v „petce“
Češi v zahraničí: V řecké taverně si dejte jehněčí, olivový olej kupujte jen ve skle a pozor na směsi tzatziki, radí Kateřina Panou
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 12 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 12 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 13 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 16 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Zákulisí nejlepší restaurace na světě očima Kristíny: V Geraniu je klid, i když pracujeme 16 hodin denně, říká vítězka MasterChefa
Deset nejstrašidelnějších jídel světa: Na hadí polévku, smaženou tarantuli nebo oční bulvy tuňáka si troufnou jen ti nejotrlejší
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů