Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vlašské ořechy místo lékárničky: Jejich konzumace napomáhá chránit srdce i mozek a ještě zlepšuje náladu
Zdroj: Pixabay, tookapic

Máte na zahradě ořešák? Brzy budete sušit a sklízet spadané ořechy. Vlašské ořechy jsou snadno dostupnou a velmi výživnou potravinou, důležitou pro zdraví. Víte, proč je jíst pravidelně, ale že také mohou uškodit?

Vlašské ořechy ve stravě

Správná a pestrá strava je důležitou součástí životního stylu a péče o zdraví. Mezi potraviny, o kterých se často hovoří v souvislosti se zdravým životním stylem, patří i vlašské ořechy. Jejich konzumace se doporučuje hned z několika důvodů. 

Cenné látky ve vlašských ořeších

Vlašské ořechy jsou sice naše tradiční a snadno dostupné ořechy, ale občas tak trochu stojí v pozadí za mandlemi, lískovými a dalšími ořechy. To je ale škoda. Vlašské ořechy jsou zdrojem vitaminů, minerálů, vlákniny i zdravých tuků.

Zhruba 65 % obsahu vlašských ořechů jsou tuky. Proto jsou energeticky vydatným a kalorickým jídlem. Důležité je ale přitom zmínit, že tuky zahrnují i zdravou kyselinu linolovou a omega-3 alfa-linolenovou kyselinu (ALA). Ta je považována za velmi prospěšnou pro fungování srdce. Kromě toho napomáhá mírnění zánětů.

Z vitaminů ořechy obsahují kyselinu listovou (vitamin B9), vitamin B6 a vitamin E. Z minerálních látek jsou to měď, fosfor, mangan. Ořechy jsou bohaté na antioxidanty. Antioxidanty zpomalují poškozování buněk volnými radikály, proto mohou třeba brzdit vznik zánětů. 

Vlašské ořechy a srdeční onemocnění

Z některých provedených studií vyplývá, že obsažené látky z vlašských ořechů přispívají k prevenci v případě rizikových faktorů srdečních onemocnění (kardiovaskulárních onemocnění). Jde mj. o různé chronické stavy související se srdcem a krevními cévami

Vlašské ořechy a nervová soustava

Říká se, že pro dobrou náladu by si člověk měl dát několik vlašských ořechů. A nejsou to jen tak nějaké povídačky. Studie uvádějí, že když si budeme dopřávat tuto voňavou dobrotu, může to přispět nejen ke zmírnění depresí, ale také k celkově lepší funkci mozku. 

Podzimní

Podzim po parném létě přináší první chladné dny i deštivé počasí, které ale rozhodně není na škodu. Právě díky vlhku totiž v lesích raší houby. A Češi houbaření milují! Bedly, hříbky, babky - to…

Důležitá fakta ke skladování ořechů

Všechna výše uvedená pozitiva může narušit špatné skladování. Nevhodné k jídlu jsou vlašské ořechy napadené plísní (jemné chmýří na slupce ořechů). Ty musejí hned pryč z domu. Neměly by být ani uvnitř černé, případně mít jiné vady. Ořechy skladujeme na suchém a vzdušném místě, můžeme je vyloupané klidně i zamrazit.  

Zdroje informací:

medicalnewstoday.com: How can antioxidants benefit our health?
healthline.com: Walnuts 101: Nutrition Facts and Health Benefits

Náš tip: S vlašskými ořechy si můžete připravit třeba salát z červené řepy a kozího sýru podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více