Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hermelínové karbanátky s mletým masem jsou úžasně šťavnaté, lehce pikantní a sýr je třeba předem krátce zmrazit
Zdroj: Toprecepty, recepty73

Máte rádi hermelín? Pokud přemýšlíte, co z něj připravit, máme pro vás tip. Smažený hermelín s plátem šunky je klasika, ale šťavnaté hermelínové karbanátky s mletým masem také určitě nezklamou.

Karbanátky a sýr

Do karbanátků s mletým masem můžeme nastrouhat tvrdý sýr, ale zajímavou variantu představují i karbanátky s hermelínem. Tento plísňový sýr klasické jídlo zcela promění. Bude mít jemnou a smetanovou chuť. Aby toto aroma vyniklo, měli bychom sáhnout po takových ingrediencích, které ho nepřebijí.

Suroviny na karbanátky s hermelínem

Na karbanátky se obvykle používá hovězí a vepřové maso. V toto případě sáhneme po vepřovém, vhodný je libovější bůček nebo plec. Šťavnatost totiž zajistí hermelín. Do mletého masa se většinou přidává cibule a česnek. V tomto případě bychom je využívat neměli. Bude se ale hodit vejce, asi dva-tři dny starý rohlík, smetana ke šlehání. Je možné přidat i plocholistou petrželku, variantou je trochu nasekané pažitky. Dochutíme solí. 

Tipy pro práci s hermelínem

S hermelínem se lépe pracuje, když ho dáme ztuhnout do mrazáku. Pokud se budeme chtít této variantě vyhnout, nůž předem namočíme do vody. 

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Hermelínové karbanátky s mletým masem

Na přípravu těchto karbanátků budete potřebovat: 500 g mletého vepřového masa, 200 g hermelínu nebo camembertu, 1 vejce, 100 ml smetany ke šlehání, 1 starší rohlík, plocholistou petrželku, sůl, strouhanku na obalení a olej na smažení.

Jak na to? Hermelín dejte na chvíli zatuhnout do mrazáku. Mleté maso dejte do mísy. Ztuhlý hermelín vyndejte z mrazáku a nastrouhejte ho nebo pokrájejte najemno. Přidejte smetanu, do mísy rozklepněte vejce, směs osolte a dobře promíchejte.

Asi dva až tři dny starý rohlík nastrouhejte nebo rozmixujte, přidejte do mísy. Petrželku nasekejte a také ji dejte ke směsi. Vše promíchejte a mokrýma rukama připravte 12-14 stejně velkých plošších placiček. Každou obalte ve strouhance.

V nepřilnavé pánvi rozehřejte vrstvu oleje a smažte hermelínové placky z obou stran dozlatova. Podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší.

Náš tip: Připravte si křupavé hermelínové bochánky se šunkou podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více