Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

zapečené těstoviny se sýrem
Zdroj: Pixabay, RitaE

Pro začátečníky existuje řada možností, jak zvládnout vaření. Nebojte se udělat první kroky. Máme pro vás tipy na jednoduchá jídla, která bez obav zvládnete. I obyčejná jídla se dají připravit tak, že budete spokojeně mlaskat.

Skvělá bramborová kaše

Milujete bramborovou kaši? Připravit dobrou kaši není problém, pokud znáte pár triků. Než se pustíte do kaše, je vhodné vědět, že pokud máte rádi nelepivou kaši, je dobré zbavit brambory přebytečného škrobu. Když budou oškrábané, tak je několikrát propláchněte ve studené vodě. Do šťouchaných brambor dávejte zásadně teplé mléko a přidávejte ho postupně, kaše pak bude jemnější. A pokud chcete ještě lahodnější kaši, vyměňte mléko za smetanu.

Pro čtyři osoby budete potřebovat 1 kg oloupaných moučných brambor (varný typ C),  voda na vaření, 200–250 ml mléka, 20 g másla (podle chuti), 1 menší cibule, strouhaný muškátový oříšek, sůl. Brambory oškrabejte, omyjte, rozčtvrťe. Pro lepší chuť brambor je vhodnější tuto zeleninu nandat do již vařící osolené vody. Brambory by v ní měly být ponořené. Vařte podle velikosti zhruba 12-15 minut.

Brambory při vaření vařte tak, aby byly měkčí než jako na přílohu, nesmíte je ale rozvařit. Taková kaše by vám nechutnala. Slijte vodu a znovu hrnec zakryjte. Zkušené kuchařky doporučují nechat uvařené brambory pár minut odpočinout a hned nešťouchat, budou lépe chutnat. Pak horké brambory v hrnci rozmačkejte mačkadlem na brambory a pomalu vmíchejte metličkou horké mléko a kousky másla. Kaši osolte podle chuti a můžete přidat strouhaný muškátový oříšek.

Toto je základní varianta kaše, kterou můžete různými způsoby povznést na jinou úroveň. Mezi oblíbené druhy patří bramborová kaše, kdy k hotové směsi přidáte předem pokrájenou hrst bylinek (petrželka, pažitka, někdo přidává kopr, já volím čerstvý tymián). Jindy si zase můžete připravit česnekovou kaši. Předehřejte troubu na 200 °C, palici česneku potřete olejem, zabalte do alobalu a dejte na půl hodiny péct. Upečený česnek pak vymačkejte z palice, přidejte ke kaši a rozmíchejte. Rychlým ozvláštněním je posypání nakrájenou jarní cibulkou. Kaše bude vypadat i chutnat náramně svěže.

Pro začátečníky

Pokud kouzlo vaření a dobrého jídla teprve poznáváte, nemusíte se ničeho bát. Právě při práci v kuchyni totiž nejvíc platí - s chutí do toho a půl je hotovo! Nadšení a touha experimentovat s…

Zapečené směsi

Ideálním a nekomplikovaným jídlem je jídlo z jednoho pekáče. Můžete si tak připravit různé varianty zapečených těstovin, které mohou být doplněny masem, zeleninou, ale i se sýrem. Skvostně vypadají a zároveň i chutnají masové kuličky zapečené v rajčatech. Pro čtyři osoby budete potřebovat 500 g hovězího mletého masa, 4 lžíce strouhaného parmezánu, 3 lžíce strouhanky, 3 červené cibule, 2 plechovky loupaných krájených rajčat, 1 vejce, 3 stroužky česneku, 1 hrst petrželky, pepř a sůl. Zapněte troubu na 180 °C.

Nejprve připravte kuličky tak, že mleté maso osolíte, opepříte, přidejte strouhaný parmazán – 2 lžíce, strouhanku, vejce a jednu cibuli nakrájejte najemno. Dobře zpracujte a promíchejte. Je potřeba, aby se všechny suroviny propojily. Nakonec si namočte ruce a vytvořte malé kuličky (asi jako vlašský ořech). Česnek pokrájejte nadrobno a smíchejte ho s krájenými rajčaty, směs osolte a opepřete. Rajčatovou směs vyndejte do pekáče, přidejte masové koule a cibuli pokrájenou na klínky.

Pekáč dejte do vyhřáté trouby a pečte zhruba 25 minut. Po vytažení z trouby posypte zbytkem parmazánu a nasekanou petrželí. K zapečeným kuličkám můžete podávat pečivo, ale také k nim můžete dát zapéct (od začátku pečení) oloupané a omyté brambory, rozkrájené na čtvrtky.

Výborné zapečené brambory

Zapečené brambory jsou klasikou, kterou bez problémů zvládnete. Když chcete, aby byly lahodné, zalijte je smetanou. Pro voňavou obměnu můžete využít 4 plátky na větší kousky pokrájené anglické slaniny. Na zapečené brambory budete potřebovat 800 g vařených brambor, 200 g mrkve, 150 g hrášku, 3 stroužky česneku, 350 ml smetany, muškátový oříšek, 40 g strouhaného sýra, 1 lžíce sezamových semínek, pepř a sůl. Troubu předehřejte na 200 °C.

Očištěné a oloupané brambory nakrájejte na plátky. Očistěte a nakrájejte mrkev na tenká kolečka. Brambory, mrkev a hrášek dejte do zapékací nádoby. Pokud budete používat slaninu, vložte ji doprostřed a na ni zase brambory a mrkev. V misce smíchejte smetanu, utřený česnek, nastrouhaný muškátový oříšek, pepř a sůl. Vytvořenou omáčku rovnoměrně nalijte na brambory. Povrch posypte sezamem a nastrouhaným sýrem. Pečte zhruba 25 minut.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více