Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Speciální bagetová výzva je součástí několika posledních ročníků soutěže MasterChef Česko a nejinak tomu bylo i letos. Účastníci kuchařské show mají jedinečnou možnost získat na omezený čas prostor v Bageterii Boulevard, kde se výtvor vítěze výzvy bude prodávat. Neodolali jsme a v redakci jsme si udělali podobnou výzvu taky a pokusili se vytvořit tři variace plněných baget.

Plněné bagety? Hezky česky, nebo hlavně snadno?

Zatímco soutěžící v posledním díle MasterChef Česko 2023 měli jako podmínku při tvorbě plněných baget inspiraci českými klasikami jako je svíčková či guláš, náš cíl byl jiný. Hleděli jsme především na to, aby si naši čtenáři mohli bagetu podle webu Toprecepty.cz vyrobit doma, bez složitých kulinářských postupů a těžce sehnatelných ingrediencí. Posuďte sami, jak se nám to povedlo. 

Bageta podle šéfredaktorky 

Moje volba ingrediencí byla jasná. Kuře, jablka, cibule a med. Chtěla jsem do bagety využít sezonní ingredience, které k sobě navíc chuťově dobře ladí,“ svěřila se šéfredaktorka Šárka Adámková. Na 2 plněné bagety podle Šárky budete potřebovat: 2 kuřecí čtvrtky nebo stehna, 4 malá jablíčka, trochu mleté papriky, sůl a 1 lžíci medu. Dále: 2 žitné bagety, 6 lžic majonézy, uzenou papriku, polníček a karamelizovanou cibuli podle tohoto receptu

Jak na to? Kuřecí čtvrtky osolte, posypejte paprikou a spolu s nakrájenými jablky dejte do pekáče. Přikryjte alobalem a pečte v troubě doměkka. Poté odkryjte, přidejte med a ještě krátce zapečte. Bagetu rozpulte a opečte nasucho v troubě. Majonézu dochuťte paprikou. Kuřecí maso natrhejte.

Bagetu potřete na obou opečených polovinách paprikovou majonézou, doplňte karamelizovanou cibulí, kuřecím masem, pečenými jablky a polníčkem a spojte. Ihned podávejte. 
Můj tip: Na karamelizování cibule využívám klidně bílou cibuli, ale kromě cukru ji dochucuji Praoctem višňovým. Dá cibuli skvělou chuť. 

Bageta podle redaktora Viléma 

Když už si koupím plněnou bagetu, vždy sáhnu po té sýrové. Nejen, že se člověk tolik nemusí bát o její čerstvost, ale také většinou chutná nejlépe. Proto pro mě i v této výzvě vyhrála varianta sýrová, kterou jsem sestavil dle své chuti. Berte to jako inspiraci, každému chutná něco jiného," popsal redaktor Vilém. 

Na bagetu podle Viléma budete potřebovat: 1 celozrnnou střední bagetu, hrst rukoly a polníčku, 4 plátky eidamu (lze vyměnit za jakýkoliv jiný sýr), 1/4 červené papriky, 2 sušená rajčata v olivovém oleji. Na dip: 4 lžičky majonézy, 2 lžičky sladké chilli omáčky, 2 stroužky rozmačkaného česneku a 1 lžičku sterilovaného kopru.

Jak na to? V misce smíchejte všechny ingredience na dip.  Bagetu podélně rozřízněte a obě poloviny potřete dipem. Na spodní část postupně dávejte rukolu a polníček, na nudličky nakrájená sušená rajčata, sýr a papriku. Bagetu přikryjte její vrchní částí a máte hotovo.

Bageta podle redaktorky Hanky

Při vytváření bagety jsem se inspirovala svou oblíbenou libanonskou kuchyní a do bagety použila placičky z mletého hovězího masa (kofty), okořeněné římským kmínem a doplněné koriandrem, což je moje nejoblíbenější bylinka. Místo majonézy jsem použila na dochucení dresink z tahini pasty,“ vysvětlila Hanka.
Na Hančinu bagetu budete potřebovat: 1 světlou střední bagetu, ledový salát, asi ¼ okurky nakrájenou na tenké plátky, jarní cibulku nakrájenou na kroužky, koriandr. Na masové kofty si připravte: 250 g mletého masa, sůl, ½ lžičky římského kmínu, špetku koriandru, sůl a pepř.a olej na smažení. Na tahini dresink budete potřebovat: 2 lžíce tahini pasty, 1 lžíci citronové šťávy, menší stroužek česneku, sůl, pepř a římský kmín podle chuti a asi 2-3 lžíce vody na zředění zálivky. 

Jak na to? Smíchejte všechny suroviny na kofty a vytvarujte malé masové placičky. Ty pak osmažte na pánvi na troše oleje z obou stran nebo upečte v troubě. Na dresink prošlehejte tahini pastu s citronovou šťávou a vodou a dochuťte kořením. 

Bagety podélně rozřízněte a spodní polovinu potřete tahini dresinkem. Pak ji obložte několika lístky ledového salátu a na něj položte osmažené kofty. Obložte je plátky okurky, nakrájenou jarní cibulkou a vše pokapejte tahini dresinkem. Nakonec bagetu dozdobte lístky koriandru a zakryjte vrchním polovinou bagety. 

Extra tip: Pokud chcete, můžete si na základ místo kupovaných upéct bagety vlastní podle našeho video receptu: 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více