Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí sirup z rýmovníku doplněný citrusy se hodí do jogurtu i na lívance, pomáhá i při nachlazení a jeho příprava je snadná
Zdroj: Toprecepty.cz

Rýmovník je hezká pokojová rostlina, ale také užitečná bylinka, kterou oceníte mj. i v období respiračních onemocnění. Z rýmovníku lze připavit vynikající sirup. Co je potřeba na ten nejlepší?

Na co se hodí rýmovník

Rýmovník je nenápadná pokojová rostlina, dokud jí nepromneme dužnaté listy. Rázem se totiž z nich začne uvolňovat typické aroma. Éterické oleje z rostliny se dobře uplatní nejen jako repelent. V lidovém léčitelství se po něm sahá v případě nachlazení. Studie z roku 2016 uvedla, že se využívají antimikrobiální, protizánětlivé, protinádorové, antiepileptické, antioxidační a analgetické účinky.

Využití najdeme i v kuchyni. Tuto světle zelenou rostlinku můžeme totiž jíst i syrovou. Rýmovník má mátovou chuť i vůni a trochu se podobá i oreganu (také ho tak můžeme využít). Hodí se na ryby, ale třeba i na skopové maso. A když rýmovník promneme mezi prsty zjistíme, že příjemně působí na dýchací systém. Když dužnatý list rozlomíme a necháme si ho u postele, bude se nám hezky spát. Voní poměrně dlouho a hned nezvadne.

Jak využít rýmovník

Kromě již zmíněného využití rýmovníku jako koření i jako přípravku na uvolnění dýchacích cest můžeme z rýmovníku připravit sirup. A k čemu se hodí? Protože je plný úžasných látek, můžeme ho konzumovat "na lžičce", podobně jako další sirupy pro zdraví. Také ho využijeme jako běžné sladidlo: na lívance, do jogurtu, na kaše. Výborný je i v čaji. Můžeme také trochu kápnout do skleničky a zalít vodou. 

Co patří do sirupu z rýmovníku

Kromě lístků rýmovníku potřebujeme citrusy. Ať už jde o citron, limetku nebo pomeranč (podle toho, co nám chutná), je nutné se u citrusu zbavit kůry. Můžeme citrus i vymačkat a použít jen šťávu. Pak už jen potřebujeme vodu a cukr. Můžeme ale přidat třeba i kousek čerstvého zázvoru.  

Bylinky

Málokdo může rozporovat tvrzení, že celá řada jídel chutná lépe dochucená čerstvými bylinkami. Ať už se jedná o saláty, polévky, nebo třeba italské caprese, které by bez bazalky nebylo úplné, zelené…

Jak připravit domácí sirup z rýmovníku

Na jednu dávku budete potřebovat: 35 lístků rýmovníku, 1 pomeranč, 1 citron, 1 l vody a 1 kg cukru.

Jak na to? Pomeranč a citron oloupejte a pak je nakrájejte na plátky. Vše dejte do misky. K citrusům přidejte listy rýmovníku a vše zalijte litrem vroucí vody. Stlačte listy pod hladinu, a to třeba tak, že na ně dáte dno talíře. Nechte louhovat 24-48 hodin.

Nálev sceďte a nalijte ho do hrnce. Přisypte cukr a mírným varem ho svařte na hustotu sirupu. Připravte si sklenice (musí být naprosto čisté jako při zavařování) a horký sirup do nich nalijte. Zavíčkujte a uchovávejte v chladu.

Zdroje informací:
en.wikipedia.org: Coleus_amboinicus
ncbi.nlm.nih.gov: Plectranthus amboinicus

Náš tip: Připravte si sirup z rýmovníku podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více