Dietoložka britské královské rodiny: Jestli pijete colu s cukrem nebo bez, je jedno. Důležité jsou jiné věci, říká Gabriela Peacock
22. 1. 2024 Rozhovory a reportáže
S hubnutím radí členům britské královské rodiny, na svém kontě má dva knižní bestsellery a v obou se věnuje, mimo jiné, přerušovanému půstu. Jak s ním začít, jak obecně hubnout a co při tom (ne)dělat, o to se Gabriela Peacock podělila v rozhovoru pro Toprecepty.cz
Jak začít půst
Potkaly jsme se spolu loni, na festivalu ELLEphoria, kde se to krásnými ženami a modelkami jen hemžilo. Gabriela mezi ně zapadla skvěle. Nejen proto, že sama bývala dříve modelkou, ale taky proto, že postavu modelky by jí i v jejích 44 letech mohla závidět kdejaká dvacítka.
„Gábina“ taky na dvacet vypadá, a to i když stojíte přímo vedle ní. Vděčí za to, mimo jiné, přerušovanému půstu. Jak sama tvrdí, je totiž vědecky dokázané, že jde o nejúčinnější metodu, jak bezpečně dosáhnout zdravé hmotnosti. Naše první otázka tedy logicky zněla, jak s půstem začít.
„Jak začít? Nejlépe koupit si moji knížku,“ smála se Gábina, ale vzápětí dodala, že jde o to, vybrat si, která varianta půstu vám vyhovuje. „Pro mě je nejjemnější plán 16:8, tedy, že 16 hodin se postíte a v 8hodinovém okně jíte. Pro někoho je ale 16 hodin bez jídla už hodně dlouhá doba. Tak ať začne na čtrnácti nebo dvanácti hodinách hladovění,“ radí vystudovaná nutriční specialistka a taky česká rodačka působící v Londýně.
Mohlo by vás zajímat
Pozor na malé chyby
Bez podrobného návodu ale může být i postění pro mnohé obtížné. Ani v tom „okně“, kdy smíte jíst, totiž nelze „cpát do sebe hlava nehlava“ všechno, co vám přijde pod ruku. Ďábel se ovšem často skrývá i v detailu.
„Někteří mí klienti si dají například caffe latté. Ale mléko naruší stravovací plán, v takové porci je navíc dost kalorií. A pozor i na džus,“ varuje Gabriela Peacock, která pomáhala hubnout princi Harrymu i princezně Eugenii a ve výživě radí i svým přátelům, zpěváku Jamesi Bluntovi nebo herečce Joan Collins.
Specialistka zároveň připomíná, že při hubnutí je jednou z nejdůležitějších složek potravy vláknina. „Je zásadní pro zažívání, detox, na srovnání hladiny krevního cukru a zkrátka pro celkový balanc,“ vysvětluje a hned taky varuje před cukrem.
Cukr jako bílý jed
„Cukr je prozánětlivá potravina, zánět způsobuje chronické nemoci i rakovinu. Samozřejmě, že neříkám, že musíme žít zcela bez cukru, ale je to o té míře. Když si chcete dát dezert, dejte si ho jednou za pár dní, ne každý den. Místo toho si udělejte jogurt s čerstvým ovocem. Ovoce je sice sladké, ale má v sobě antioxidanty, minerály, vitaminy…,“ vypočítává a radí i s tím, jak chuť na sladké přechytračit.
A co když někdo nevydrží bez coca-coly? Má vsadit na light verzi?
„Jestli pijete jednu colu za týden, tak je jedno, jakou si vezmete. Pro mě je špatný jak cukr, tak sladidlo. Ale je to o vybalancování všeho. Pokud colu milujete, jednou za týden si ji dopřejte bez výčitek,“ říká Gabriela Peacock, podle níž neexistuje žádný konkrétní den, ani pondělí, ani leden, kdy by se mělo začít s dietou. A nezáleží ani na věku.
Mohlo by vás zajímat
Věk nehraje roli
„Já opravdu věřím tomu, že nemusíme čekat na nějaký zázračný den, kdy začneme žít nový život. Je to o malých krůčcích. Je úplně jedno, jak jste staří, kolik vážíte, ale vezměte si z mých knih, jak málo nebo jak hodně chcete,“ vysvětluje.
Gabriela nezatracuje ani dovolené či různé oslavy. „Svátky a oslavy si musíme užívat, já to chápu. Ale vyberte si dva tři dny, kdy bude hřešit, víc ne. A během té doby jezte hodně vlákniny, ta opravdu pomáhá! Pokud jdete na oslavu, možná to bude znít divně, ale najezte se klidně předem doma, abyste pak odolali svým chutím.“
A když se najíst předem nestihneme? „Na jakékoliv oslavě si vyberte něco, co má vysoký obsah bílkovin. Třeba kus sýra, vajíčko… Z rautu si dejte nařezanou zeleninu, šunku, olivy, oříšky,“ popisuje Gabriela, jak dostát společenskému požadavku, a přitom dodržet zásady zdravého stravování.
Zkrátka i při hektickém životním stylu můžete dělat malé krůčky, které postupně povedou k velkým změnám. A to nejen v lednu nebo „každé pondělí"!
Náš tip: Místo kachny se "šesti" si dejte třeba perfektní salát podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jídelní rozmary slavných: Herečka Julie Roberts miluje obyčejný chléb a nikdy se nevzdá těchto vláčných sušenek s čokoládou
Majitelka jednoho z nejkrásnějších úsměvů na… Číst více
Královské chutě: Vévodkyně Camilla miluje vejce, nevyhýbá se česneku a jednou týdně musí mít tohle pečené kuře
Se svým manželem princem Charlesem sdílejí… Číst více
Marie Terezie měla 16 dětí a mlsný jazýček. Milovala kuře na víně a denně si dopřávala dva šálky kávy
Marie Terezie (1717–1780) propagovala regionální… Číst více
Sushi krok za krokem s Lukášem Neckářem: Jak správně uvařit a ochutit rýži?
I sushi má svůj svátek, a to zrovna dnes 18. 6.… Číst více
Jídelní rozmary slavných: Tenistka Serena Williamsová je „chegan“, veganka, která neodolá tomuhle kuřeti s česnekem
Jedna z nejlepších tenistek v historii se jako… Číst více
Ludvík XVI. po čtyřech talířích polévky snědl celého bažanta! A Marie Antoinetta milovala oslí mléko
Ačkoli většinu času netrávili spolu, ale jen… Číst více
Jídelní rozmary slavných: Meryl Streepová miluje lanýže a tohle pravé italské tiramisu
Jednu z nejslavnějších hollywoodských hvězd Meryl… Číst více
Chutě slavných: Napoleon Bonaparte snídal kuře, bál se fazolek a miloval čerstvé mandle, kterých klidně spořádal celý talíř
Milovaný i nenáviděný francouzský vojevůdce,… Číst více
Jídelní rozmary slavných: Brad Pitt propaguje veganství, ale na tomhle šťavnatém burgeru by si určitě pochutnal
Pěl ódy na vegetariánské menu na párty u… Číst více
Císař František Josef I. svačil párky s hořčicí, v poledne si dopřával šampaňské a miloval císařský trhanec
Předposlední rakousko-uherský císař František… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Hubnutí v novém roce: Přerušovaný půst přinese skvělé výsledky už za 3 týdny. Pravidla jsou jednoduchá
Dietoložka britské královské rodiny, Gabriela Peacock, pokřtila novou knížku a prozradila, jak rychle zhubnout i omládnout
Babiččiny blbouny: Nadýchané sladké kynuté knedlíky s ovocnou náplní podle našeho receptu zvládete snadno
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 11 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 12 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 15 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 16 hodinami
Snídaňový toust
Přidáno před 19 hodinami
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Kuřecí kousky v těstovinách z jedné pánve: Šťavnaté jemné masíčko ve smetanové omáčce skvěle ladí s kolínky
Bezdomovec díky pomoci lidí otevře vlastní kavárnu. Přitom hrozilo, že bude kvůli zákonům úplně bez peněz
Hubnutí díky vláknině: Jednoduchým přidáním zeleniny, ovesných vloček nebo ovoce poletí kila dolů skoro sama