Jak na hubnutí žen po padesátce? Vynechte sladké nápoje a omezte přílohy, říká odborník na stravování Libor Mattuš
2. 1. 2024 Rozhovory a reportáže
Libor Mattuš se zabývá zlepšováním fyzické i psychické kondice lidí. Je přesvědčen, že každý má právo stát se nejlepší možnou verzí sebe sama. V rozhovoru pro Toprecepty.cz popsal, jak se nejlépe zbavit povánočních kil i jaká jsou specifika hubnutí žen po padesátce.
Sebekontrola je důležitá
Vánoční svátky jsou pro mnohé důvodem nekontrolovat, co všechno sní. Posléze se ovšem dostavuje nepříjemné zjištění, že se cukroví, smažené i bramborový salát zanechaly své následky. S novým rokem pak přicházejí nová předsevzetí!
Jak na úspěšné hubnutí i jestli má smysl začít přesně 2. ledna, s tím nám poradí odborník Libor Mattuš, který poskytl webu Toprecepty.cz rozhovor.
Mohlo by vás zajímat
Libore, do nového roku si mnoho lidí dává předsevzetí, že zhubne, má to podle vás cenu?
Nemá. Statisticky více než ¾ lidí skončí se svými předsevzetími po novém roce ještě před začátkem května. Ono totiž nezáleží na vašem cíli, ale na metodách a systémech, které vybudujete pro jeho dosahování. To, že něco chcete, ještě nic neznamená – to, jestli to doopravdy dosáhnete, záleží na úrovni efektivity tvorby vašich denních zvyků, které vás tam mají dostat.
Mladším ročníkům určitě půjde povánoční hubnutí rychleji, ale jak se mají zachovat třeba dámy po padesátce?
Za mě nikdy není pozdě. Záleží na vaší ochotě měnit svoje návyky a sami sebe k lepší a zdravější verzi sebe sama. Mé mámě je 65 a zhruba před sedmi lety začala snižovat množství sacharidů ve stravě. Její sestra alespoň snížila množství pečiva a dalších příloh, které jsem měl v dětství na stole ráno i večer, stejně jako v mnoha českých rodinách.
Jde o to, zda máte chuť udělat pro sebe to, co praxe i studie ukazují jako nejlepší rozhodnutí pro většinu lidí: zmenšete množství potravin s vysokým glykemickým indexem, které jsou plné „rychlých“ sacharidů, a pokračujte v postupném snižování.
Co konkrétně byste všem poradil, aby jedli po „prohýřených“ Vánocích?
Každý jsme jiný a máme rozdílné potřeby. To znamená, že jakákoliv všeobecná rada bude nutně u jistého procenta lidí mimo, ale já fandím nejvíc navýšení míry tuku ve stravě. Pokud snídáte dva chleby s medem a nebo misku kaše, přidejte si tam tuky. Třeba více kvalitního másla a do kaše si můžete přidat ořechy a semínka.
Některé dny v týdnu můžete zkusit snídat například jenom vajíčka s trochou pečiva. S ním opravdu jen na chuť a jakmile to půjde, tak pečivo vynechejte úplně. Já snídám primárně vejce se sýrem a se slaninou a úplně mi to vyhovuje. Jak ale říkám, každý jsme jiný, nicméně, nebojte se zkoušet nové věci. Každá změna však musí probíhat velmi pomalu, aby si na ni tělo i naše psychika postupně zvykaly.
Bude „shazování“ svátečního tuku během na dlouhou trať, nebo vše může jít rychle?
V průběhu roku by ideálně neměly být fáze, kdy nad sebou řadu dní nemáme v rámci stravy vůbec kontrolu. Vánoce nevyjímaje. Za mě, pokud se nehlídáte v průběhu například jednoho až dvou týdnů a na vaší váze je to výrazně znát příbytkem tělesného tuku, nemáte dobře nastavený životní styl a máte velkou možnost zde udělat sami na sobě spoustu dobrého. Svůj životní styl je nutné začít více ladit do formy, která vám umožní tyhle otázky neřešit nebo řešit minimálně.
Jak jsem zmiňoval například v mém videu pro extrakurzy.cz, začal bych například odstraněním sladkých nápojů včetně nápojů využívajících umělá sladidla a omezením různých sladkých pokrmů. Důležité je i navýšení pohybové aktivity. Nejen každý den, ale i každé dvě hodiny tak můžete výrazně snížit chuť na sladké a zlepšit to, jak se cítíte. A to velmi výrazně.
V první řadě jde o vaše zdraví a to, jak váš organismus funguje. Estetika je až věc druhá, hlavně se pohybujte a primárně omezte potraviny, které vám škodí nejvíce. Za mne jsou to právě různé sladké nebo doslazované nápoje.
Co ještě byste poradil v hubnutí ženám po padesátce?
Mohou určitě zařadit více rostlinných zdrojů, jako je například pohanka, která má nízký glykemický index, což znamená, že nezpůsobuje radikální výkyvy krevního cukru a také neobsahuje lepek.
Určitě všechny druhy zeleniny připravované na různé způsoby jsou velmi dobrá cesta, teplé vývary ať už s masem nebo zeleninou jsou více než doporučení hodné. Naopak základem je podle mě snížit množství neužitečných českých příloh, jako jsou knedlíky, různé strouhankové obaly a nebo velké množství brambor či bílé rýže, které mají malou výživovou hodnotu a pouze způsobují, že vaše kila nejdou dolů tak, jak byste si představovali.
Pokud se chcete seznámit s prací Libora Mattuše, podívejte se do naší fotogalerie:
Náš tip: Pokud máte rádi k snídani vejce, vyzkoušejte ty z našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Které zákusky z cukrárny jste měli nejraději? Máme recepty i vychytávky na většinu z nich
Většina těchto dezertů je poměrně pracných, takže péct je jen tak na nedělní svačinu ke kávě asi nebudeme, ale na nějakou významnou událost nebo… Číst více
Josef Maršálek nabídl recept na lahodné věnečky: Buďte opatrní při vážení a krém připravujte při správné teplotě, radí cukrář
Věnečky jsou jedním z nejpopulárnějších dezertů u… Číst více
Kde mají v Praze nejlepší věnečky a kolik stojí? První místo získává retro kavárna na Vinohradech, za 45 Kč kvalitu nečekejte
Mezi nejoblíbenější české zákusky patří určitě… Číst více
Žloutkové věnečky z odpalovaného těsta stříkáme na připravené plechy ve dvou vrstvách. Video napoví, jak na to
Plechy nejprve potřeme tukem, pak vysypeme hrubou moukou a do ní naznačíme formičkou nebo skleničkou menší kroužky dostatečně daleko od sebe, protože… Číst více
Den věnečků se šlehačkou
Oblíbené věnečky z odpalovaného těsta bývají plněné krémem z pudinku a šlehačky. Těsto na tuto dobrotu není sice nejsnadnější na přípravu, ale když… Číst více
Časté chyby při přípravě věnečků z odpalovaného těsta
Věnečky z odpalovaného těsta jsou snadné na přípravu, pokud si uvědomíme, že procházejí několika druhy kuchyňských úprav a každá z nich má svá úskalí… Číst více
Odpalované těsto pro začátečníky: Jeden recept na několik druhů zákusků
Odpalované těsto je noční můrou většiny hospodyněk. Přitom se není čeho bát - stačí dodržet pár jednoduchých zásad a připravíte pro rodinu nadýchané… Číst více
Odpalovaná hmota: Připravte si lahodný korpus jako základ pro žloutkové věnečky
Po čem se díváte nejdříve, když vejdete do cukrárny? Pokud nejste výjimkou, hledají vaše oči mezi zákusky právě žloutkové věnečky. Tento zákusek není… Číst více
Žloutkový krém: Chutná náplň s vůní rumu pozvedne chuť žloutkových věnečků
Žloutkový krém je velmi snadný na přípravu a jak už jeho název napovídá, nepotřebujete na něj žádné speciální nebo těžko dostupné suroviny. Připravte… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jídla lásky podle horoskopu: Panny utáhnete na lososa, Býkům stačí pečené kuře, Kozorohy nadchnou obyčejné buchty
Hubnutí v novém roce: Přerušovaný půst přinese skvělé výsledky už za 3 týdny. Pravidla jsou jednoduchá
Dokonalý vyprošťovák s minimem času i úsilí: Domácí „čínskou“ nudlovou polévku máte vařenou do pěti minut
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno před 44 minutami
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno před 3 hodinami
Soufflé buchta
Přidáno před 4 hodinami
Kefírová rychlovka
Přidáno před 15 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno před 18 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
K pečenému masu jsou oblíbenou přílohou chlupaté knedlíky. Jsou rychlé a jednoduché, ale jejich příprava má svá pravidla
Deset jednoduchých rad, jak zhubnout vánoční kila: Tvořte si jídelníček, omezte polotovary i alkohol a volte menší talíře